«H Βολιβία νίκησε!»-Ο Λουίς Άρτσε νικητής των προεδρικών εκλογών

Από την πρώτη Κυριακή και με συντριπτικό ποσοστό, 52,4% και πάνω από 20% διαφορά από τον επόμενο, εκλέγεται Πρόεδρος της Βολιβίας ο Λουίς Αρσέ, πρώην υπουργός Οικονομίας υποψήφιος του Κινήματος για το Σοσιαλισμό του Έβο Μοράλες, σύμφωνα με όλα τα exit polls.

Παρά τη σοβαρή πολιτική κρίση της τελευταίας χρονιάς η εκλογική διαδικασία διεξήχθη σε κλίμα ηρεμίας. Σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Unitel, ο Λουίς Άρσε συγκέντρωσε το 52,4% των ψήφων, ενώ ο Κάρλος Μέσα το 31,5%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου του καθολικού ιδρύματος Jubileo, ο σοσιαλιστής πολιτικός έλαβε το 53% των ψήφων, έναντι 30,8% του αντιπάλου του.

Αποδέχθηκε την ήττα η Ζανίν Ανιες και συνεχάρη το MAS η πραξικοπηματίας πρόεδρος, μέσω τουίτερ, αποδεχόμενη την ήττα της δεξιάς.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός 48 ωρών, λόγω της απόφασης της εκλογικής επιτροπής να μην υπάρξει ανακοίνωση προβολών και ανεπισήμων αποτελεσμάτων, για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη, όπως ανέφεραν. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και στην εκλογική επιτροπή μετέχουν και εκπρόσωποι του MAS.

Η Βολιβία «επέστρεψε στη δημοκρατία», δήλωσε ο Άρτσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Νταβίντ Τσοκεουάνκα. «Θα εργαστούμε για όλους τους Βολιβιανούς, θα σχηματίσουμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας», πρόσθεσε.

Ο Άρτσε θεωρείται αρχιτέκτονας «του μπολιβαριανού οικονομικού θαύματος», κάτι που δεν σταμάτησε να προωθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Διετέλεσε υπουργός Οικονομίας του Μοράλες από το 2006 ως το 2017 και στη συνέχεια ξανά το 2019.

«Το Κίνημα για το Σοσιαλισμό νίκησε, ο Λούτσο θα είναι ο Πρόεδρός μας», ήταν η σύντομη δήλωση νίκης του Έβο Μοράλες, που χρησιμοποίησε το χαϊδευτικό του Αρσέ, υπουργού Οικονομικών στις κυβερνήσεις Μοράλες- Λινέρα, ο οποίος και πιστώνεται μέρος της επιτυχημένης σοσιαλιστικής πολιτικής τους. Ο Μοράλες ανακοίνωσε την νίκη από την Αργεντινή, όπου του έχει δοθεί άσυλο μετά την δίωξή του ως «τρομοκράτη» από τους πραξικοπηματίες.

Την επομένη της νίκης του Λουίς Άρσε, ο Έβο Μοράλες ανήγγειλε πως θα γυρίσει σύντομα στην πατρίδα του. «Αργά ή γρήγορα, θα επιστρέψουμε στη Βολιβία (…). Η μεγάλη επιθυμία μου είναι να γυρίσω στη Βολιβία, στον τόπο μου», είπε ο Μοράλες, αυτόχθονας της φυλής Αϊμάρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπουένος Άιρες.

Ανέφερε επίσης ότι η μελλοντική κυβέρνηση της Βολιβίας θέλει να αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που δεν έχουν τοποθετήσει πρεσβευτή στη Λα Πας από το 2008. «Αν οι ΗΠΑ θέλουν να αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις μας, καλώς να έρθουν. Αλλά πρέπει να μας σέβονται, να σέβονται την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία του λαού μας», είπε ο Μοράλες.

«Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα, αλλά ο πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν μετά χαράς με όποιον εξέλεξαν οι Βολιβιανοί», ανέφερε από την πλευρά του εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μοράλες ήταν ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος στην ιστορία της Βολιβίας, στην οποία τα δύο τρίτα του πληθυσμού(κοντά στα 11, 5 εκατ) είναι αυτόχθονες. Από την ανεξαρτησία της το 1825(οι χώρες της περιοχής επαναστάτησαν κατά της ισπανικής αποικιοκρατίας , τη Βολιβία κυβερνούσε η ελίτ των λευκών και μιγάδων, που τη βύθισαν στη φτώχεια, με αποτέλεσμα εξεγέρσεις και συνεχή πολιτική αστάθεια.

Από το 2006 και μέσα σε 10 χρόνια, η κυβέρνησή του Μοράλες μείωσε τη φτώχεια κατά 42% και την ακραία φτώχεια κατά 60%.

Τη νίκη του Άρσε χαιρέτισαν πολλοί ηγέτες που ανήκουν στην αριστερά στη Λατινική Αμερική — από την Κούβα ως τη Νικαράγουα, περνώντας από τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή και το Μεξικό.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.