Σκηνικό πολέμου στήνεται σε Λέσβο και Χίο- ΜΑΤ στις επιταγμένες περιοχές, οι κάτοικοι στους δρόμους

Συνεχίζονται και υπό το φως της ημέρας τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας από την Αθήνα έκαναν απόβαση για να προστατέψουν την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης στις επιταγμένες περιοχές. Απρόκλητα οι διμοιρίες των ΜΑΤ πέταξαν δακρυγόνα και κρότου-λάμψης  στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Μετά από επτά μήνες παλινωδιών, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμέτωπη με την ίδια  της προεκλογική διχαστική ρητορική επιχειρεί πλέον να λύσει το προσφυγικό  με τον αυταρχισμό και τα ΜΑΤ.

Η αποστολή διμοιριών των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο έχει πυροδοτήσει εκρηκτικό κλίμα από χθες το βράδυ στα νησιά, όπου οι κάτοικοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την έναρξη κατασκευής των κλειστών δομών στις υπό επίταξη περιοχές στα νησιά.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα ΣΤΟ ΝΗΣΙ στην Καράβα, γίνονται από τις 6,30 το πρωί πραγματικές οδομαχίες. Εκατοντάδες Αστυνομικοί επιτέθηκαν ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες χημικών στους συγκεντρωμένους πολίτες. Στον κεντρικό δρόμο έχουν στηθεί οδοφράγματα με αυτοκίνητα του Δήμου δυτικής Λέσβου.

Διπλή απρόκλητη επίθεση δέχθηκαν οι κάτοικοι της Λέσβου που ήταν συγκεντρωμένοι στο Διαβολόρεμα, στην έτερη είσοδο προς την επιταγμένη έκταση της Καράβας. Εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο έχουν παραταχθεί αυτή τη στιγμή στη θέση Διαβολόρεμα, όπου είναι η δεύτερη είσοδος του δρόμου που οδηγεί στο Καβακλή, όπου αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να φτάσουν για να μεταφέρουν εκεί μηχανήματα ώστε να πραγματοποιήσουν εργασίες στην επιταγμένη έκταση.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν δύο φορές, να διασπάσουν το πλήθος που διαμαρτύρεται για την επίταξη και τη νέα κλειστή δομή που επιχειρεί να φτιάξει η Κυβέρνηση της ΝΔ στη Λέσβο. Από την επίθεση των ΜΑΤ έπιασαν μάλιστα και μικρές εστίες φωτιάς μέσα στο δάσος.

Οι κάτοικοι της Λέσβου που βρίσκονταν στο σημείο, μαζί τους και ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, κλαίγοντας κυριολεκτικά από τα χημικά, δεν μπορούσαν να πιστέψουν τη βιαιότητα της επίθεσης.

Πεδίο μάχης το λιμάνι τα ξημερώματα

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε τη νύχτα το λιμάνι της Μυτιλήνης, για περίπου δύο ώρες. Από τις 02:00 ως τις 04:00, όταν οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι απωθήθηκαν, 10 διμοιρίες ΜΑΤ που έφτασαν στο λιμάνι με το πλοίο «Πήγασος» ενισχυμένες με δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί συγκρούστηκαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβαση τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στάλθηκαν στο νησί ώστε να πραγματοποιηθούν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής της νέας » κλειστής» δομής  προσφύγων και μεταναστών.

Γενική απεργία στη Λέσβο

Στον απόηχο των όσων συνέβησαν τα χαράματα στη Μυτιλήνη και των όσων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα το παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε σήμερα γενική αεργία.

Και οργανώνει για τις 10 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Στην ανακοίνωση το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει:

«Χτυπάν το Μανταμάδο. Τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση για να υποτάξει το νησί μας, από τις πρωινές ώρες σήμερα χτυπάν τους Μανταμαδιώτες με χημικά, με αύρες νερού, με βόμβες κρότου λάμψης.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό της Λέσβου, τους φορείς και τα σωματεία του νησιού μας να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει το νησί μας σε φυλακή ψυχών.

Να κλείσουν τώρα τα πάντα. Κανένας εργαζόμενος στη δουλεία. Κανένα μαγαζί ανοιχτό, κανένας μαθητής στο σχολειό.

Καλούμε όλους τους φορείς του νησιού μας, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές της κυβέρνησης».

Χίος: 3 τραυματισμοί πολιτών, εκτεταμένη χρήση χημικών και επίδειξη ισχύος

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα » Πολίτης Χίου» το πιο αυταρχικό της πρόσωπο επέλεξε να δείξει η κυβέρνηση στους κατοίκους των νησιων του Β. Αιγαίου. Μετά τα επεισόδια στο λιμάνι των Μεστών που είχαν ως αποτέλεσμα ο Δήμαρχος Χίου να καταλήξει λιπόθυμος στο Νοσοκομείο, οι μάχες συνεχίστηκαν στη διασταύρωση του δρόμου Πιτυούς με την Ε.Ο. Χίου – Βολισσού, εκεί όπου οι κάτοικοι είχαν στήσει οδοφράγματα με πέτρες, λάστιχα και μηχανήματα του Δήμου Χίου.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούστηκαν επί ώρα με τους κατοίκους, οι οποίοι τελικά υπό την πίεση και τη ρίψη χημικών υποχώρησαν με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 9 το πρωί οι δυνάμεις των ΜΑΤ να μπορέσουν να εγκατασταθούν στο 17ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Χίου – Βολισσού.

Η ίδια εικόνα επικράτησε τα ξημερώματα της Τρίτης και στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου εκεί όπου κάτοικοι και δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούστηκαν ουκ ολίγες φορές, φθάνοντας στο σημείο ρίψης ρουκετών και πετρών από τη μία πλευρά και χημικών και δακρυγόνων από την πλευρά της Αστυνομίας.

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χίου κλείνουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και την πρωτοφανή αστυνομική βία.Η Π.Ε. Χίου θα συμμετέχει στις συγκεντρώσεις καταγγελίας και διαμαρτυρίας που οργανώνονται από άλλους τοπικούς φορείς. Κλειστά είναι και όλα τα καταστήματα στη Χίο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.