Λαμία: «Η Γυναίκα στην Αντίσταση 1940-1944»-Μια συγκινητική ματιά στην ιστορία του τόπου μας και του γυναικείου κινήματος (ΦΩΤΟ)

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση  για την ιστορία του τόπου μας και του γυναικείου κινήματος είχαμε  την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το απόγευμα της Κυριακής της 28ης Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων.   

Μια εκδήλωση φόρος-τιμής στη «Γυναίκα της Αντίστασης»  και στις Λαμιώτισσες   εκείνες που  αγωνίστηκαν για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,  ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ,  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και με τη στάση ζωής   και την αυτοθυσία τους  έγραψαν  μια ηρωική σελίδα στην ιστορία του τόπου μας  και του γυναικείου κινήματος.

Μέσα από  προσωπικές μαρτυρίες για Λαμιώτισσες αγωνίστριες, αρχειακό υλικό και λογοτεχνικά κείμενα είχαμε  την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πολύπλευρη και σημαντική δράση της Ελληνίδας Γυναίκας   που στάθηκε ισότιμα δίπλα στον άνδρα στον  εθνικοαπελευθερωτικό  αγώνα ενάντια στους ναζί κατακτητές , οραματίστηκε έναν καλύτερο κόσμο με ισότητα και κοινωνική  δικαιοσύνη και δεν δίστασε μπροστά στις δυσκολίες και τις διώξεις, δίνοντας  ακόμα και τη ζωή της για την Ελευθερία  και τα ιδανικά της .

Η  Ευμορφία Ψιμογιάννου, φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» μίλησε  θέμα «Η γυναίκα στην Εθνική Αντίσταση» παρουσιάζοντας πολύτιμο  ερευνητικό υλικό πάνω στο θέμα και την τοπική μας ιστορία .

΄Οπως τόνισε στην ομιλία της η κ. Ψιμόγιαννη, με τη μαζική συμμετοχή της στο Αντιστασιακό Αγώνα η Ελληνιδα Γυναίκα που μέχρι τότε ταν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής,  ριζοσπαστικοποιείται, αποκτά δικαιώματα όπως το δικαίωμα της  ψήφου,  βάζοντας έτσι  τις βάσεις   για τη χειραφέτηση της  και την είσοδό της στην δημόσια ζωή της χώρας μας.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ταινία με αποσπάσματα μαρτυριών των μελών του Εξωραϊστικού –Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Λαμίας, Φωτεινής Αδάμ, Γεωργίας Λάζου, Νίνης Οικονόμου και Μαρίας Πολυμεροπούλου και κείμενα-αφήγηση της ποιήτριας – πολιτισμολόγου Ξανθής Κουτσογιάννη, προέδρου του Συλλόγου. 

Αρχειακά τεκμήρια για τη  γυναίκα στην Αντίσταση στην περιοχή μας από τη Σοφία Βακιρτζιδέλη, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους – ΓΑΚ Φθιώτιδας.

Αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων διάβασαν η Ξανθή Κουτσογιάννη, πρόεδρος και ο Κώστας Τσιαλαφούτας, αντιπρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.

Την εκδήλωση  συντόνισε η ιστορικός και πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης κ. Βασιλική Λάζου και συνόδευσε μελωδικά   το μουσικό σχήμα του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας .

Συνδιοργάνωσαν: Ο Εξωραϊστικός- Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Λαμίας, το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Φθιώτιδας με την στήριξη του Δήμου Λαμιέων.

Η εκδήλωση οργανώθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Λαμιέων για τα  75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Λαμίας από τη ναζιστική κατοχή και τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Λαμιώτισσες που  αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Αντιστασιακή τους δράση

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση «H Γυναίκα στην Αντίσταση 1940-1944» με το φακό του altpress ΦΘΙΩΤΙΔΑ

   

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.