Ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας – Κλίμα για επιβολή σκληρού lockdown

Κυβέρνηση και επιστήμονες  δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία που έχει πάρει η νόσος Covid-19 στη χώρα μας.  Όλα τα μέτρα στο τραπέζι για τη διαχείριση της πανδημίας  ενώ τις τελευταίες ώρες υπάρχει κλίμα για σκληρό lockdown. Διαφωνία  κυβέρνησης- λοιμοξιολόγων για τα  νέα περιοριστικά  μέτρα που πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα για το κλείσιμο των σχολείων.

Με δεδομένο ότι – με βάση τα στοιχεία Τσιόδρα – αυτή την στιγμή η Αττική φλέγεται με 3.791 ενεργά κρούσματα κορονοϊού, Πάτρα και Εύβοια βρίσκονται επίσης στο «κόκκινο» και ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποιεί πως πάμε για 7.000 με 8.000 κρούσματα εβδομαδιαίως,  όλα  δείχνουν πως πάμε   προς νέα  περιοριστικά μέτρα.  Σε αυτή την κατεύθυνση δείχνουν και οι δηλώσεις των ειδικών στα ΜΜΕ τις τελευταίες ώρες.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «είναι κάτι που θα το δούμε (σ.σ.: το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί νωρίτερα η απαγόρευση κυκλοφορίας), ενώ κληθείς να απαντήσει αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό lockdown, όχι μόνο στην Αττική, για δύο εβδομάδες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, κι ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις..

«Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε στον ΣΚΑΪ πώς βρίσκεται στο τραπέζι της επιτροπής το καθολικό lockdown. Όπως είπε, σήμερα επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα. «Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνεις τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά». Υπογράμμισε πως το θέμα είναι το κόστος απέναντι στο όφελος, μια απόφαση που θα την πάρει η πολιτεία.

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι λογικό εφόσον άνοιξε η κοινωνία να αυξηθούν και τα κρούσματα. «Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είδαμε πριν τα Χριστούγεννα», τόνισε.

«Τα σχολεία και άλλες δραστηριότητες που άνοιξαν πρόσφατα θα πρέπει να επανεξεταστούν»

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ANT1, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επεσήμανε πως, αν επικρατήσει το βρετανικό στέλεχος, θα απαιτείται ταχύτερη λήψη αποφάσεων. Όπως είπε, αν οι αριθμοί των κρουσμάτων συνεχίσουν να εμφανίζουν ανοδική πορεία, πρέπει να γίνουν κάποια «βήματα προς τα πίσω». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σε αυτήν την περίπτωση «και τα σχολεία και άλλες δραστηριότητες που άνοιξαν πρόσφατα θα πρέπει να επανεξεταστούν».

Τα σχολεία ως «πολλαπλασιαστής» κρουσμάτων

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε ότι ένα σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες είναι ικανό να καταστείλει την πανδημία, προκειμένου σε βάθος χρόνου να είναι ηπιότερο το τρίτο κύμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν προτείνει μια τέτοια λύση. Ο καθηγητής χαρακτήρισε ημίμετρο το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ., ενώ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη εφαρμογής τηλεργασίας σε μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, προκειμένου να αποφευχθούν τα σκληρότερα μέτρα.

Διαφωνία κυβέρνησης  και Επιτροπής λοιμοξιολόγων για τα σχολεία

Τα κρούσματα της σημερινής μέρας ίσως παίξουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που θα πάρει το Μέγαρο Μαξίμου αφού εάν καταγραφεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τότε προφανώς η κυβέρνηση δεν θα έχει πολλές επιλογές.

Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει αποφάσεις. Ή οι μαθητές θα γυρίσουν στα σπίτια τους ή τα καταστήματα θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας.

Στο επιστημονικό σκέλος υπάρχει διαφωνία επιδημιολόγων: Κάποιοι τάσσονται υπέρ του καθολικού λουκέτου στην αγορά συμπεριλαμβανομένου και του click away, και αρκετοί ζητούν να ξανακλείσουν τα σχολεία τα οποία θεωρούν ως εστίες διασποράς του κορονοϊού.

Στο πολιτικό σκέλος υπάρχει διαφωνία κυβέρνησης – επιδημιολόγων. Η κυβέρνηση επιθυμεί το τελευταίο που θα κλείσει να είναι τα σχολεία, θέλει όμως ταυτόχρονα να μείνει στοιχειωδώς ανοιχτή και η αγορά έστω και με το click away. Οι πληροφορίες λένε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιμένει ότι τα σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια) θα πρέπει να κλείσουν  τελευταία.

Επισήμως, η θέση της κυβέρνησης είναι πως έως το βράδυ της Πέμπτης θα συνεκτιμηθούν από την επιτροπή του υπουργείου Υγείας όλα τα νέα δεδομένα και την Παρασκευή θα ανακοινωθούν από τον Νίκο Χαρδαλιά τα νέα μέτρα, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι αυστηρότερα από τα ισχύοντα.

Ανεπισήμως, η κυβέρνηση είναι και πάλι εγκλωβισμένη ανάμεσα στους ταχύτατους ρυθμούς αναζωπύρωσης της πανδημίας, στην οικονομική ασφυξία και στην δεδηλωμένη πρόθεσή της να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία.

Τούτων δοθέντων, στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου αυτή τη στιγμή βρίσκονται τέσσερα πιθανά άμεσα μέτρα – στην πραγματικότητα ημίμετρα – τα οποία σχεδιάζεται να εφαρμοστούν είτε εναλλακτικά, είτε σε συνδυασμό:

Αύξηση της τηλεργασίας στο 70% από το 50%, απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Αττική από τις 6 το απόγευμα (αντί των 9) έως τις 5 το πρωί, κλείσιμο του λιανεμπορίου (ακόμη και του click away, εάν διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο των κρουσμάτων, και κλείσιμο κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και συναφών δραστηριοτήτων.

Το κλείσιμο των σχολείων παραμένει έσχατη επιλογή όπως και το καθολικό lockdown δύο ή τριών εβδομάδων, το οποίο επιδιώκεται να κρατηθεί ως τελευταίο όπλο στην περίπτωση τρίτου, βίαιου κύματος της πανδημίας τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.