Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις για τις εσωκομματικές εκλογές

Καθοριστικές οι σημερινές ψηφοφορίες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-για το αν θα υπάρξει μάχη Κασσελάκη – Γεροβασίλη για την προεδρία –  Ενστάσεις στελεχών για τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών

Ενώ είναι δεδομένες οι δύο υποψηφιότητες για την προεδρία ο Στέφανος Κασσελάκης και η Όλγα Γεροβασίλη-, κάθε άλλο πάρα είναι ξεκάθαρο το «ΑΝ», το «ΠΟΤΕ» αλλά και το «ΠΩΣ» θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές που έχει ήδη προτείνει από την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας και αποδέχτηκε ο Στέφανος Κασσελάκης με προσφυγή ξανά  στη βάση του κόμματος ζητώντας » ξεκάθαρες λύσεις».

Η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη σήκωσε το γαντι στην αποστροφή  του Στέφανου Κασσελάκη » βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»  και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της από το βήμα του 4ου Συνεδρίου του κόμματος σε μια ομιλία η οποία σημαδεύτηκε από μεγάλη ένταση, καθώς πραγματοποιήθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων αλλά και έντονων αποδοκιμασιών από μερίδα συνέδρων.

«Στην πρόσκληση του προέδρου απαντώ: Δηλώνω παρούσα. Αυτό επιβάλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Απέναντι στον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Απέναντι στην ιστορία του χώρου μας και στους αγώνες που δώσαμε όλοι και όλες μαζί» σημείωσε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη. «Όλους αυτούς τους μήνες στήριξα τη νέα προσπάθεια με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Και την στήριξα με σεβασμό στα μέλη. Σήμερα πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Το κόμμα μας υποχωρεί συνεχώς…» πρόσθεσε.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Γεροβασίλη,  ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα, και στη σύντομη παρέμβασή του πρότεινε οι εσωκομματικές εκλογές να διεξαχθούν στις 10 Μαρτίου, ενώ δεσμεύτηκε πως θα παραμείνει στο κόμμα όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

«Δεσμεύομαι ενώπιον όλων σας ότι θα δουλέψω για το κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ανεξαρτήτως βουλευτικής καρέκλας. Δεσμεύομαι ότι την επομένη των εκλογών εφόσον κερδίσω θα προσκαλέσω συλλογικά και την αντιπρόεδρο της Βουλής και όλη την ομάδα που θα την αγκαλιάσει να έρθει συλλογικά για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας τις καταστατικές αλλαγές που χρειαζόμαστε» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Να ξέρουν όλοι στο τέλος της ημέρας η αλήθεια θα κερδίσει. Για να μπορέσει αυτή η αλήθεια, η δική μας αριστερή αλήθεια να κερδίσει απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να πάμε το γρηγορότερο δυνατόν σε εκλογές προέδρου στις 10 Μαρτίου και να πάμε υβριδικά για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Αυτή είναι η εισήγησή μου προς το συνέδριο το οποίο θα αποφασίσει».

Απαντώντας στον Στέφανο Κασσελάκη σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, η Όλγα Γεροβασίλη πρότεινε στήσιμο καλπών σε ένα μήνα, όπως προβλέπει το καταστατικό.

Οι ενστάσεις κορυφαίων στελεχών για  διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών

Στις χθεσινές εργασίες μια σειρά κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις για την διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το ψήφισμα που κατατέθηκε στο Συνέδριο με πρωτοβουλία του Νίκο Παππά και του Σωκράτη Φάμελλο και μέσω του οποίου ζητείται να καταψηφιστεί η πρόταση για την διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών για τον πρόεδρο, ενώ σε ανάλογη γραμμή κινούνται και οι Ρένα Δούρου, Νίκος Σκορίνης, Παναγιώτης Ρήγας, Γιώργος Τσίπρας.

Μάλιστα τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος όσο και ο Νίκος Παππάς έσπευσαν να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους και δημοσίως.

«Μπορούμε να υπερβούμε τις διαφορές ακόμη και των προσώπων η πρόταση που έχει κατατεθεί για εκλογή προέδρου δεν πιστεύω ότι δίνει διέξοδο. Δεν συζητήσαμε για την πολιτική. Φοβάμαι ότι θα μας φέρει πολλά βήματα πίσω» επεσήμανε με νόημα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Παππας διερωτήθηκε: «Θα καταναλώσουμε τις 50 από τις 100 μέρες που μένουν για τις Ευρωεκλογές για ζητήματα δικά μας ή θα επενδύσουμε κάθε λεπτό;».

Τo «αν» θα γίνουν εκλογές είναι ίσως το πλέον κομβικό ζήτημα. Αφού αναμένεται να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση στο Συνέδριο υπογεγραμμένη από συνέδρους αλλά και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να μην διεξαχθεί διαδικασία εκλογής προέδρου. Σε περίπτωση που μια τέτοια πρόταση υπερψηφιστεί, θα αποτελεί απόφαση του κορυφαίου οργάνου του κόμματος που δεν μπορεί από κανέναν να αμφισβητηθεί.

Όσον αφορά το «πότε» θα γίνουν οι εκλογές, η πρόταση Κασσελάκη για τις 10 Μαρτίου φαίνεται να προσκρούει στις προβλέψεις του καταστατικού που ορίζει συγκεκριμένη διαδικασία η οποία απαιτεί το λιγότερο έναν μήνα. Επίσης, στο καταστατικό δεν προβλέπεται ψηφιακή συμμετοχή των μελών, αίτημα που έθεσε επίσης ο Στέφανος Κασσελάκης.Τα ίδια ισχύουν και για το «πώς», αφού η ίδια διαδικασία προβλέπει την παρουσία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε κάλπες και όχι τη χρήση διαδικτυακής πλατφόρμας.

Τα αποτελέσματα των κρίσιμων ψηφοφοριών θα ανακοινωθούν το μεσημέρι της Κυριακής.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.