Καινοτομικό Μουσείο Θερμοπυλών: εικόνες εγκατάλειψης

Πόσες φορές δε έχουμε ακούσει από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης  και τους πολιτικούς μας για την  ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της σημαντικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς  στην περιοχή μας και  για τις μεγάλες δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης  του ιστορικού  τριγώνου  «Θερμοπύλες-Αλαμάνα-Γοργοπόταμος»….

  Σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση – και πολύ σωστά- θεωρήθηκε η ίδρυση και λειτουργία του Καινοτομικού Μουσείου Θερμοπυλών, που πλέον ανήκει στη δικαιοδοσία του Δήμου  Λαμίας .  

  Ξέραμε για την αδυναμία του Δήμου Λαμίας να υποστηρίξει τη λειτουργία του Μουσείου με κατάλληλο προσωπικό ώστε να είναι ανοιχτό  καθημερινά και την  απόφαση  της Δημοτικής αρχής να παραχωρηθεί η λειτουργία του σε ιδιωτική εταιρεία. Μια απόφαση κατά τη γνώμη μας απαράδεκτη,  που ουσιαστικά  ακυρώνει το ρόλο της  ΤΑ σε βασικούς τομείς αρμοδιότητας της.

Θελήσαμε  το πρωί της Κυριακής  μετά από ένα καφέ στα Καμένα Βούρλα  να επισκεφτούμε τις Θερμοπύλες ακολουθώντας τη παλιά Εθνική οδό (παρακαμπτήριος δρόμος  μετά την κατασκευή της νέας ΠΑΘΕ). Δεν περιμέναμε βέβαια να βρούμε ανοιχτό το Μουσείο, είπαμε να  περπατήσουμε λίγο στον ιστορικό χώρο, να ανεβούμε το λόφο του Κολωνού, να δούμε τις θερμές πηγές και  να βγάλουμε κάποιες φωτογραφίες.

Οι εικόνες εγκατάλειψης που αντικρίσαμε στον ευρύτερο χώρο γύρω από το Μουσείο μας γέμισαν θλίψη και οργή.  Οι  φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Ο παρακαμπτήριος  δρόμος  προς το Μουσείο σε αρκετό μήκος χωμάτινος, γεμάτος μπάζα, λακκούβες και λάσπες ( για να είναι σίγουρη η κατασκευάστρια εταιρεία ότι  θα περνάμε αναγκαστικά από τη νέα ΠΑΘΕ και το σταθμό διοδίων), μπροστά ακριβώς από το Μουσείο   ο δρόμος που οδηγεί στο άγαλμα του Λεωνίδα πλημμυρισμένος, η πινακίδα μπροστά από το μουσείο  σκουριασμένη, η μαρμάρινη πλάκα μπροστά από το μνημείο των Θεσπιέων σπασμένη και με σβησμένα γράμματα.

Οι ευθύνες  φυσικά δεν βαρύνουν μόνο τη Δημοτική αρχή που παθητικός θεατής δεν διεκδικεί από την κεντρική εξουσία και  θεωρεί πανάκια την εκχώρηση των πάντων στους ιδιώτες προς εκμετάλλευση. Αφορούν και την κεντρική εξουσία και  τους  τοπικούς βουλευτές του δικομματισμού οι οποίοι υπέγραψαν τις επαίσχυντες  συμβάσεις παραχώρησης.  Με τις οποίες  όχι μόνο μας  αναγκάζουν να πληρώνουμε  υπέρογκα διόδια -ακόμα και για να επισκεφτούμε το Μουσείο  Θερμοπυλών – αλλά δεν τηρούν ούτε  τις συμβατικές τους υποχρεώσεις που προβλέπουν την    κατασκευή   ασφαλών  και προσβάσιμων παραδρόμων .

 

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

1 comment

  1. Λουκάς

    Μακάρι να ενδιαφέρονταν το Κράτος όσο δήμος (που κατασκεύασε ένα κόσμημα στην περιοχή) τόσο με το επιτρέψει την σωστή επανδρωσή του για να λειτουργεί και χωρίς ραντεβού Σαββατοκύριακα αλλά και για να φτιάξει τον ασφαλή παράδρομο με την χωμάτινη διαδρομή καθώς και το υπουργείο πολιτισμού να συντηρήσει τις πλάκες που δείχνουν οι φωτό.