Σε κλοιό διαδηλωτών υπό την προστασία των ΜΑΤ το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Στο Καβούρι Αττικής, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων  ξεκίνησε το 37 Συνέδριο  της ΓΣΕΕ που διεξάγεται σε  κλοιό διαδηλωτών και με ισχυρή αστυνομική προστασία μετά από τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες πέρυσι που είχαν ως αποτέλεσμα να διοριστεί διοίκηση με δικαστική απόφαση. 

Aπό  τα ξημερώματα  έξω από το ξενοδοχείο πραγματοποιείται   μαχητική και μαζική συγκέντρωση δεκάδων Σωματείων και Ομοσπονδιών, εργαζομένων, συνταξιούχων αλλά και φοιτητών που καταγγέλλουν το Συνέδριο – παρωδία και ζητούν τη διεξαγωγή του χωρίς την παρουσία του κράτους και των κατασταλτικών του μηχανισμών.

Το ΠΑΜΕ επιμένει στη θέση ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί συνέδριο-εξπρές με «νόθα» σύνθεση. Στο συνέδριο δεν μετέχει επίσης η συνδικαλιστική παράταση του ΜΕΤΑ  ενώ η ΑΔΕΔΥ τάχθηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα κατά του «συνεδρίου-παρωδία» ζητώντας συνέδριο με βάση το καταστατικό της ΓΣΕΕ.

Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση-καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας

 «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών», «Γεια σου Παναγόπουλε, εργατοπατέρα, οι εργάτες θα είναι στο δρόμο κάθε μέρα», «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών», «Να ποια είναι η δημοκρατία, φέρνουν εργοδότες (τα ΜΑΤ) μες στα σωματεία», «ΜΑΤ, μπράβους, Λιμενικό, στο επόμενο συνέδριο φέρτε και Στρατό!», «Φωνάξανε τα ΜΑΤ για να χτυπούν εργάτες, να ποιοι λένε πως είναι δημοκράτες!», «Στων εργατών τις πλάτες στήνουνε καριέρες, να ποιοι είναι οι εργατοπατέρες» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γύρνα, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση.

Κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν το ξενοδοχείο-μέχρι και σκάφος του Λιμενικού έχει επιστρατευτεί- με τους οι συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν το ρεσιτάλ αστυνομοκρατίας, και το τριπλό face control  για την είσοδο των αντιπροσώπων στην αίθουσα του συνεδρίου φωνάζοντας σχετικά συνθήματα«Να γίνει συνέδριο εργατών! Καμία παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα».

Στη συγκέντρωση έξω από το χώρο διεξαγωγης του συνεδρίου  έχει στηθεί εξέδρα με ομιλητές.  Στην ομιλία του ο Νίκος Μαυροκέφαλος  αντιπρόσωπος της ΔΑΣ, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Εμείς οι αντιπρόσωποι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μέσα σ’ αυτό το «συνέδριο» – παρωδία αντλούμε δύναμη από την μαχητική και μαζική παρουσία σας, απ’ τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που ήρθαν εδώ από τα ξημερώματα για να διαδηλώσουν κόντρα στην «φαρσοκωμωδία», για «συνέδριο εργατών όχι των εργοδοτών». Και μόνο το γεγονός, συνέχισε, «ότι οι εργατοπατέρες αντλούν δύναμη από τα ΜΑΤ και τους μπράβους δείχνει πόσο ξεπερασμένοι είναι από τη ζωή». Από το πρωί, ανέφερε ο Ν. Μαυροκέφαλος, βιώνουμε μια κατάσταση που επιβεβαιώνει ότι οι εργατοπατέρες ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ θέλουν ένα «συνέδριο» «fast trak». «Θέλουν», κατέληξε, «τη στιγμή που η κυβέρνηση συζητά το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου».

Σατυρικό δρώμενο του ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση

Ο Νίκος Παπατριανταφύλλου, εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ που δεν συμμετέχει επίσης στο συνέδριο σε δήλωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «ως συνδικαλιστική παράταξη αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο Συνέδριο – παρωδία, όπου σύνεδροι θα είναι ο πρωθυπουργός, η Αστυνομία και τα ΜΑΤ, τα οποία μάλιστα ετοιμάζονται να περάσουν «face control» τους εκλεγμένους αντιπροσώπους, για να τους «επιτρέψουν» την είσοδο στο Συνέδριο, τη στιγμή που -όπως καταγγέλλεται- έχει απαγορευθεί η είσοδος στα Μέσα Ενημέρωσης… αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε τέτοιο Συνέδριο – παρωδία, με νόθους αντιπροσώπους, όπου μοναδικός του στόχος είναι η αναπαραγωγή της νυν πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, για να απολαμβάνει τα προνόμιά της και να διαχειρίζεται τα οικονομικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ» .

Παράλληλα, ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Κουμπούρης, κατήγγειλε τον απαράδεκτο και πρωτοφανή αποκλεισμό των συνταξιούχων από το συνέδριο. «Είμαστε εκλεγμένοι σύμφωνα με το καταστατικό και όλες τις διαδικασίες, έχουμε πάρει μέρος σε όλα τα συνέδρια, έχουμε εκλεγεί τρεις (σ.σ. συνταξιούχοι) στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και σήμερα δεν μας έδωσαν κάρτα, δεν μας επέτρεψαν, δεν μας αφήνουν να μπούμε στο φυσικό μας χώρο, στο χώρο του συνεδρίου, που έχουμε δικαίωμα να είμαστε, δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει κανείς» τόνισε.

Εντός του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιείται το Συνέδριο  οι διαδικασίες του… ξεκίνησαν «κανονικά», σύμφωνα δηλαδή με τους σχεδιασμούς της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οιοδήποτε αίτημα υποβλήθηκε, όπως να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ, να αρθεί η απαγόρευση εισόδου στα Μέσα Ενημέρωσης, να συζητηθούν στο Σώμα του «Συνεδρίου» οι καταγγελίες για νόθους αντιπροσώπους, να γίνει τουλάχιστον διήμερο Συνέδριο, προκειμένου να υπάρξει πραγματικός διάλογος για τα προβλήματα των εργαζομένων, με προκλητικές αιτιάσεις και χωρίς να επιτρέψει καμία συζήτηση στους συνέδρους, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είπε όχι.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και των εκπροσώπων κομμάτων, οι οποίες και διεξήχθησαν σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα, με λιγοστούς εργατοπατέρες να πασχίζουν να κρατήσουν τα προσχήματα. Προηγήθηκαν οι ομιλίες του  κ.  Παναγιώτη Πικραμένου, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος αφού ο πρωθυπουργός δεν παρέστη τελικά, και της Φώφης Γεννηματά από το Κίνημα Αλλαγής.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος  πρόεδρος της ΓΣΕΕ  Γιάννης Παναγόπουλος δεν είπε κουβέντα για την αντιλαϊκή επίθεση κεφαλαίου – κυβέρνησης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, βγαίνοντας μόνο να ζητήσει… την καθιέρωση ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού βιβλιαρίου, τάχα για να φανεί ποιος πραγματικά εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, όπως είπε μιλώντας ενώπιον λιγοστών εργατοπατέρων, την ίδια ώρα που έξω από το χώρο του συνεδρίου εξακολουθούν να διαδηλώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνδικάτα…

Αντιδράσεις προκάλεσε σημερινή δήλωσή του, όταν δημοσιογράφος τον κάλεσε στο τηλέφωνο ζητώντας του να τοποθετηθεί για τον αποκλεισμό δημοσιογράφων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ φέρεται να είπε ότι εκείνη την ώρα έκανε μπάνιο και δεν μπορούσε να μιλήσει. «Όσα μπάνια και αν κάνει, η βρωμιά δεν φεύγει» σχολίασε μέλος του ΠΑΜΕ τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή από τη στιγμή που έρχεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.