ΜέΡΑ25: Οι διμερείς συμφωνίες δεν επιλύουν τις διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη με αφορμή την εξαγγελία της ελληνοαιγυπτικής  συμφωνίας γι την ΑΟΖ

Το ΜέΡΑ25 είχε υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να καλέσει η ελληνική Κυβέρνηση Περιφερειακή Διάσκεψη όλων των χωρών που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την πολυμερή διευθέτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδες, χωρίς επιδιατησίες τρίτων χωρών/συμφερόντων και χωρίς φυσικά την “προοπτική” των καταστροφικών εξορυκτικών διαδικασιών.

Αυτό άλλωστε είχε τονίσει και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στην συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό πριν από δυο εβδομάδες. Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση προβαίνει σε διμερείς συμφωνίες οι οποίες δεν επιλύουν τις διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά εντείνουν ακόμα περισσότερο τις εντάσεις. Εμείς επαναφέρουμε την πρόταση μας για Περιφερειακή Διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου καθώς συνιστά την μόνη προοπτική για ειρηνική επίλυση.

Γιάνης Βαρουφάκης: Ούτε Πόλεμος ούτε Συνεκμετάλλευση! Το Αιγαίο και η Μεσόγειος πρέπει να είναι θάλασσα Ειρήνης και Συνεργασίας

 Ο Γραμματέας του  ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης  μετά τη  συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό με θέμα  τις ελληνοτουρκικές σχέσεις  δήλωσε:

Το εγχείρημα-οπερέτα των μνημονιακών κυβερνήσεων να εγκλωβίσουν την Τουρκία στην ακτογραμμή της, περικυκλώνοντάς την με εξορυκτικά τρυπάνια και πλατφόρμες στο πλαίσιο συμφωνίας με Νετανιάχου, Τραμπ, Μακρόν, Exxon-Mobil-Total και Σια, δεν μπορούσε παρά να καταλήξει σε φιάσκο. Αντί να «θωρακίσει» την Ελλάδα και να δημιουργήσει τα πολυπόθητα «ερείσματα», κατέληξε να απομονώσει την Αθήνα και να καταστήσει τον Ερντογάν ακόμα πιο κυρίαρχο.

Ο Γιανης Βαρουφάκης μεταβίβασε στον Πρωθυπουργό την απάντηση του ΜέΡΑ25 στο δίλημμα «Πόλεμος ή Συνεκμετάλλευση;»: Ούτε Πόλεμος ούτε Συνεκμετάλλευση! Αντ’ αυτών, το Αιγαίο και η Μεσόγειος θάλασσα Ειρήνης, Συνεργασίας και Κοινής Πράσινης Ευημερίας.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε στον Πρωθυπουργό την εκτίμηση του ΜέΡΑ25 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως το Βερολίνο, αλλά και το Παρίσι, θέλουν να τον σύρουν σε διάλογο με την Τουρκία υπό την δικής τους επιδιαιτησία και με ατζέντα που θα συνδιαμορφώσουν εκείνοι με τον Ερντογάν. Με αυτό το σκεπτικό, κάλεσε την κυβέρνηση:

  • Να χαράξει πραγματικές κόκκινες γραμμές, τις οποίες θα είμαστε πραγματικά έτοιμοι να προασπίσουμε όποιο και να είναι το κόστος – καθώς χωρίς τέτοιες, αξιόπιστες, κόκκινες γραμμές, είτε πρόκειται για διαπραγμάτευση με την τρόικα είτε με την Άγκυρα, ο διάλογος καταλήγει στη μία συνθηκολόγηση μετά την άλλη.
  • Να συγκαλέσει Περιφερειακή Διάσκεψη, χωρίς επιδιαιτησία, με την συμμετοχή όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου, για τον καθορισμό των ορίων ΑΟΖ των χωρών στην περιοχή στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Μόνο έτσι θα εκτονωθούν οι εντάσεις σε διμερές επίπεδο Ελλάδας-Τουρκίας, θα περιοριστεί ο ρόλος των επιδιαιτητών, και θα ανοίξει θεραπευτικός διάλογος μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.