Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή ψήφισαν «παρών». Αρνητική ψήφο έδωσε το ΚΚΕ, καθώς η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή τροπολογία του για πλήρη διαγραφή χρεών για οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και κούρεμα για οικογένειες με διπλάσιο εισόδημα.

Κατά την επί των άρθρων συζήτηση, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας υποβλήθηκαν αιτήσεις ονομαστικής ψηφοφορίας για τέσσερα άρθρα:

  • τα άρθρα 16-17 που δίνουν στον υπουργό Οικονομικών την αρμοδιότητα της χορήγησης ρυθμίσεων και της εξαίρεσης από τις ρυθμίσεις 
  • το άρθρο 21 για την προληπτική προσωρινή φορολόγηση επιχειρήσεων ύποπτων για «τριγωνικές συναλλαγές»
  • και το άρθρο 24, που παύει τη λειτουργία της ανωνύμου εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» και μεταβιβάζει την περιουσία του στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., μέχρι τη συγκρότηση νέου φορέα αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων τον επόμενο μήνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπερψήφισαν τα τέσσερα άρθρα, ενώ η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΚΚΕ τα καταψήφισαν. Το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τα τρία πρώτα άρθρα και καταψήφισε τη διάταξη για το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, ενώ η Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών» στα τρία πρώτα άρθρα και καταψήφισε το άρθρο 24.

Βαλαβάνη: Όσοι δεν ενταχθούν στις 100 δόσεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Εφορία

Την προειδοποίση ότι όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις ενώ τους δίνεται η δυνατότητα, αργά ή γρήγορα θα έρθουν αντιμέτωποι με τον έλεγχο της Εφορίας απυήθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

 

Η υπουργός δεν αποδέχθηκε την κριτική της αντιπολίτευσης, ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στον τίτλο του «περί επανεκκίνησης της Οικονομίας» και κατά την τοποθέτησή της επί του νομοσχεδίου, υπεραμύνθηκε της επιτυχίας της ρύθμισης, αντικρούοντας τις έντονες αμφιβολίες που εξέφρασαν τόσο η ΝΔ όσο και το Ποτάμι.

«Το νομοσχέδιο είναι άρτιο και αποτελεί ένα συνολικό ρυθμιστικό σχέδιο», αντέτεινε η υπουργός, δηλώνοντας ταυτοχρόνως υπερήφανη για το γεγονός ότι «δεν μάς το έδωσε κανείς ούτε μας το διόρθωσε», αλλά κυρίως για το γεγονός ότι μπορεί να επηρεάσει στην εφαρμογή του ουσιαστικά και θετικά την καθημερινή ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Οι εισηγητές των κομμάτων

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Στάθης Γιαννακίδης, τόνισε πως το νομοσχέδιο αυτό λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση στον κόσμο της εργασίας, αλλά και την ανάγκη της οικονομίας για μεγαλύτερη ρευστότητα, σημειώνοντας μάλιστα ότι η συμμόρφωση στις νέες ρυθμίσεις συνεπάγεται μια σειρά από ευεργετήματα για τον οφειλέτη, όπως, για παράδειγμα, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας και η άρση των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων. Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα, λαμβάνεται μέριμνα υπέρ των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, καθώς θεσπίζεται ευνοϊκότερος τρόπος φορολόγησης του τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει για φορολογούμενους χωρίς εισόδημα, ενώ προβλέπεται η κατάργηση της ελάχιστης ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε περίπτωση απόκτησης εισοδήματος μόνον από τόκους και ακίνητα.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα τηρήσει τη στάση της απόλυτης άρνησης και θα στηρίξει τις ευνοϊκές για τον κόσμο διατάξεις, αλλά εξέφρασε τις ενστάσεις του κόμματός του σε σειρά άρθρων.  Σαν στρεβλώσεις και αλλαγές επί τω δυσμενέστερω, ο κ. Βεσυρόπουλος εκτίμησε την απαλλαγή προσαυξήσεων και προστίμων, όπως και την επέκταση του ορίου οφειλών που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Από τη Χρυσή Αυγή, ο Γιώργος Γαλέος είπε πως το νομοσχέδιο δεν δικαιολογεί ουδόλως τον τίτλο του περί «…επανεκκίνησης της οικονομίας», λέγοντας πως «η επανεκκίνηση της οικονομίας έρχεται με ανάπτυξη και σε αυτό το νομοσχέδιο δεν βλέπουμε» ανέφερε, προσθέτοντας πως αντιθέτως κινείται σε τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, αμφισβήτησε τόσο την ουσία, όσο και τον τύπο του νομοσχεδίου περί μέτρων για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, επισημαίνοντας πως ούτε ο τίτλος του ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ούτε όμως αποδοτική θα είναι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Έκανε μάλιστα λόγια για ρύθμιση χειρότερη και από αυτές των Στουρνάρα και Χαρδούβελη – οι οποίες ούτως ή άλλως δεν πέτυχαν – αφού η προτεινόμενη διάταξη «διαχειρίζεται τα ίδια και τα ίδια», δίνει απλώς τη δυνατότητα σε εκείνους που ρύθμισαν τα χρέη τους να επανενταχθούν στη ρύθμιση, ενώ δίνει και λάθος κίνητρα.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε πως διατηρείται το αντιλαϊκό περιβάλλον, που συνέβαλε στην υπερχρέωση των νοικοκυριών, ενώ δεν γίνεται και καμία απολύτως μείωση των χρεών, νομιμοποιούνται τα χαράτσια και η φοροεπιδρομή.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Δημήτρης Καμμένος σχολίασε πως ο λόγος για τον οποίο σε ρύθμιση βρίσκονται μόλις 2 δισ. από τα 77 δισ. των χρεών είναι διότι ο κόσμος είναι φτωχός και δεν έχει να πληρώσει, για να επισημάνει ότι τη λύση τη φέρνει το νομοσχέδιο και να ζητήσει να στηριχθεί από όλους και από το άλφα έως το ωμέγα «παρά τις όποιες αδυναμίες του, οι οποίες θα διορθωθούν, διότι πρώτη φορά υπάρχει ένα ελληνικό σχέδιο να συζητήσουμε».

O Γιάννης Κουτσούκος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως το κόμμα του ψηφίζει επί της αρχής του το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφού είναι συνέχεια των ρυθμίσεων που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ με βελτιώσεις.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.