Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία Παππά για 4 τηλεοπτικές άδειες

Στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης για το επόμενο διάστημα το τηλεοπτικό τοπίο.
Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας του Υπουργού Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, που προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για τέσσερις τηλεοπτικές άδειε πανελλαδικής εμβέλειας. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, με 154 ψήφους υπέρ και 102 κατά σε σύνολο 270 παρόντων βουλευτών  Υπερ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Την ρύθμιση καταψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώωνκαι ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης. υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική  ενώ «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ανούσια αντιπαράθεση αφού τα κανάλια θα παραμείνουν «στα χέρια των ολιγαρχών». Ηχηρή απουσία του Κωστα Καραμανλή.

 
Η συνεδρίαση μετατράπηκε σε …άτυπη προ-ημερησίας διαταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κάτι το οποίο διευκόλυνε διαδικαστικά το προεδρείο της Βουλης. Τον λόγο πήραν όλοι οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί καταδεικνύοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία του πολιτικού συστήματος στο θέμα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, ενώ πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατά σειρά μετωπική αντιπαράθεση στην Βουλή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.  
 
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή που εκτιμάται ότι έχει πολιτικό νόημα ιδίως επειδή επι της δικής του διακυβέρνησης επιχειρήθηκε η νομοθέτηση του περίφημου «Βασικού Μετόχου». Ο πρώην πρωθυπουργός δεν απέστειλε επιστολή στην οποία να διευκρινίζει την ψήφο του ενώ κατά την διάρκεια της ομιλιας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε σε κυβερνήσεις που «θέλησαν να συγκτρουστούν με την διαπλοκή».
 
Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα φέρει το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο της επικαιρότητας το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών. Παράλληλα με τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό και την πρώτη αξιολόγηση καθώς και το ζήτημα του προσφυγικού που αποκτά νέες διαστάσεις μετά την ΝΑΤΟική εμπλοκή. 
 
Στην ομιλία του πρωθυπουργού αποσαφηνίστηκε με σαφήνεια ο σκοπός για τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε την δημόσια αντιπαράθεση για το θέμα των καναλιών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλέξης Τσίπρας «η συζήτηση δείχνει ξεκάθαρα ποιοι επιδιώκουν να μπει τάξη στην κοινώς διαπιστωμένη ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Και ποιοι επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των καναλιών». Μάλιστα κατηγορησε ευθέως Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι πρέπει «να μας πούνε γιατί ξεχνούσαν κάποιοι για 10 χρόνια να κάνουν δηλώσεις ποθεν έσχες την ώρα που εμφανίζονταν να διαχειρίζονται δεκάδες εκατομμύρια και τα έβαζαν σε ΜΜΕ».
 
Αναφέρθηκε εκτενώς στα διαπλεκόμενα τρίγωνα που έχουν κυριαρχήσει στο μιντιακό τοπίο τις τελευταίες δεκαετίες  σημειώνοντας πως «το διαβρωμένο σύστημα που ευθύνεται για την πορεία της χώρας: ΜΜΕ που έχουν μόνο ζημίες συντηρούνται από τράπεζες με μόνο στόχο να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένες κυβερνήσεις και κόμματα με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις των ιδιόκτητων ΜΜΕ σε κρατικές εργολαβίες και προμήθειες. Σε καθεστώς ευνοϊκής δανειακής μεταχείρισης την στιγμή που οι τράπεζες δεν δανειοδοτηθούν υγιείς επιχειρήσεις. Μέσα από την ευνοϊκή συμπεριφορά ελεγκτικών μηχανισμών ή ανυπαρξία φορολογικών ελέγχων.  Αυτή είναι η δομή διαπλοκής στην χώρα χρόνια τώρα».
 
Με αντίστοιχες κατηγορίες για διαπλοκή αλλά και θεοποίηση της «αγοράς» ανταπάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως επισήμανε «με την τροπολογία θέλετε να καταστήσετε τον κ. Παππά τον απόλυτο κυρίαρχο των Μέσων Ενημέρωσης, αφού προηγουμένως έχετε απενεργοποιήσει πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Σας είπα στη συνάντηση μας στο Μέγαρο Μαξίμου μία απλή κουβέντα. Επιστρέψτε στο ΕΣΡ τις αρμοδιότητες και εμείς θα ψηφίσουμε αμέσως». Παράλληλα υποστήριξε ότι η μόνη ρυθμιστική αρχή για τα κανάλια θα πρέπει να είναι η αγορά. Ενδεικτικά ο Κ.Μητσοτάκης επισήμανε: «Γιατί μόνο τέσσερις άδειες; Εάν ενδιαφέρεστε να τιθασεύσετε τη διαπλοκή και να έχετε πολυφωνία θα έπρεπε να δώστε περισσότερες άδειες. Αναφερθήκατε στο ευρωπαϊκό τοπίο. Η αγορά επέβαλε τον αριθμό, όχι οι νόμοι κ. Τσίπρα στην Ευρώπη. Γιατί δεν ορίζετε ανώτατο αριθμό σούπερ μάρκετ ή κινηματογράφων; Έτσι αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία της αγοράς; Ένα πράγμα σας ενδιαφέρει. Δημιουργείτε το δικό σας σύστημα διαπλοκής. Εσείς είστε η διαπλοκή».
 
Παράλληλα με την κόντρα των Τσίπρα –Μητσοτάκη έντονη ήταν η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ –Νέας Δημοκρατίας για το θέμα των ΝΑΤΟικών περιπολιών στο Αιγαίο. Την συζήτηση πυροδότησε παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ Νίκου Δένδια ο οποίος υποστήριξε ότι υπήρξε σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά. «Να διαβάσετε την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ που μιλά για joint request Ελλάδας και Τουρκίας» επισήμανε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας πως  «έχετε κάνει τον Ερντογάν Σουλτάνο» και «έχετε φέρει τον τούρκικο στόλο με γερμανό διοικητή».
 
Ανταπαντώντας ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστήριξε πως υπάρχουν δυο «γραμμές» στην Νέα Δημοκρατία αφού σε ενημερωτική συνάντησή τους  «η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι η συνομιλία είναι προς την θετική πλευρά. Η Ν.Δ δεν έχει επικοινωνία μεταξύ της». Υποστήριξε επίσης ότι «η συμφωνία που έγινε από όλες τις χώρες μέλη έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής δύναμης έχοντας γίνει αποδεκτές όλες οι ελληνικές θέσεις». Ο Π.Καμμένος ανέφερε ότι «σε περίπτωση που θα γίνει επιχείρηση σωτηρίας ανθρώπων που έρχονται από την Τουρκία όλοι αυτοί θα προωθούνται αυτόματα στην Τουρκία. Οι Ελληνικές δυνάμεις που θα μετέχουν στην ΝΑΤΟική δύναμη θα επιχειρούν στα ελληνικά χορικά ύδατα. Οι Τουρκικές δυνάμεις θα επιχειρούν αποκλειστικά στα τουρκικά χορικά ύδατα».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.