Με μηνύματα ενότητας γιορτάστηκε η επέτειος της Ανατίναξης της Γέφυρας στο Γοργοπόταμο

Με κάθε επισημότητα, αλλά  περιορισμένη  συμμετοχή κόσμου και υπό βροχή γιορτάστηκε σήμερα στο Γοργοπόταμο  η επίσημη επέτειος για τα 77 χρόνια από την ιστορική ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου που έχει καθιερωθεί σαν «Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης».

Πρόκειται για μια κορυφαία  αντιστασιακή  επιχείρηση  κατά των  φασιστικών δυνάμεων κατοχής  που πραγματοποιήθηκε  τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοεμβρίου 1942 από  κοινού από τον ΕΛΑΣ υπό τον Αρη Βελουχιώτη, τον ΕΔΕΣ του Ναπ. Ζέρβα και Άγγλους σαμποτέρ. Ένα μεγάλο πανό  πάνω στην ιστορική γέφυρα με το σύνθημα ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ: Δεν θα περάσει ο φασισμός, υπενθύμιζε το  μήνυμα της επετείου.

Την Κυβέρνηση Εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας , την βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Γιώργος Κοτρωνιάς ενώ την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο  πρώην υπουργός και βουλευτής Χρήστος Σπίρτζης.

Με έμφαση στην ενότητα και συνεργασία που επέδειξαν  οι αντιστασιακές οργανώσεις  που είχε σαν αποτέλεσμα την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης, και την αναγκαιότητα της για την πρόοδο της χώρας μας  κινήθηκαν  οι ομιλίες του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα , του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου και του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού . Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια   μαρμάρινης πλάκας στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των  αντιστασιακών που συμμετείχαν στην επιχείρηση της Ανατίναξης  της γέφυρας στο Γοργοπόταμο καθώς και τα ονόματα των εκτελεσθέντων σε αντίποινα και σύντομο  ιστορικό της επιχείρησης στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Η κόρη του Νεοζηλανδού  σαμποτέρ Τομ  Μπάρνς – που ήταν ο άνθρωπος που πυροδότησε τα εκρηκτικά στη ανατίναξη – η οποία έρχεται ανελλιπώς από το 2002 στην εκδήλωση μίλησε για τη σημασία και το νόημα αυτού του μνημείου.

Τον εορτασμό της εθνικής αντίστασης τίμησαν με την παρουσία τους καταθέτοντας και στεφάνια στο μνημείο των ηρώων , ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης , οι βουλευτές Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας ,  Γιώργος Κοτρωνιάς και  Γιάννης Σαρακιώτης ,ο πρώην βουλευτής Αποστόλης Καραναστασης,  ο πρώην ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Διοικητής ΚΕΥΠ Αρίστος Περρής, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς κ. Κανέλλος και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων .

Η εκδήλωση  για την 77η επέτειο της Ανατίναξης της γέφυρας στο Γοργοπόταμο διοργανώθηκε από  το Δήμο Λαμιέων, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Αντιστασιακές Οργανώσεις, για την απόδοση του οφειλόμενου φόρου τιμής στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.