Τιμητική διάκριση στον Ντίνο Ντεσιμόνε για τη συμβολή του στην Απελευθέρωση της Λαμίας

 Τιμητική διάκριση στον Ιταλό ηλεκτρολόγο αιχμάλωτο στο στρατόπεδο Τσαλτάκη Ντίνο Μτεσιμόνε (Εουτζένιο Ντε Σιμόνε)  για τη συμβολή του στην Απελευθέρωση της Λαμίας αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας  με εισήγηση  του Δημάρχου  Λαμίας Νίκου Σταυρογιάννη.

 Το αίτημα για αναγνώριση της αντιστασιακή πράξη  του  Ντίνο Ντεσιμόνε ο οποίος μετά το τέλος του πολέμου παρέμενε και έκανε οικογένεια στην πόλη μας είχε  καταθέσει και στο παρελθόν  στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας η οικογένεια του.

Πριν ένα χρόνο, στη συνεδρίαση της 22-10 2013 η Κατερίνα Ντεσιμόνε,   είχε καταθέσει αποδεικτικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ο πατέρας τους ήταν ένας φιλλέληνας Ιταλός  ο οποίος  όντας αιχμάλωτος των Γερμανών ήταν αυτός που με κίνδυνο της ζωής του αποσύνδεσε τα καλώδια με τα οποία οι Γερμανοί κατά την αποχώρηση τους είχαν υπονομεύσει αποθήκες με εκρηκτικά στο στρατόπεδο Τσαλτάκη. Όπως τόνισε η κ. Ντεσιμόνε, η  πράξη του αυτή του Ντίνο Ντεσιμόνε με την οποία  έσωσε τη Λαμία από βέβαιη ανατίναξη δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωριστεί και τιμηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας όπως έγινε και για την περίπτωση του  αντιστασιακού Μιλ. Κόκκινου .  Ως αποδεικτικά στοιχεία για την ηρωική πράξη του Ντίνο Ντεσιμόνε η οικογένεια του επικαλέστηκε τις μαρτυρίες όλων των Λαμιωτών που έζησαν τα γεγονότα  που διηγούνται ότι «ο Ιταλός έσωσε τη Λαμία από την ανατίναξη » ενώ κατέθεσαν ένορκες βεβαιώσεις μαρτύρων καθώς και έγγραφο  (1994) με θετική εισήγηση για την προσφορά του Ντεσιμόνε του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγωνιστών Εαμικής Αντίστασης(ΠΣΕΑΕΑ) προς την τότε Δημοτική Αρχή. 

Το αίτημα της οικογένειας Ντεσιμόνε είχε ομόφωνα εγκρίνει  το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας στη συνεδρίαση της 22-10-2013  και ο τότε Δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς υποσχέθηκε να φέρει το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.

Αλλά και στη χθεσινή συνεδρίαση που επανήλθε  το θέμα ο πρώην Δήμαρχος Λαμίας Γ. Κοτρωνιάς είχε τις ενστάσεις του  προτείνοντας να αναβληθεί η λήψη απόφασης  και να αναζητηθεί ιστορική τεκμηρίωση μέσω επιτροπής , πρόταση με την οποία συμφώνησε  και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σαγιάς .

Τελικά μετά την παρέμβαση των παιδιών του Ντίνο Ντεσιμόνε  το δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας   πήρε έστω μετά από πολλά χρόνια  απόφαση για την τιμητική διάκριση προς το συμπολίτη μας Ντίνο Ντεσιμόνε ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή  για την συμβολή του στην απελευθέρωση της Λαμίας όπως πρότεινε ο Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.