Γενική Απεργία 12 Νοέμβρη: Μαζικά συλλαλητήρια ενάντια στις πολιτικές λιτότητας (φωτορεπορτάζ)

Μεγάλη η συμμετοχή εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις  σε όλη την Ελλάδα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας στα πλαίσια της Γενικής απεργίας της 12ης Νοέμβρη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Κλειστά και τα καταστήματα καθώς η έμποροι και επαγγελματίες  συμμετείχαν  μαζικά στην πανελλαδική απεργία.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση  στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στην Αθήνα  χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη μαζικότητα καθώς ο κόσμος  μάλλον αποφάσισε να ξαναβγεί στους δρόμους. Τον τόνο στην σημερινή κινητοποίηση έδωσαν πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων και συνταξιούχων καθώς και επαγγελματικές οργανώσεις.   Με συνθήματα ενάντια στις σχεδιαζόμενες νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, τους πλειστηριασμούς, τον ΕΝΦΙΑ , την φοροεπιδρομή, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών οι διαδηλωτές από την πλατεία Κλαυθμώνος  μέσω της οδού Σταδίου έφτασαν στο Σύνταγμα όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φρουρούσαν τη Βουλή και στη συνέχεια ο κύριος όγκος της πορείας επέστρεψε στα Προπύλαια  και διαλύθηκαν χωρίς επεισόδια.

Αίσθηση προκάλεσε το  ιδιαίτερα  μαζικό και μαχητικό μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας με επικεφαλής τα στελέχη της ΛΑΕ  Παν. Λαφαζάνη, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρη Στρατούλη,  Στάθη Σταυρόπουλο, Κώστα ΄Ησυχο, Ραχήλ Μακρή και Σόφη Παπαδόγιαννη.

Νωρίτερα το ΠΑΜΕ οργάνωσε ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και στη συνεχεια μαζική πορεία μέσω της Πανεπιστημίου μέχρι το Σύνταγμα

Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, με μικρής έντασης επεισόδια να σημειώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο τέλος των πορειών. Η ένταση ξεκίνησε και στις δύο περιπτώσεις όταν ομάδες νεαρών πέταξαν μολότοφ κατά αστυνομικών, με τα ΜΑΤ να απαντoύν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.  Στην Αθήνα οι νεαροί προκάλεσαν υλικές ζημιές σε ένα αυτοκίνητο, στην Τράπεζα της Ελλάδος και πέταξαν μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ στη Θεσσαλονίκη έσπασαν βιτρίνες και πέταξαν μπογιά σε καταστήματα που άνοιξαν παρά την απεργία.

«Μαζική και αγωνιστική απάντηση στη δογματική εμμονή της κυβέρνησης στις καταστροφικές και αδιέξοδες πολιτικές των μνημονίων, έδωσαν σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι που μετείχαν στην 24ωρη Γενική Απεργία και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος», ήταν το σχόλιο της ΓΣΕΕ για τη σημερινή Γενική Πανελλαδική Απεργία.

Δίνοντας το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας δήλωσε ότι η συμμετοχή στην απεργία αποτελεί μέσω πίεσης της κυβέρνησης προς την Ευρώπη.

Με δικό της μπλοκ στην πορεία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ συμμετείχε και η Λαϊκή Ενότητα. «Έχουμε μια πανεργατική απεργία σταθμό, η οποία είναι η αρχή του τέλους της νέας μνημονιακής κυβέρνησης και του συνόλου του μνημονιακού μπλοκ», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Έχουμε μια πανεργατική απεργία σταθμό, η οποία είναι η αρχή του τέλους της νέας μνημονιακής κυβέρνησης και του συνόλου του μνημονιακού μπλοκ», ήταν το μήνυμα του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με το ΠΑΜΕ να κατεβάζει στους δρόμους περισσότερα από 10.000 μέλη του σε ολόκληρη τη χώρα.

Στη Λαμία πραγματοποιήθηκαν τρεις ξαχωριστές κινητοποιήσεις. Σε συγκέντρωση στην πλατεία Διάκου στις 12 το μεσημέρι και πορεία κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, το Νομ Τμήμα Φθιώτιδας ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία ΕΒΕ Φθιώτιδας και ο Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας,  το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ), η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, το Μ-Λ ΚΚΕ Φθιώτιδας αλλά και το τμήμα Εργατικής Πολιτικής  του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας

DSC_0055

Το ΠΑΜΕ Φθιώτιδας και πρωτοβάθμια σωματεία, ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας, οι αγροτικοί Σύλλογοι της ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ  οργάνωσαν συγκέντρωση στην πλ. Πάρκου στις 10,30 π.μ. και στη συνεχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης

Τέλος, η  ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας και η Συσπείρωση-Πρωτοβουλία Αριστερών Μηχανικών Αν.Στερεάς καλεσαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 10,30 π.μ.

Ένταση επικράτησε στη Θεσσαλονίκη, όταν το μπλοκ της ΛΑΕ πέρασε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μία στάση για να διαμαρτυρηθεί. Αφού οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα αποχώρησαν από το σημείο.

Ένταση επικράτησε και στην Πάτρα όταν διαδηλωτές από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και διαδηλωτές από το μπλοκ της ΛΑΕ διαπληκτίστηκαν.

Ένταση σημειώθηκε και στο εργατικό Κέντρο Κατερίνης, όταν πολίτες στράφηκαν κατά του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη που έδωσε το παρών στη σημερινή πορεία στο πλαίσιο της Γενικής Πανελλαδικής Απεργίας.

Πως σχολίασε η Ευρώπη την πρώτη απεργία επί ΣΥΡΙΖΑ

«Η Κομισιόν δεν επιθυμεί να κάνει κανένα σχόλιο για ένα εσωτερικό πολιτικό θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφορικά με τη δημόσια υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση. «Αυτό που ενδιαφέρει την Κομισιόν είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση και εργάζεται σε 24ωρη βάση προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Παράξενη και επικίνδυνη λογική στην Αθήνα: Ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει απεργία ενάντια στο πρόγραμμα που η δική του κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει. Χρειάζεται αίσθηση του επείγοντος», σχολίασε στο twitter ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών  Γιόχαν φαν Όφερτβελντ.

Όσον αφορά τον γερμανικό Τύπο, φιλοξένησε εκτενή ρεπορτάζ για τις ελληνικές διαδηλώσεις σχολιάζοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε απεργία κατά των μέτρων του».

«Η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πάρει σήμερα μια γεύση της δύναμης του λαού, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε μια γενική απεργία, που αποτελεί το πρώτο βήμα μαζικής αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχει επιλέξει να ακολουθήσει», έγραψε ο βρετανικός Guardian για τα σημερινά απεργιακά συλλαλητήρια στην Ελλάδα.

«Την ώρα που οι Έλληνες εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους να διαδηλώσουν, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται για πρώτη φορά στην άλλη πλευρά των οδοφραγμάτων», έγραψε το αμερικανικό Bloomberg, σχολιάζοντας πως τα συνδικάτα θα φωνάξουν τα ίδια συνθήματα που «κάποτε ο Τσίπρας χρησιμοποιούσε εναντίον των αντιπάλων του».

«Δημόσια οργή για το ελληνικό τρίτο μνημόνιο στους δρόμους των Αθηνών, με τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις να ζητούν κινητοποιήσεις στην Αθήνα», ήταν το σχόλιο της γαλλικής «Le Figaro».

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ του Νίκου ΠαρμενόπουλουDSC01290aDSC_0831

DSC_0744

  DSC_0769 DSC_0770 DSC_0774 DSC_0778 DSC_0783 DSC_0785 DSC_0806 DSC_0811 DSC_0817 DSC_0829  DSC_0839 DSC_0846 DSC_0851 DSC_0859 DSC_0864 DSC_0880 DSC01236a DSC01251a DSC01261a DSC01262a DSC01263a DSC01265a DSC01278a  DSC01292a DSC01296a DSC013001

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.