Ελληνες με offshore στη λίστα των ονομάτων των Panama Papers

Τη βάση δεδομένων με τις υπερπόντιες εταιρείες και τους μετόχους και δικαιούχους που βρίσκονται πίσω από αυτές έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Ο κατάλογος περιλαμβάνει 223 εταιρείες και 400 δικαιούχους που συνδέονται άμεσα με την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με  το ΤhepressProject.gr Διαβάζουμε τα Panama Papers  στη λίστα αναφέρονται τα ονόματα επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και ποδοσφαιριστών, καθώς και δικηγόρων που συνδέονται με αυτούς και τις εταιρείες τους. Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο στη λίστα των ονομάτων των Panama Papers βρίσκομε τους Ευάγγελο Χρόνη, δεξί χέρι του Λάτση,  Γιάννη Καρακαδά της Singular Logic και της Olympic Air,   Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, κόρη της Μαριάννας Λάτση, την οικογένεια Κόκκαλη, τον δημοσιογράφος Γιώργο Τράγκα, τον πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών  Θεόδωρο Φέσσα, την «παρατράπεζα » Hedley Finance και τον Δημ. Παρασκευά,  το  δικηγόρο του Θεόδωρου και  της  Γιάννας Αγγελοπούλου Παναγιώτη Μπερνίτσα, τον Παναγιώτη Τσουπίδη, πρώην Πρόεδρο του ΤΤ, την Eurobank  που ήταν συνδεδεμένη για 3 χρόνια με μία offshore στις Σευχέλλες, την Focsani INC, τον Νισίμ Μιωνή  αδερφό του Σαμπύ Μιωνή, που εμπλέκεται στην υπόθεση Παπασταύρου,  τον  επιχειρηματία Σάμι Φάις και την  αδερφή του  Λούσι Φάις κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι παράνομη η σύσταση μιας offshore εταιρείας ή καταπιστεύματος και η σύσταση μιας τέτοιας εταιρείας και η περίληψή της όπως και των μετόχων της στα λεγόμενα «Αρχεία του Παναμά» δεν σημαίνει ότι τα άτομα που συνδέονται με αυτήν έχουν διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη ή ότι έχουν παραβεί τον νόμο. Έλληνες και αλλοδαποί δικαιούχοι offshore εταιρειών μπορεί να συνδέονται και με άλλη χώρα και όχι με τη χώρα καταγωγής τους, στην περίπτωση που έχουν δώσει στοιχεία διεύθυνσης σε άλλη χώρα. Ωστόσο οι διαρροές όλων των τελευταίων ετών έχουν αποδείξει ότι χρησιμοποιούνται συχνότατα για φοροαποφυγή. 

Στη βάση δεδομένων περιλαμβάνονται το όνομα των offshore εταιρειών, οι μέτοχοι και δικαιούχοι τους, τα στοιχεία της διεύθυνσής τους και οι νομικοί εκπρόσωποί τους που συνδέονται με την εταιρεία. Ωστόσο δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένες συναλλαγές που έχουν διενεργήσει.

Συνολικά η βάση δεδομένων, η οποία είναι προσβάσιμη από το κοινό στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://offshoreleaks.icij.org/, περιλαμβάνει περισσότερες από 200.000 offshore εταιρείες που είχε συστήσει η νομική εταιρεία του Παναμά Mossack Fonseca.

Κάθε πολίτης μπορεί να ερευνήσει τη βάση δεδομένων αλλά και να «κατεβάσει» στον υπολογιστή του τα στοιχεία που έχει καταστήσει δημόσια η ICIJ.

Η αποκάλυψη των «Αρχείων του Παναμά» προκαλεί παγκόσμια αίσθηση από τις αρχές Απριλίου, οπότε και είχαν πρωτοδημοσιευτεί, αφού σε αυτά περιλαμβάνονται τα ονόματα πολλών πρώην και εν ενεργεία πολιτικών, καλλιτεχνών, ποδοσφαιριστών κ.ά.

Η αποκάλυψη αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον Αρχών και πολιτών στο θέμα των φορολογικών παραδείσων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από εταιρείες και ιδιώτες και για λόγους φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής ή και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.