Χαλκίδα: Απεργιακή συγκέντρωση για το ασφαλιστικό και τη ΛΑΡΚΟ

Την Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας απέκλεισαν συμβολικά οι απεργοί εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και άλλων εργατικών συνδικάτων της Στερεάς Ελλάδας μετά την πραγματοποίηση της απεργιακής συγκέντρωσης στο Πάρκο Βούρκου.

Με συνθήματα «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση» και «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» έστειλαν μήνυμα συνέχισης των κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό και τη στήριξη της ΛΑΡΚΟ.

Νωρίτερα, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα. Οι διαδηλωτές προσυγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγοράς και πορεύτηκαν στο Πάρκο Βούρκου, στο χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης, με συνθήματα για την Κοινωνική Ασφάλιση και για τη ΛΑΡΚΟ. (Διαβάστε παρακάτω ομιλίες στη συγκέντρωση).

Κυριάρχησαν τα συνθήματα «Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας», «Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δεν σκύβουν το κεφάλι, το δίκιο τους θα βρουν με ενότητα και πάλη» και να «Αποσυρθεί ο νόμος-λαιμητόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν σωματεία της ΛΑΡΚΟ και συνδικάτα εργαζομένων και άλλων κλάδων από όλη τη Στερεά Ελλάδα. Την κινητοποίηση οργάνωσαν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής. Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Γιώργο Μαρίνο και Κώστα Παρασκευά, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς – Εύβοιας.

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Δ. Μούντριχας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Φ. Αγγελάτος, πρόεδρος του Σωματείου ΛΑΡΚΟ Εύβοιας, Α. Κορέτσελος, πρόεδρος Σωματείου ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, Δ. Καραγιάννης, μέλος ΔΣ Σωματείου ΛΑΡΚΟ Μεταλλείων Αγίου Ιωάννη, Π. Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, Αλ. Αλεξόπουλος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λαμίας, Γ. Τζαβάρας, πρόεδρος Σωματείου Τροφίμων – Ποτών Εύβοιας.

Μαθητές από τα σχολεία του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας διάβασαν ψήφισμα, όπως επίσης ψήφισμα διάβασε και ο Σύλλογος Οικότροφων Εστίας πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας. Ακόμα μίλησαν ο Μ. Κοντιζάς από την ΠΟΕΜ, η Χ. Νίκα, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας, ο Γ. Μαρούλης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Φθιώτιδας, η Ε. Υφαντή, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και ο Σ. Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς.

«Θα κάνουμε κι άλλες κινητοποιήσεις για την απόσυρση της τροπολογίας- έκτρωμα για τη ΛΑΡΚΟ γιατί πάνω απ’ όλα το χρωστάμε στους συναδέλφους που έχουμε χάσει στα εργατικά ατυχήματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Φώντας Αγγελάτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ Εύβοιας.

Σημείωσε ότι «όλοι μαζί μπορούμε και στο τέλος θα είμαστε νικητές», πρόσθεσε πως «σήμερα όλη η Ελλάδα απεργεί και φωνάζουμε κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση, λέμε όχι σε όλους τους αντεργατικούς νόμους, όπως και στην τροπολογία-έκτρωμα που πέρασε για τη ΛΑΡΚΟ και που σε ένα χρόνο ή θα δοθεί ο ορυκτός πλούτος σε κάποιον ιδιώτη ή θα πτωχεύσει και 1.200 οικογένειες θα είναι στην ανεργία».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί υψηλόμισθων εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ, υπογράμμισε ότι οι υψηλόμισθοι είναι οι διορισμένοι της κυβέρνησης στη διοίκηση, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων είναι από 850 ευρώ ο νεότερος έως 1.400 ευρώ ο παλαιότερος εργάτης και σημείωσε τις αντίξοες συνθήκες εργασίας στους χώρους εργασίας.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Πολίτης, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ σας απευθύνουν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό. Με συγκίνηση και ανεβασμένο αίσθημα ευθύνης σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη που εκφράζετε καθημερινά. Σας ευχαριστούμε και δεσμευόμαστε, σας δίνουμε το λόγο της εργατικής μας τιμής, αυτό που κάνετε δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, θα σας το ανταποδώσουμε, οπότε, όπου και με όποιον τρόπο θα μας το ζητήσετε.

Αγάντα συνάδελφοι. Έχουμε δρόμο μπροστά. 

Μέχρι χθες  είχαμε υποχρέωση να παλέψουμε  για να εξασφαλίσουμε το ψωμί στα παιδιά μας. Σήμερα που βλέπουμε τα παιδιά μας από τα σχολεία της περιοχής μας να μπαίνουν μπροστά σε αυτό τον αγώνα, δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε πίσω.

Τα μάτια μας δεκατέσσερα. Επαγρύπνηση. Θα προσπαθήσουν να σπείρουν διχόνοια, να διασπάσουν σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, σε εργολαβικούς  και μόνιμους, σε εργαζομένους σε σκληρές συνθήκες και σε εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες.

Όσο θα τους γυρίζουμε την πλάτη και θα είμαστε μια γροθιά, συσπειρωμένοι στα τίμια, δίκαια και τα μόνα ρεαλιστικά αιτήματά μας, τόσο θα εκφράζεται η αλληλεγγύη, τόσο θα πέφτουν στο κενό τα ύπουλα σχέδιά τους.

Ήδη έχουν ξεκινήσει και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ρίξουν γέφυρες για να μη διευρυνθεί άλλο το μέτωπο αλληλεγγύης. Θέλουν να μας βάλουν, ενώ τα ψήφισαν, στο τραπέζι του διαλόγου για να διαλέγουμε κάθε φορά με τι θα μας τσακίζουν.

Σήμερα, η παρουσία μας στην Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας αυτόν τον συμβολισμό έχει.  Κόβουμε κάθε γέφυρα μαζί τους. Αν θέλουν διάλογο, να αποσύρουν την τροπολογία που κάνει πλιάτσικο στη ΛΑΡΚΟ.

Την Παρασκευή που πέρασε στην πράξη τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων ακύρωσαν απολύσεις που ετοίμαζε η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και εργολάβος, ακύρωσαν περικοπές κεκτημένων, απαίτησαν να καταβληθεί εδώ και τώρα το επίδομα αδείας σε όλους τους εργαζόμενους, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες και οι αυτοαπασχολούμενοι μικροεργολάβοι της ΛΑΡΚΟ.

Είμαστε εδώ, δυνατότεροι από ποτέ. Ο εκκαθαριστής που θα διοριστεί για να ισοπεδώσει τις ζωές μας και να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ, θα πρέπει να μας βρει μία γροθιά, όπως είμαστε σήμερα. Ο εκκαθάρισης και αυτοί που τον διόρισαν θα βλασφημούν την ώρα που έμπλεξαν μαζί μας.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά και μαζικά. Όπλο μας  οι συλλογικές αποφάσεις, οι γενικές συνελεύσεις και η καθημερινή δράση. Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή και κλείνει τη ΛΑΡΚΟ. Οδηγεί στην ανεργία και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους, οδηγεί στο μαρασμό  τις περιοχές μας.
  • Να διαγραφούν τα χρέη της ΛΑΡΚΟ. Δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι παράγουν πλούτο. Τα χρέη κάλπικα, είναι οι συνειδητές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων.
  • Κρατική χρηματοδότηση και με σχεδιασμό, ευθύνη και έλεγχο από το ίδιο το κράτος η ΛΑΡΚΟ να υλοποιήσει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και παραπέρα ανάπτυξης μέσα από την κατασκευή παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα,  παραγωγής κοβαλτίου και αξιοποίησης όλων των υποπροϊόντων.
  • Άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Δεν δεχόμαστε να είμαστε αναλώσιμα υλικά.
  • Υπογραφή της συμφωνημένης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων μας. Δεν δεχόμαστε ούτε ένα σεντς περικοπής στο  καθημερινά σκληρά, με αίμα και ιδρώτα, βγαλμένο μεροκάματό μας.

Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ.

Κάτω τα χέρια από τις ζωές μας.

Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη.

ΠΗΓΗ: https://www.902.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.