Ν. Σταυρογιάννης: Ριψοκίνδυνη και με στόχευση (;) η απόφαση του Δημάρχου κ. Καραϊσκου να ματαιώσει το διαγωνισμό για το ΧΥΤΑ Λαμίας

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΛΑΜΙΑΣ (27/05/2020)

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Δήμαρχε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε για ένα μείζον θέμα που αφορά την επόμενη μέρα του ΧΥΤΑ Λαμίας και θα εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ.

Η Παράταξή μας σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει στην «ακύρωση-ματαίωση ή ανάκληση της διακήρυξης» του διαγωνισμού για την επέκταση του κυττάρου του ΧΥΤΑ Λαμίας το οποίο έχει υπερκορεστεί και το έχω τονίσει πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα μαζί με τα στελέχη του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. που είναι και ο αρμόδιος φορέας, κατά το Νόμο, για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας.

Αυτή την «υγειονομική βόμβα», όπως την έχω αποκαλέσει και παλαιότερα από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου το φθινόπωρο του 2014, είναι έτοιμος ο σημερινός Δήμαρχος με πολυσέλιδες διάτρητες γνωμοδοτήσεις να την «απασφαλίσει» ματαιώνοντας τον διαγωνισμό, χωρίς να υπάρχει δρομολογημένη λύση για την τελική διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου μας αλλά και των άλλων Δήμων που εξυπηρετούνται σήμερα από το ΧΥΤΑ μέχρι την κατασκευή της ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων (ΜΕΑ & ΧΥΤΥ Λαμίας) για την οποία εξασφαλίστηκαν όλα τα απαραίτητα βήματα (μελέτες ωρίμανσης, χωροθέτηση και εξασφάλιση πιστώσεων) επί των ημερών μου.

Αλήθεια κύριε Δήμαρχε,

Έχετε ενημερώσει τους συναδέλφους σας Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας και Π.Ε. Ευρυτανίας οι οποίοι εναποθέτουν τα σκουπίδια τους στο ΧΥΤΑ Λαμίας ότι ακυρώνετε τον διαγωνισμό;

Δηλώνετε υπέρ της διαδημοτικής συνεργασίας. Ποια είναι η θέση των δημάρχων; Γνωρίζουν το θέμα ή δεν ξέρουν καν τι γίνεται;

Δεν περιμένω «ειλικρινείς» απαντήσεις.

Αυτές θα τις λάβω στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Φο.Δ.Σ.Α. στο οποίο θα είμαι παρών όποτε και αν αυτό γίνει.

Δεν θέλω να κουράσω το Σώμα με το ιστορικό της εξέλιξης του διαγωνισμού αλλά θα πρέπει να υπενθυμίσω στους παλιούς και κυρίως να γνωρίσω στους καινούριους συναδέλφους μερικά κρίσιμα σημεία.

Ο ΧΥΤΑ Λαμίας είναι ένα διαδημοτικό έργο κυριότητας του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. Πάντα ήταν ένα διαδημοτικό έργο και παλαιότερα, όταν ήταν στην κυριότητα του Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Φθιώτιδας Α.Ε., πριν αυτός συγχωνευθεί στον Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού, ο τότε Φο.Δ.Σ.Α. (Κεντρικής Φθιώτιδας Α.Ε.), ως κύριος του έργου της κατασκευής των νέων κυττάρων στο ΧΥΤΑ Λαμίας, όρισε τον Δήμο Λαμιέων, φορέα υλοποίησης και κατασκευής του έργου, δηλαδή τον εξουσιοδότησε να προβεί στην διεξαγωγή του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου με σκοπό την ολοκλήρωσή του και την παράδοσή του στον Φο.Δ.Σ.Α. προκειμένου να το λειτουργήσει.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.

Αλήθεια κύριε Δήμαρχε και Πρόεδρε του Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. ποια είναι η θέση του Φορέα;

Υπάρχει απόφαση του Φορέα στην οποία να αποτυπώνεται ο τρόπος υλοποίησης του έργου για το οποίο έχει λάβει την επιχορήγηση των 6.800.000 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ;

Η απάντηση που στείλατε χθες μετά την δημοσιοποίηση των επιστολών μου, την οποία και καταθέτω στο Σώμα, προσβάλλει τον κοινό νου και τον ορθό λόγο.

Άλλα σας ρωτάω, και μετά από τρεις επιστολές, άλλα μου απαντάτε.

Τι ακριβώς προσπαθείτε να κάνετε;

Να «φιμώσετε» τις υπηρεσίες του φορέα;

Έστειλα e-mail στον Γενικό Διευθυντή του Φορέα να συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σημερινή συνεδρίαση και δεν έλαβα απάντηση. Και αναρωτιέμαι, μήπως τον αποτρέψατε;

Γιατί δεν είναι σήμερα εδώ τα στελέχη του Φορέα να μας εξηγήσουν την κατάσταση στο ΧΥΤΑ Λαμίας και την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου το συντομότερο δυνατό;

Προσπαθείτε να μας πείσετε ότι δεν έχει «λόγο» ο Κύριος του έργου ο οποίος διαθέτει τα χρήματα για να κατασκευαστεί το έργο, και είναι υπεύθυνος σύμφωνα με το Νόμο για την διαχείριση των απορριμμάτων;

Δυστυχώς για εσάς, γνωρίζω πολύ καλά τον σχεδιασμό του Φορέα αφού έγινε επί των ημερών μου. Και συνέβαλλα στο ακέραιο έτσι ώστε για το συγκεκριμένο έργο, το τονίζω, για το συγκεκριμένο έργο που υλοποιείται με την τρέχουσα διαγωνιστική διαδικασία, να εξασφαλιστεί νέα πηγή χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να διασφαλιστούν οι αναγκαίες συνθήκες έτσι ώστε να ολοκληρωθεί αυτός ο διαγωνισμός.

Όταν το έργο, λόγω των καθυστερήσεων, έχασε την χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, ο Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. και ο Δήμος Λαμιέων με πνεύμα συνεργασίας τότε φροντίσαμε να την αναπληρώσουμε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Διαπίστωσα, διαβάζοντας την Εισήγησή σας κύριε Δήμαρχε, αλλά και την γνωμοδότηση του εντεταλμένου σας Δικηγόρου, ότι με αγωνιώδη τρόπο, νομικές ακροβασίες και εξόφθαλμες αντιφάσεις – θα αναφερθώ διεξοδικά στην δευτερολογία μου στη γνωμοδότηση, – προσπαθείτε να μας αποδείξετε ότι:

· Δεν επαρκούν τα 6.800.000,00 ευρώ και ότι

· Η χρηματοδότηση αφορά την υλοποίηση ενός νέου έργου.

Κάνετε λάθος ή προσπαθείτε να «παραπλανήσετε» το Δημοτικό Συμβούλιο;

Περίμενα σήμερα ο εντεταλμένος Δικηγόρος που γνωμοδότησε για το θέμα να έχει συνδεθεί μέσω τηλεδιάσκεψης για να απαντήσει στα ερωτήματα όλων μας. Συνομίλησα μαζί του και μου φάνηκε ότι συμφωνούσε. Ήταν πρόθυμος να το κάνει.

Αργότερα όμως μου κοινοποιήθηκε μέσω e-mail από το γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου η αρνητική του απάντηση. Εσείς κύριε Δήμαρχε τον αποτρέψατε και αυτόν;

Δεν πρόκειται για νέο έργο. Εσείς βέβαια κύριε Δήμαρχε θα έπρεπε να το γνωρίζετε. Και εξηγώ με τον πιο απλό τρόπο για να γίνει κατανοητό.

Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα έργο αμιγώς από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Αυτή η διαδικασία φυσικά τηρήθηκε και τα έγγραφα που καταθέτω από το προσωπικό μου αρχείο, και συνοδεύουν το Τεχνικό Δελτίο του έργου, αποδεικνύουν ότι η χρηματοδότηση των 6.800.000 εκατ. ευρώ αφορά την υλοποίηση του έργου που συζητάμε σήμερα. Σας συνιστώ να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή.

Τι ακριβώς εννοείτε ότι δεν επαρκούν; Γνωρίζετε τις οικονομικές προσφορές των διαγωνιζομένων; Όταν αυτές θα ανοιχθούν θα το διαπιστώσουμε αν επαρκούν ή όχι.

Άλλωστε ο Φο.Δ.Σ.Α. με σχετική Απόφασή του στις 10 Απριλίου 2019 αποδέχεται το ποσό των 6.800.000 εκατ. ευρώ από το Π.Δ.Ε. και προβλέπει την κάλυψη ακόμα και με ιδίους πόρους σε περίπτωση που απαιτηθεί κατά την συμβασιοποίηση του έργου, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που υλοποιείται από τον Δήμο Λαμιέων.

Δεν θα σταθώ άλλο σε αυτό. Είναι άλλωστε ξεκάθαρο.

Ας δούμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα ο διαγωνισμός και τα βήματα που απομένουν για την συμβασιοποίηση του έργου.

Η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας καθυστέρησε, κυρίως λόγω των προσφυγών που άσκησαν στα αρμόδια δικαστήρια οι διαγωνιζόμενες εταιρείες, ασκώντας νόμιμα δικαιώματα.

Ήδη, έχουν εκδοθεί τρεις δικαστικές αποφάσεις από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά. Τα αρμόδια όργανα διενέργειας του διαγωνισμού έχουν συμμορφωθεί πλήρως με το περιεχόμενο αυτών των αποφάσεων, έτσι ώστε σήμερα να μην υπάρχει καμία απολύτως υπόνοια παρατυπίας για την εξέλιξη του διαγωνισμού.

Τα πάντα έχουν ελεγχθεί και τα πάντα είναι νόμιμα σύμφωνα με τις δικαστικές Αποφάσεις.

Έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης των προσφορών των διαγωνιζομένων που έχουν απομείνει. Υπάρχει

ομόφωνη εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του διαγωνισμού για συνέχιση της διαδικασίας.

Το επόμενο στάδιο είναι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών από το οποίο θα προκύψει «ανάδοχος».

Στην συνέχεια, μετά την κατακύρωση, η σύμβαση θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για προσυμβατικό έλεγχο, όπου εκεί κρίνονται όλα από το αρμόδιο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η παράταξή μας αντί της ακύρωσης του διαγωνισμού προτάσσει το αυτονόητο, να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να κριθεί από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αποφανθεί αν θα πρέπει να προχωρήσετε στην υπογραφή της σύμβασης ή όχι. Κανένας από εμάς δεν θα σας κατηγορήσει αν το Ελεγκτικό συνέδριο λάβει αρνητική απόφαση για την υπογραφή της σύμβασης.

Κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής μου θητείας, δεν ολοκληρώσαμε τον διαγωνισμό, καθώς από τον Απρίλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2019 δεν λήφθηκε καμία απόφαση λόγω των δημοτικών εκλογών του 2019 και λόγω δημοκρατικής ευαισθησίας.

Εσείς γιατί επιμένετε τόσο πολύ στην ακύρωσή του; Γιατί δεν το στέλνετε στο Ελεγκτικό Συνέδριο; Φοβάστε μήπως εγκριθεί;

Δώστε την ευκαιρία τώρα, σήμερα, να προχωρήσει η ενδιάμεση μεταβατική λύση μέχρι την ολοκλήρωση της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ.

Μην βάζετε τον Δήμο σε νέες περιπέτειες.

Οι εταιρείες που έχουν απομείνει σε αυτή την φάση του διαγωνισμού είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσουν το αυτονόητο, αποζημιώσεις δηλαδή, καθώς θίγονται τα συμφέροντα τους.

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει χάσει πολύτιμο χρόνο με τις παλινδρομήσεις της στο συγκεκριμένο θέμα, δημιουργώντας το πλήρες αδιέξοδο για την επόμενη ημέρα στη διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου Λαμιέων και όχι μόνο.

Συνάδελφοι, έχετε αντιληφθεί τι θα συμβεί εάν ακυρωθεί ο διαγωνισμός και κατ’ επέκταση η κατασκευή του έργου;

Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλείσει ο ΧΥΤΑ Λαμίας. Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ αλλά γνωρίζω ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΧΥΤΑ δηλαδή η λειτουργία του ως έχει είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατασκευή των νέων κυττάρων.

Το γνωρίζω γιατί το αντιμετώπισα επί των ημερών μου.

– Τι θα γίνει εάν κλείσει ο ΧΥΤΑ Λαμίας;

– Τι θα γίνει με τα απορρίμματα του Δήμου Λαμιέων και των άλλων 7 Δήμων που εξυπηρετούνται σήμερα από το ΧΥΤΑ Λαμίας; Που θα μεταφερθούν; Τι ποσό θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες μας καθώς και οι δημότες των υπόλοιπων Δήμων;

– Συμφωνεί ο Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.; Διάβασα ότι την Παρασκευή 29 Μαΐου θα συνεδρίαζε το Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α. στη Λαμία και είχε ως θέμα την «Ολοκλήρωση και υλοποίηση του σχεδιασμού του Φο.Δ.Σ.Α.» αλλά αναβλήθηκε για την 10η Ιουνίου. Θα είμαι παρών. Kαι αν το αναβάλλετε ξανά, έχω υπομονή και επιμονή και θα είμαι παρών όποτε και όπου και αν γίνει, γιατί πλέον είναι υποχρέωσή μου να διαφυλάξω και να προστατεύσω όσα με τόσο κόπο και προσπάθεια καταφέραμε με πολλούς εκλεκτούς συναδέλφους την περίοδο 2014-2019 στο Φο.Δ.Σ.Α. Τον κατά γενική ομολογία, κορυφαίο Φορέα σε όλη την Ελλάδα. Και εσείς προσωπικά κάνετε μεγάλη προσπάθεια να τον απαξιώσετε.

– Γιατί βιάζεται η δημοτική αρχή να ακυρώσει τον διαγωνισμό, πριν αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Φο.Δ.Σ.Α. για την υλοποίηση του σχεδιασμού; Γιατί αναβάλλεται συνεχώς το θέμα;

– Γνωρίζει η δημοτική αρχή ότι ο διαθέσιμος χώρος στο ΧΥΤΑ, για την κατασκευή των 2 κυττάρων, είναι συγκεκριμένος και εάν ακυρωθεί ο διαγωνισμός θα συνεχίσουν να εναποτίθενται απορρίμματα σε αυτόν τον χώρο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χώρος για μελλοντική επέκταση και κατασκευή νέων κυττάρων;

Ποιος παίρνει την ευθύνη για όλα αυτά; Προφανώς εσείς που θα ψηφίσετε υπέρ της ακύρωσης. Αν ψηφίσετε. Και αυτή σας η απόφαση πέραν από το Δήμο Λαμιέων θα επηρεάσει και τα συμφέροντα των δημοτών των άλλων δήμων.

Η διπλή ιδιότητα του Δημάρχου και Προέδρου του Φο.Δ.Σ.Α. σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί την στάση της δημοτικής αρχής σε σχέση

με τον διαγωνισμό και την εξέλιξή του. Το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει.

Η πλήρης αδιαφάνεια και η άρνησή σας να τοποθετηθεί ο ίδιος ο Φο.Δ.Σ.Α. για ένα δικό του έργο πριν αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο εγείρουν ερωτηματικά και οδηγούν σε αδιέξοδο με πολλαπλές επιπτώσεις.

Οι επιπτώσεις αυτές τόσο για τον Δήμο Λαμιέων όσο και για τους άλλους Δήμους θα είναι τεράστιες ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος να υποχρεωθεί ο Δήμος Λαμιέων σε καταβολή αποζημιώσεων, αν ακυρώσει ένα έργο και στη συνέχεια αποδειχθεί δικαστικά ότι το έργο δεν έπρεπε να ακυρωθεί.

Η επιλογή της πλειοψηφίας να ματαιώσει ένα διαγωνισμό για ένα έργο κόστους εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να έχει καν ρωτήσει τον κύριο του έργου, δηλαδή τον Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. οδηγεί ευθέως σε μία άκρως ριψοκίνδυνη απόφαση που ενέχει κινδύνους καταβολής αποζημιώσεων στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, αλλά και στον κύριο του έργου.

Και τα χρήματα αυτά, σε περίπτωση που υπάρξουν δικαστικές προσφυγές και επιδικαστούν, θα καταλογιστούν σε εμάς που έχουμε την ευθύνη της απόφασης ή μάλλον σε όσους από μας τους Δημοτικούς Συμβούλους ψηφίσουν υπέρ της ακύρωσης του διαγωνισμού.

Γιατί όπως γνωρίζετε, ο Δήμαρχος, παρίσταται, εισηγείται, παρεμβαίνει, όπως και όποτε θέλει, αλλά δεν ψηφίζει.

Σας ευχαριστώ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.