Eurogroup: Ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και… ουδέν νεώτερον για το χρέος

 Οι αλλαγές των διοικήσεων των τραπεζών με πιστή τήρηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες των οδηγιών του SSM για τα διοικητικά συμβούλια» η  συγκρότηση του υπερΤαμείου Ιδιωτικοποιήσεων και οι  αλλαγές στην αγορά ενέργειες εστιάζονται  οι καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης  για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ. Αυτό  όπως έγινε σαφές μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα ενώ από Δευτερα επιστρέφει στην Αθήνα το κουαρτέτο των δανειστών.

Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετειχαν εκ μέρους της Ελλάδας  ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης .

Μετά το τέλος της συνεδρίασης,  ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως επείγει η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο για το ελληνικό χρέος.

Οι υπουργοί Οικονομικών επέπληξαν την Ελλάδα για νέο γύρο καθυστερήσεων στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων – με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ μάλιστα να καταλογίζει εμμέσως στην Αθήνα θερινή σιέστα, ο δε Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. 

Στο δια ταύτα, έδειξαν ως καταληκτικό χρόνο το τέλος Σεπτέμβρη προκειμένου να ολοκληρωθούν τα 13 εκκρεμή – εκ των 15 – προαπαιτούμενα, με το Eurogroup της 10ης Οκτώβρη να γίνεται ντε φάκτο ο νέος σταθμός για την έγκριση εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δις.

Αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους, ο  Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ είχαν κοινή – αν και σε διαφορετικούς τόνους – θέση.  Η συμφωνία του Μαΐου περί ελάφρυνσης του χρέους παραμένει εν ισχύ, αλλά η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει  τα προαπαιτούμενα.

Μετά το Σεπτέμβρη, κι εάν τηρηθούν αυτή τη φορά τα χρονοδιαγράμματα, η μπάλα θα περάσει στο γήπεδο της δεύτερης αξιολόγησης, με δύο καυτά ζητήματα – τις αλλαγές στα εργασιακά και την διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Αναμφίβολα η Ελλάδα έχασε χρόνο

Να επιταχύνει τις εργασίες για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup,  στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει η εντύπωση ότι δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα του περασμένου Μαΐου. Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις εργασίες και αυτό αφορά και την δεύτερη αξιολόγηση. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες γιατί χάθηκε χρόνος, η γενικότερη προσέγγιση είναι ότι το καλοκαίρι τέλειωσε και πρέπει να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο. Υπάρχει κοινό συμφέρον να κρατηθούμε στο χρονοδιάγραμμα και να διαφυλαχθεί η εμπιστοσύνη».

Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε πάντως την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για «τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών  να επιταχύνει τις διαδικασίες».

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης. Πρόσθεσε όμως ότι «χρειάζεται εμπιστοσύνη και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με το πρόγραμμα».

Επισήμανε παράλληλα ότι δεν έγινε στο Eurogroup καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ δεν υπάρχει επίσης κανένα θέμα αναθεώρησης του στόχου του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.