Κλείσιμο φορέων και… ΕΡΤ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου – Σίγησε η ΕΡΤ σε όλη τη χώρα- Πρωτοφανείς εκδηλώσεις συμπαράστασης

Συνεχής Ενημέρωση

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΔΩ!

Πλήθος κόσμου παραμένει έξω από το ραδιοτηλεοπτικό Μέγαρο της ΕΡΤ αντιδρώντας στην πραξικοπηματική απόφαση για κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Περίπου στις 23.00 το βράδυ αστυνομικές δυνάμεις κατέβασαν όλους τους πομπούς, κλείνοντας αναλογικό και ψηφιακό σήμα και βυθίζοντας την ΕΡΤ στο σκοτάδι. Ωστόσο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να εκπέμπουν το δικό τους πρόγραμμα, έχοντας καταλάβει το κτίριο, μέσω WebTV. Αργά το βράδυ υπήρξε πληροφορία πως αστυνομικές δυνάμεις μεταβαίνουν στην περιοχή για να εκκενώσουν το κτίριο.

 
Αντιδράσεις και στο εξωτερικό. To «λουκέτο» στην ΕΡΤ έγινε πρώτο θέμα στο διεθνή Τύπο. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) καλεί την κυβέρνηση Σαμαρά να ακυρώσει την απόφασή της για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των Πρασίνων (Ποδηματά, Χρυσόγελος, Κοππά, Δανέλλης) και ο ανεξάρτητος Κρ. Αρσένης κατέθεσαν σχετική ερώτηση στην Κομισιόν.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ – ΜΑΥΡΟ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΕΣΆΝΥΚΤΑ – Μπορείτε μόνο μέσω Ιντερνετ

Παραθέτουμε τα λινκ στα οποία μπορείτε να δείτε την ΕΡΤ. Μερικές φορές κάποια λινκ πέφτουν (!)

Πατήστε εδώ για να δείτε την ΕΡΤ (με διακοπές)  

 https://www.filmon.com/channel/ert-world?v=937539882#ERT-World

Αν δεν βλέπετε την ΕΡΤ στο πιάνω λινκ θα την δείτε στο πιο κάτω

http://www.zougla.gr/Controls/livecamera2/article/flash-camera-4

http://beta.avgi.gr/article/448795/tora-apo-tin-ert

Όσοι γνωρίζουν οι ΕΡΤ εκπέμπει στο κανάλι 40

 

———————————————————————————————————

ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

—————————————————————————————————-

ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΧΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΚΤΕΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΕΤ-3 ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

———————————————————————————————–

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την ΕΡΤ πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται μέσα στα κτίρια της ΕΡΤ σε όλη την περιφέρεια.

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται συγκέντρωση από εργαζόμενους και εκπροσώπους φορέων έξω από τα γραφεία της ΕΤ3 στη λεωφόρο Στρατού.

 

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται συγκέντρωση από εργαζόμενους και εκπροσώπους φορέων έξω από τα γραφεία της ΕΤ3 στη λεωφόρο Στρατού.

 Στη συγκέντρωση συμμετέχουν και εκπρόσωποι κομμάτων, παραγωγικών φορέων της πόλης και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ οι συγκεντρωθέντες ανήρτησαν πανό και διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο, μπροστά από την κεντρική είσοδο των γραφείων.
 
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη γενική συνέλευση των εργαζομένων ενώ διακριτική είναι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.
 
Στο Ηράκλειο της Κρήτης αυθόρμητη ήταν η συγκέντρωση αλληλεγγύης κατοίκων και μουσικών που παίζουν έξω από την τοπική ΕΡΑ. Η διευθύντρια τους ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους. Μάλιστα ο Δήμαρχος Ηρακλείου συγκάλεσε γι’ αύριο Τετάρτη 12 Ιουνίου έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της ΕΡΤ.
 
Η ΕΡΑ Πάτρας συνεχίζει να μεταδίδει ζωντανά το πρόγραμμά της από το στούντιο του Δασυλλίου, όπου συνεχώς συρρέει κόσμος.
 
Μεταξύ των παραβρισκόμενων ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας, o πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας Κώστας Μπουρδούλης, οι αντιδήμαρχοι Θ. Μασσαράς και Χαρ. Στανίτσας, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και αρκετοί δημοσιογράφοι, αλλά και πολίτες.

Τα Διεθνή ΜΜΕ για την ΕΡΤ

Στα τηλεγραφήματα των ανταποκριτών τους από την Αθήνα, τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν την είδηση για την αναστολή λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ και την απόλυση του προσωπικού της, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος για περικοπή δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, επισημαίνοντας τις αντιδράσεις των δύο μικρότερων εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ», αναφέρει στο σχετικό τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο, αναπαράγοντας την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για «καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της» και απίστευτες δαπάνες.
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναπαράγει την κατακλείδα του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι « αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά».
Το ίδιο πρακτορείο υπογραμμίζει τη δήλωση του κου Κεδίκογλου πως η δημόσια αυτή υπηρεσία θα λειτουργήσει ξανά υπό νέο καθεστώς και με σημαντικά μειωμένο αριθμό εργαζομένων.
Στο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου αναπαράγεται η πληροφορία που μεταδόθηκε από ελληνικά μέσα ενημέρωσης πως οι σημερινοί εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, περίπου 2.700 τον αριθμό, θα λάβουν αποζημίωση ενώ θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους από το νέο φορέα.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπογραμμίζει πως η σημερινή ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί ένα από τα πλέον δραστικά μέτρα που πρέπει ακόμη να λάβει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πακέτου λιτότητας που της έχει επιβάλλει η ‘τρόικα’ των δανειστών της για τη δανειακή σύμβαση που έχει συναφθεί με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά και ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα ήσσονα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας.
Το Ρόιτερς αναπαράγει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για ‘ιερές αγελάδες’ που παραμένουν άθικτες όταν επιβάλλονται περικοπές παντού».
Το πρακτορείο επισημαίνει πως πλήθη εργαζομένων της ΕΡΤ έχουν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Αθήνα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, εκδηλώνοντας τη βούλησή τους να αγωνισθούν εναντίον της απόφασης αυτής και ζητώντας την προκήρυξη γενικής απεργίας στα μέσα ενημέρωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
 
Το Γαλλικό Πρακτορείο κλείνει το δικό του τηλεγράφημά του αναμεταδίδοντας την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που τονίζει πως «Η ΕΡΤ δεν αποτελεί κομματικό λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης… ανήκει στον Ελληνικό λαό και υπάγεται στις γενικές αρχές της κοινωνικής υπηρεσίας και του δημοσίου λόγου,  προωθώντας τις δημοκρατικές αρχές της ισότητας στην πρόσβαση, της πολυφωνίας και της ενημέρωσης, κάτω από την ασπίδα της ανωνύμου εταιρείας Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ θα δώσουν δυναμικά τη μάχη για το δημόσιο χαρακτήρα της και για την ανατροπή της απόφασης κλεισίματός της». 

—————————————————————————————————

Πεντάλεπτη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζομένους στην ΕΡΤ.

Την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ θα αποφασίσουν για τους τρόπους με τους οποίους θα εκδηλώσουν και τις επόμενες ημέρες την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι εξελίξεις με την ΕΡΤ ήταν από τα κύρια θέματα στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών και προβάλλεται από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των κυπριακών εφημερίδων.

————————————————————————————————-

Την άμεση ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και τη σύγκλιση των τριών αρχηγών ζήτησε το ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις της εκπροσώπου της Φώφης Γεννηματά.

 
Η ίδια πρόσθεσε ότι το κόμμα της είναι κατά των τυφλών απολύσεων και το πράγμα δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ, αλλά ολόκληρο το δημόσιο τομέα, πράγμα που θα πρέπει να συζητηθεί σε μία συνάντηση των τριών αρχηγών.
 
Παράλληλα επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο με κίνητρα, εθελούσια έξοδο, αποζημιώσεις.

—————————————————————————————————–

Κατά την έξοδό του από το στούντιο της ΕΡΤ στην οδό Μουρούζη, ο Απόστολος Κακλαμάνης είχε διάλογο με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. «Προσέξτε διότι αν αρχίσουν από εδώ σοβαρά επεισόδια μπορεί ότι δεν έχει συμβεί εδώ και τρία χρόνια σε αυτή την χώρα, να συμβεί τώρα σε αυτή την χώρα εδώ και τρία χρόνια».

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ

———————————————————————————————————

Δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται αυτή την ώρα έξω από το στούντιο της ΕΡΤ στο Ρίο με τους εργαζόμενους να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη. Στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Πάτρα βρίσκονται όλοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι με ζωντανές συνδέσεις καλούν τον κόσμο και τους φορείς να στηρίξουν τον αγώνα τους. 

 Κανονικά εκπέμπει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, έχοντας πρώτο θέμα το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ

——————————————————————————————–

«Δεν μπορεί με αποφασίζουμε και διατάζουμε να συμβαίνει αυτό το πράγμα» είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη αναφορικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, η κα Κανέλλη τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει κάποια στιγμή ποιος θα εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον» και επεσήμανε ότι «σε μία νύχτα μια δημόσια περιουσία αλλάζει ριζικά».

«Μπήκαμε σε μία διαδικασία που είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική», σημείωσε η Λιάνα Κανέλλη και συμπλήρωσε:

«Αυτοί που την διοίκησαν, αυτοί που την διεύθυναν και την χρησιμοποίησαν σαν όργανο τους, δεν μπορεί σήμερα να λένε άλλα. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κάνοντας αυτήν την πράξη αποποιείται τις ευθύνες της».

«Εξυγίανση ναι, τακτοποίηση ναι, αξιοποίηση των ανθρώπων της ναι. Ήταν είκοσι χρόνια τα παιδιά της ορχήστρας χωρίς την παραμικρή αύξηση, Υπήρξαν τεράστιες επενδύσεις και παρόλα αυτά έχει καμπινέδες από την Χούντα. Αντιμετώπισε κολοσσιαίες ανάγκες με πενιχρά μέσα», κατέληξε η βουλευτής του ΚΚΕ.

—————————————————————————————————–

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σχολίασε στο Twitter τις δραματικές εξελίξεις στην ΕΡΤ.

«2500 οικογένειες και η δημόσια τηλεόραση στο βωμό του φιάσκου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ-ΟΠΑΠ. Έρχεται η σειρά κάθε Ελληνα αν δεν έχει ήδη έλθει. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», ήταν το σχόλιο του Πάνου Καμμένου.

———————————————————————————————

Άμεση συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών ζήτησε το ΠΑΣΟΚ διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επισημαίνει δε πως «η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά».
 
«Δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει;», διερωτάται το Κίνημα, τονίζοντας παράλληλα ότι «τίθεται προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
 
Αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ αναμένεται να συναντηθεί αύριο στις 2 μ.μ. με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

———————————————————————————————-

«Θέλουν να επιβάλουν τη σιωπή», δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος από το προαύλιο της ΕΡΤ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να καταλύσει το «ιερό δικαίωμα της πληροφόρησης».

«Η ΕΡΤ εκφράζει τη βούληση του λαού να ενημερώνεται για ό,τι συμβαίνει. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την ανάσα στην ενημέρωση», πρόσθεσε.

—————————————————————————

Αστυνομικές δυνάμεις, έξω από τα studio της ΕΡΤ στην Μουρούζη, στην Αθήνα, απαγορεύουν την είσοδο σε εργαζομένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονται και σε άλλες εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν με απεργιακή μετάδοση.

———————————————————————————————

Στήριξη και στάση εργασίας 

Στάση εργασίας από τις 19.00 μέχρι τη 1.00, σήμερα, ημέρα Τρίτη προανήγγειλε η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ.

Την στήριξη της ΕΣΗΕΑ στους εργαζόμενους της ΕΡΤ έδωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, που μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης πραξικοπηματική και αντιδημοκρατική. Κάλεσε όλους τους φορείς και την κοινωνία να πάρουν θέση και να εναντιωθούν στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Τέλος δήλωσε χαρακτηριστικά “ Μην τολμήσει κάνεις να χρησιμοποιήσει κατασταλτικά μέσα για να καταστείλει τους εργαζόμενους”.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μεταξύ άλλων αναφέρει: “Καταδικάζουμε την πραξικοπηματική έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία οι Υπουργοί της Κυβέρνησης θα μπορούν να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις συμφωνίες τους με την Τρόικα”.

Η Λ. Αλεξίου, αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, θα καλέσει αύριο την έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η κ. Αλεξίου δήλωσε πως η απόφαση της κυβέρνησης μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, μας γυρίζει σε μαύρες εποχές. 

———————————————————————————————-

Στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ πήγε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, για να δηλώσει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

Κάποτε υπήρχαν τα βασιλικά διατάγματα, σήμερα έχουν τις πράξεις νομοθετικοί περιεχομένου. Πρόκειται για πραξικόπημα ενάντια στον ελληνικό λαό, που θέλει να έχει αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση. Δήθεν κόπτονται για την σπατάλη και διατάζουν να κλείσουν την δημοσιά τηλεόραση σαν να είναι τσιφλίκι τους.

Η ΕΡΤ δίνει στο δημόσιο προϋπολογισμό, δεν παίρνει. Την φιμώνουν γιατί η τρόικα απαιτεί ανθρωποθυσίες και θέλουν να μετατρέψουν την ΕΡΤ σε μια νέα ΥΕΝΕΔ. Κάλω τους δυο άλλους κυβερνητικούς εταίρους να πάρουν θέση και να διαχωρίσουν τις θέσεις τους.

Προειδοποιήσουμε, μην τολμήσουν να διακόψουν το σήμα της ΕΡΤ χωρίς απόφαση της Βουλής. Πρόκειται για παράνομη πράξη, δεν έχουν το δικαίωμα, θα λογοδοτήσουν απέναντι στην δικαιοσύνη. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Δε θα το καταφέρουν, λουκέτο πρέπει να μπει στην τρόικα και στην κυβέρνηση του μνημονίου.

Στην ερώτηση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει πρόταση μομφής, απάντησε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. “ Πρόκειται για επίθεση στην δημοκρατία, δεν θα κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις.”

——————————————————————————————-

Σχετικά με τις δραματικές εξελίξεις στην ΕΡΤ, η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Βάσου Νάκου, δήλωσε:

«Το σχεδιαζόμενο κλείσιμο της ΕΡΤ – και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση των κυβερνητικών εταίρων – αλλά και πρωτίστως των πολιτών, που με τη συνεισφορά τους χρηματοδοτούν τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αποτελεί μια αυταρχική έκφραση πολιτικής, στερημένης από όραμα και προοπτική. Γιατί, ούτε αξιόλογο δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπόσχεται, ούτε αναπλήρωση του κενού της ΕΡΤ προβλέπει. Αντιθέτως, θα οδηγήσει ανθρώπους στην ανεργία και θα στερήσει τους πολίτες όλης της χώρας από τη δυνατότητα στην ελεύθερη ποιοτική δημοσιογραφία και στην ενημέρωση για θέματα που δεν υπόκεινται στους κανόνες της αγοράς και των μέτρων της ιδιωτικής τηλεθέασης. Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί πολιτική αυθαιρεσία και πολιτιστική οπισθοδρόμηση.»

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Κεδίκογλου: Σήμερα κλείνει η ΕΡΤ 

Σε δηλώσεις του ο Σίμος Κεδίκογλου, κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε,πως η Ερτ θα κλείσει από σήμερα το βράδυ. Μεταξύ άλλων είπε “ Η σημερινή ΕΡΤ είναι ένα σκάνδαλο, με μια τεράστια αδιαφάνεια. Στην ΕΡΤ υπάρχει απίστευτη σπατάλη, υπάρχει καθεστώς αδιαφάνειας και προνομίων των εργαζομένων με τεράστιο αριθμό υπερωριών».

Και συνέχισε «Τελειώνουν όλα σήμερα, η κυβέρνηση κλείνει την ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος. Η νέα ΕΡΤ δεν θα είναι κρατική, άμεσα θα καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο.Ο νέος φορέας θα λειτουργεί με προϋπολογισμό μικρότερο κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.”Τέλος κάλεσε τους σημερινούς εργαζόμενους της ΕΡΤ να καταθέσουν τα βιογραφικά τους στον νέο φορέα, ώστε να εξεταστεί η πιθανή πρόσληψη τους.

Διαμαρτυρία έξω από τις εγκαταστάσεις

Συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ μεταδίδουν οι εργαζόμενοι από τις συχνότητες της ΝΕΤ και της ΕΡΤ3  

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μαζί με τους πολίτες βρίσκονται έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. «Καζάνι που βράζει» είναι το Ραδιοτηλεοπτικό Μέγαρο στην Αγία Παρασκευή. Ίδια είναι η εικόνα και στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης καθώς είναι σε εξέλιξη η εργασιακή συνέλευση της ΕΡΤ3.

Έξω από το ραδιομέγαρο συγκεντρώνονται και δηλώνουν την αλληλεγγύη τους εκπρόσωποι εργαζομένων από όλους τους κλάδους.

Στήριξη και στάση εργασίας 

Στάση εργασίας από τις 19.00 μέχρι τη 1.00, σήμερα, ημέρα Τρίτη προανήγγειλε η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ.

Την στήριξη της ΕΣΗΕΑ στους εργαζόμενους της ΕΡΤ έδωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, που μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης πραξικοπηματική και αντιδημοκρατική. Κάλεσε όλους τους φορείς και την κοινωνία να πάρουν θέση και να εναντιωθούν στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Τέλος δήλωσε χαρακτηριστικά “ Μην τολμήσει κάνεις να χρησιμοποιήσει κατασταλτικά μέσα για να καταστείλει τους εργαζόμενους”.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μεταξύ άλλων αναφέρει: “Καταδικάζουμε την πραξικοπηματική έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία οι Υπουργοί της Κυβέρνησης θα μπορούν να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις συμφωνίες τους με την Τρόικα”.

Η Λ. Αλεξίου, αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, θα καλέσει αύριο την έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η κ. Αλεξίου δήλωσε πως η απόφαση της κυβέρνησης μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, μας γυρίζει σε μαύρες εποχές.  

Σκουρλέτης: H ΕΡΤ δεν ανήκει στην κυβέρνηση

Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης. Για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία  μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης  και του πολιτισμού. τονίζει ο κ. Σκουρλέτης

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Μεγάλη φαίνεται να είναι η κυβερνητική κρίση, καθώς μέχρι τώρα, μετά τις δηλώσεις του Σ. Κεδίκογλου, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, συνεχίζουν να διαφωνούν με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αναμένονται νέες ανακοινώσεις και αντιδράσεις από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.  

Νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ δήλωνε: «Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες  και τετελεσμένα. Η ύπαρξη της κυβέρνησης αυτής είναι εθνική ανάγκη.  Αυτή μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με ολοκληρωμένο προγραμματικό πλαίσιο και σαφείς κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Αντιδράσεις και από την υπόλοιπη αντιπολίτευση

«Ότι δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ επί Ηλία Μόσιαλου, το προχωράει τώρα η τρικομματική συγκυβέρνηση: τη διάλυση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, με την αιτιολογία του εξορθολογισμού», αναφέρει ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης για θέματα ΜΜΕ των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

“Το ΚΚΕ καταδικάζει την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης που με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς να βάζουν λουκέτο, να συγχωνεύουν και να καταργούν δημόσιους οργανισμούς, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.“ αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

Ο κόσμος έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ ( φωτογραφία του @MariosSinodinos)

http://www.alterthess.gr

—————————————————————————————————

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων του Δημοσίου δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Πρόκειται για μια κίνηση που εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο για προσωρινό «λουκέτο» στην ΕΡΤ και επαναλειτουργία της από τον Σεπτέμβριο με μειωμένο προσωπικό, ένα σενάριο που κυκλοφορεί ευρέως τις τελευταίες ώρες. Το θέμα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να προκαλέσει νέους τριγμούς στην τρικομματική κυβέρνηση, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου πήρε αριθμό ΦΕΚ και θα συζητηθεί σε περίπου ένα μήνα. Πάντως, οι αποφάσεις για την ΕΡΤ αναμένεται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των φορέων από όπου θα πραγματοποιηθούν απολύσεις προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, που επικαλείται «Το Βήμα» αφήνουν να εννοηθεί πως το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια για άμεση διάλυση της ΕΡΤ ΑΕ και επανασύσταση ενός κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα λίγες εβδομάδες αργότερα, με μειωμένο προσωπικό, καθώς και μειωμένο κατά 50% το λεγόμενο ανταποδοτικό τέλος.
 
Και το «Έθνος» αναφέρει πως υψηλόβαθμος παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου, επικοινώνησε χτες με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, θέτοντας επί τάπητος την πρόταση για «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ και επαναλειτουργία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, με νέα δομή και λιγότερο προσωπικό.
 
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, πάντως, ότι η απόφαση για αναδιάρθρωση είναι ειλημμένη και δεν αποκλείουν να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή ένα σχέδιο περικοπών, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την εξεύρεση των πρώτων 2.000 απολύσεων από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι ίδιες πηγές γνωστοποιούν ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εξεύρεση συμβούλου που θα εκπονήσει νέο σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ. Στη βάση αυτή, προεξοφλείται ότι θα μειωθούν οι οργανικές θέσεις προσωπικού, ενώ πιθανότατα θα κλείσουν οι περιφερειακοί σταθμοί, το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» και ενδεχομένως το ένα από τα τρία τηλεοπτικά κανάλια.     
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχει ορίζοντα υλοποίησης έως το τέλος του έτους, αλλά στον κυβερνητικό συνασπισμό γίνεται λόγος και για «δραστικότερες επιλογές» που περνούν ακόμη και μέσα από ένα άμεσο, γενικό λουκέτο στην ΕΡΤ.
 

Για 1.000 απολύσεις κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές
 
Συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΡΤ αναφέρουν, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», πως το σχέδιο για περικοπές και απολύσεις στο δημόσιο θα ξεκινήσει από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Όπως επισημαίνουν, το σχέδιο για τη συρρίκνωση περιλαμβάνει:

  • Το κλείσιμο της ΕΤ1
  • Τη συρρίκνωση της ΕΤ3 έτσι ώστε να λειτουργεί επικουρικά προς τη ΝΕΤ
  • Το κλείσιμο των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών
  • Την κατάργηση των τριών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΤ3
  • Τη συγχώνευση του Β’ Προγράμματος, του Γ’ Προγράμματος και του “Κόσμος” της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε έναν σταθμό
  • Την κατάργηση του ραδιοφωνικού σταθμού «Φιλία», τον μοναδικό σταθμό που μεταδίδει δελτία σε 15 διαφορετικές γλώσσες
  • Το κλείσιμο της Ραδιοτηλεόρασης

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εργαζόμενοι σε τηλεοπτικούς-ραδιοφωνικούς σταθμούς που καταργούνται, θα απολυθούν ενώ σε όσους συγχωνεύονται θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
 
Οι εκτιμήσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, οι οποίοι το μεσημέρι της Τρίτης θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, είναι ότι η εφαρμογή αυτών των σχεδίων θα οδηγήσει σε έξοδο περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων.

«Αδιανόητο» να κλείσει η ΕΡΤ
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει πως δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία – έστω και για μία ώρα – να μη διαθέτει δημόσια τηλεόραση. Όπως επισημαίνει «διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας  της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από «κάποιο» χρονικό διάστημα. Τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας.
 
Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση  τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις.
 
Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως  δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο. Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της δημόσιας τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου».
 
Για τον εξορθολογισμό και την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, η ΔΗΜΑΡ ζητά την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη δημόσια τηλεόραση. «Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί».
 
Τα σενάρια για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και επαναλειτουργία της από τον Σεπτέμβριο με μειωμένο προσωπικό προκάλεσαν και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης.
 
Για την κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης και του πολιτισμού. Η ΕΡΤ, όμως, κατέληξε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, «ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης».
 
Πάγκαλος: Δεν θέλω τεμπέληδες και αργόμισθους
 
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πάλι, μιλώντας στο Βήμα FM τάχθηκε υπέρ μίας ευρύτατης αναδιάρθρωσης στην ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το υφιστάμενο μονοπώλιο. «Θεωρώ ότι η ΕΡΤ, ως μονοπώλιο του κράτους, είναι απαράδεκτο. Να βρει τα λεφτά της από εκεί που τα βρίσκουν και οι υπόλοιποι σταθμοί, δηλαδή από την ελεύθερη αγορά και να αποκτήσει ένα ικανοποιητικό κοινό. Θέλω να μην υπάρχουν αργόμισθοι και τεμπέληδες που προσλαμβάνονται με βάση την εκάστοτε κομματική αποτίμηση – γιατί ξέρετε ότι είναι χαμαιλέοντες όλοι αυτοί και αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την κυβέρνηση, γίνονται από πράσινοι μπλε, από μπλε πράσινοι και κάποιοι κόκκινοι τώρα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Να προσλαμβάνονται δημοσιογράφοι με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των καναλιών, να έχουν ικανοποιητικό πρόγραμμα με βάση επίσης τις ανάγκες και υπάρχει αυτή η δυνατότητα», τόνισε.

http://tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.