Ν. Χουντής: Κονδύλια για επιχειρίσεις στα Βαλκάνια όταν οι ελληνικές επιχειρίσεις κλείνουν…

  • Γιατί δόθηκαν 1,4 δις ευρώ από το Ελληνικό Κράτος το 2012 για ενίσχυση επιχειρήσεων στα Βαλκάνια τη στιγμή που οι ελληνικές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη από έλλειψη ρευστότητας;
  • Ερώτηση του Ν. Χουντή στην Κομισιόν  

Γιατί, το 2012, δόθηκαν 1,4 δις ευρώ από το Ελληνικό Κράτος, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) για ενισχύσεις επιχειρήσεων και άλλες επενδύσεις, κυρίως στα Βαλκάνια, τη στιγμή που οι ελληνικές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη από έλλειψη ρευστότητας; Αυτό το ερώτημα έθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Χουντής στην ερώτησή του, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΤΑΑ η οποία αφού τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι μια σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων στις χώρες που η ΕΤΑΑ δραστηριοποιείται» σημειώνει ότι «από τον Ιανουάριο του 2012, το ύψος των κοινών επενδύσεων της Ελλάδας με την ΕΤΑΑ έφτασε τα 3,5 δις ευρώ, εκ των οποίων η ΕΤΑΑ έχει μερίδιο 2,1 δις ευρώ και η Ελλάδα 1,4 δις ευρώ». Στη συνέχεια της ερώτησής του ο έλληνας ευρωβουλευτής αφού αναφέρθηκε στη «δραματική» κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι εδώ και τρία χρόνια, η Ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Κομισιόν, ΕΤΕπ) απέτυχαν να διοχετεύσουν ρευστότητα στην ελληνική οικονομία παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις τους.

Ο Ν. Χουντής, κατέληξε τονίζοντας, ότι είναι οξύμωρο το γεγονός ότι η Ελλάδα σπεύδει να χρηματοδοτήσει την ενίσχυση επιχειρήσεων σε άλλες χώρες τη στιγμή που οι ελληνικές επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη και κάλεσε την Επιτροπή να σχολιάσει τα παραπάνω και να διευκρινίσει αν υπάρχουν κι άλλοι πόροι που διατέθηκαν από την Ελλάδα για παρόμοιους σκοπούς, εκτός της χώρας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΑΑ, οι κοινές επενδύσεις Ελλάδας και της Τράπεζας Ανασυγκρότησης (1,4 δις από την Ελλάδα και 2,1 δις από την ΕΤΑΑ σύνολο 3,5 δις) σε εκ. ευρώ είχαν ως εξής: 841 εκ. για την Ρουμανία, 488 εκ. για την Βουλγαρία, 481 εκ. για την Ρωσία. Κατά τομείς: 1,6 δις στη βιομηχανία- εμπόριο και αγροτικά, 900 εκ. σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, 800 εκ. για ενέργεια και 200 εκ. για υποδομές. Επίσης η ΕΤΑΑ αναφέρεται στη στενή συνεργασία της με τις ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια (Εθνική, Άλφα, Eurobank και Πειραιώς) που στην Βουλγαρία και την Ρουμανία παρείχαν σε 6,540 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις συνολικού ύψους 168 εκ. ευρώ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

1 comment

  1. • Τέλος παραμένει και φυσικά μεγιστοποιείται λόγω ΕΤΑΑ και το ζήτημα του σχεδιασμού επενδυτικής πολιτικής και διαχείρισης της περιουσίας του Ταμείου αφού, αφ΄ ενός μεν δεν στηρίζεται σε επιστημονική μελέτη με όρους που να εγγυάται την ασφαλή διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου προς όφελος των ασφαλισμένων και αφ΄ ετέρου δε, διότι τον ουσιαστικό και βαρύνοντα λόγω δεν έχει η ΔΕ του τομέα (έχει μόνο εισηγητικό ρόλο), αλλά το ΔΣ του ΕΤΑΑ το οποίο και τελικά αποφασίζει. Σημαντικό πρόβλημα για εμάς, το οποίο τελευταία καταγράφεται και από άλλες παρατάξεις, αποτελεί το υψηλό ποσοστό επενδεδυμένων αποθεματικών μας (περίπου 50%) στην τράπεζα Αττικής, επένδυση που στα 12 χρόνια δεν έχει δικαιολογήσει σε καμιά περίπτωση ασφαλή και κερδοφόρα επένδυση για το Ταμείο, ειδικότερα συγκρινόμενη με αντίστοιχες επενδύσεις σε άλλες τραπεζικές μετοχές. Τα αποθεματικά ενός ασφαλιστικού Ταμείου προορίζονται για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του και συνεπώς τη κάλυψη των ασφαλισμένων του. Άρα τέτοιου είδους επενδύσεις δεν συνάδουν με την φύση ενός ασφαλιστικού ταμείου. Εξάλλου από την δωδεκαετή διαδρομή αυτής της επένδυσης έχει αποδειχτεί ότι το ταμείο μας δε μπορεί να παίξει το ρόλο τραπεζίτη. Απαιτείται λοιπόν η απαγκίστρωσή του από την Τράπεζα Αττικής, φυσικά μέσα από συγκεκριμένη μελέτη που θα διασφαλίζει ότι αυτή η διαδικασία δεν θα δημιουργήσει απώλειες στα αποθεματικά μας.