Η Αριστερά νικητής των εκλογών στην Θουριγγία

Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με ποσοστό 29,5%  αναδεικνύεται για πρώτη φορά η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας.

Σύμφωνα με τα exit polls, ακολουθεί η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία, υπερδιπλασιάζοντας τις δυνάμεις της βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστό 24%.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) μένει στην τρίτη θέση με το ιστορικό χαμηλό του 22,5%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) υφίσταται και νέα καθίζηση των ποσοστών του και από το 12,4% του 2014 περιορίζεται στο 8,5%.

Οι Πράσινοι παραμένουν σχεδόν στα προηγούμενα ποσοστά τους, με 5,5% . Οριακά εξασφαλίζουν για την ώρα την είσοδό τους στο τοπικό Κοινοβούλιο οι Φιλελεύθεροι (FDP), με 5%, διπλασιάζοντας ωστόσο τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, εξαιρετικά περίπλοκη αναμένεται να αποδειχθεί, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς η διατήρηση του σημερινού σχήματος Αριστεράς-SPD-Πρασίνων δεν συγκεντρώνει πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των Σοσιαλδημοκρατών.

Τα κόμματα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθενται – ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος – να συνεργαστούν με την AfD, ενώ ο αριστερός Πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελοβ δεν έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, αν και «δεν θα αποτελούσε επιλογή» του.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.