΄Αμεσα μέτρα για τους ΡΟΜΑ της Καμηλόβρυσης και… ρατσιστικές εκτροπές στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας

Το θέμα των ROMA της Καμηλόβρυσης και των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στον καταυλισμό τους εκεί, συζητήθηκε προ ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας της Τετάρτης 24 Σεπτεμβρίου 2014. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες και εκπρόσωποι των ρομά από τον καταυλισμό της Καμηλόβρυσης.

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Λαμίας  αναφέρθηκε  στα άμεσα μέτρα που πρέπει να πάρει ο Δήμος ώστε να βοηθήσει να βελτιωθούν οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στον καταυλισμό του Ξηριά. Μεταξύ των άμεσων ρυθμιστικών μέτρων που προτάθηκαν σύμφωνα και με την εκθεση των εποπτών υγείας είναι η καθαριότητα με την  συχνή αποκομιδή των σκουπιδιών, η υγιεινή,  έργα υποδομής όπως επέκταση δικτύου φωτισμού  και  ύδρευσης, η κατασκευή WC, η κατασκευή του κόμβου εισόδου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς,  και μέριμνα για την εκπαίδευση των παιδιών ρομά. Υπήρξαν επίσης, υποσχέσεις  για επέκταση του καταυλισμού στο διπλανό οικόπεδο των 42 στρεμμάτων με εγκατάλειψη των αρχικών διακηρύξεων της νέας δημοτικής αρχής για βιαιη εκδίωξη των ρομά από άλλες περιοχές που διαμένουν στον καταυλισμό.

Γενικά τα μέτρα που προτάθηκαν από τη δημοτική αρχή είναι διαχειριστικού χαρακτήρα για βελτίωση της άθλιας κατάστασης που επικρατεί κατα γενική ομολογία στον καταυλισμό  τα οποία κληρονόμησε και είναι υπόλογη η νέα Δημοτική Αρχή  σύμφωνα με την έκθεση-καταπέλτη του Συνήγορου του Πολίτη. Αν και ο χαρακτήρας του καταυλισμού στην Καμηλόβρυση είναι προσωρινής διαμονής, δεν κατατέθηκε προς το παρόν  από την πλευρά της δημοτικής Αρχής κάποιο  σχέδιο για την  μετεγκατάσταση των ρομά .   Πάντως από όλες τις πλευρές εκφράστηκε η άποψη ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος χωρίς υποδομές αλλά η οριστική λύση του στεγαστικού προβλήματος των ρομά της περιοχής μας παραπέμφθηκε στο άγνωστο μέλλον και στην πολιτική βούληση της κεντρικής εξουσίας.

 Έντονα επικρίθηκε   από τους εκπροσώπους της  μείζονος αντιπολίτευσης Τάσο Χρονά, Μαρία Αντωνίου και Παν. Στασινό  η προηγούμενη δημοτική αρχή  για τους χειρισμούς της  απέναντι  στους ρομά τόσο στο θέμα της εκδίωξης τους από τον Ξηριά και της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης τους  στο αφιλόξενο χώρο της  Καμηλόβρυσης χωρίς τις υποδομές που υποσχέθηκε, την έλλειψη  μέριμνας για την εκπαίδευση των παιδιών, τη λήψη μέτρων υγιεινής και απουσίας πολιτικών  στήριξης και ένταξης στο κοινωνικό ιστό μιας ευπαθούς κοινωνικής ομάδας και  τη διαχείριση των προγραμμάτων για την εκπαίδευση και στέγαση των ρομά.

Ο κ. Κοτρωνιάς στην ομιλία του  έκανε  μια ιστορική αναδρομή για το θέμα της «Καμηλόβρυσης»  δικαιολογώντας χειρισμούς της προηγούμενης δημοτικής αρχής και προσπαθώντας να πείσει το σώμα ότι  για την  άθλια κατάσταση  στον καταυλισμό δεν ευθύνεται ο ίδιος και οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά οι ίδιοι οι ρομά που δεν προσαρμόζονται. Για να δικαιολογήσει μάλιστα την αδιάψευστη  εικόνα εγκατάλειψης με τους τόνους  σκουπιδιών που είδαν το φως της δημοσιότητας έφτασε στο σημείο να κάνει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο την ρατσιστική δήλωση ότι « καθαριότητα και ρομά δεν πάνε μαζί» για να ξεσηκώσει τις έντονες διαμαρτυρίες των παρευρισκομένων ρομά αλλά και την κριτική δημοτικών συμβούλων της Αντιπολίτευσης.

 Κριτική δέχτηκε  από τους εκπροσώπους της μείζονος αντιπολίτευσης  και  ο νέος Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης για την έντονη  αστυνομική παρουσία κατά την  επίσκεψη του  στον καταυλισμό της Καμηλόβρυσης. Για ποιο λόγο άραγε ο Δήμαρχος χρειαζόταν τη συνοδεία  των ΜΑΤ,  διμοιρίας αστυνομικών  και  ασφαλίτες με πολιτικά για να επισκεφτεί ένα συνοικισμό συμπολιτών μας και να συζητήσει για τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν;   Από ποιόν κινδυνευε άραγε ο Δήμαρχος όταν δεν είχε προηγηθεί κάποιο κλίμα έντασης στον καταυλισμό που να δικαιολογεί έκτακτα μέτρα ασφάλειας;  Εκ των υστέρων ο κ. Σταυρογιάννης,  δικαιολογήθηκε πως  η παρουσία της Αστυνομίας ήταν απόφαση του Εισαγγελέα και όχι δική του.  Τέτοιες φοβικές συμπεριφορές  αναπαράγουν στερεότυπα που θέλουν τους ρομά  παραβατική και επιθετική κοινωνική ομάδα και ενισχύουν ρατσιστικές αντιλήψεις που υποτίθεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρώτος ο Δήμαρχος θα πρέπει  να καταπολεμήσει.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.