“Προβληματισμοί και όραμα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας”. Γράφει η Κατερίνα Μακρυνιώτη

΄Αρθρο της Κατερίνας Μακρυνιώτη υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου Φθιώτιδας με το ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, χημικός μηχανικός,  μέλος της συντονιστικής Επιτροπής των Πλημμυροπαθών κατοίκων του Κόμματος Λαμίας.

Στερεά Ελλάδα: η καρδιά της Ελλάδας γεωγραφικά αλλά και ιστορικά και πολιτιστικά. Ένας τόπος ευλογημένος από την φύση που συνδυάζει τεράστια ποικιλία τοπίων με τόπους ιστορικής μνήμης και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αν κάποιος διάβαζε αυτήν την περιγραφή, όπως αναφέρεται και σε πολλές εγκυκλοπαίδειες και τουριστικούς οδηγούς, θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι αυτού του τόπου είναι τυχεροί και προνομιούχοι. Πόσο μακριά είναι όμως αυτό από την πραγματικότητα! 

Η πραγματική ζωή των πολιτών της Στερεάς είναι δύσκολη και το μέλλον μοιάζει ζοφερό. Η Στερεά Ελλάδα κατάντησε ένας τόπος που διώχνει τα παιδιά του αφού δεν μπορούν να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον σ’ αυτόν. Τα προβλήματα διογκώνονται, η ανεργία μαστίζει τους νέους, μεγάλες παραγωγικές μονάδες, που θα μπορούσαν να είναι πηγή πλούτου και ανάπτυξης, για όλους, όπως η ΛΑΡΚΟ, ξεπωλιούνται και κλείνουν.

Η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται, τα χωράφια δεν μπορούν πλέον να αποδώσουν ποσοτικά και ποιοτικά προϊόντα ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια οι αγρότες, να μην παρατάνε τα χωράφια τους και αναζητούν αλλού το μεροκάματο,  και να εφοδιάζονται οι καταναλωτές, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ακρίβειας. Ολόκληρες εύφορες εκτάσεις παραδίνονται σε μεγάλες εταιρείες ενέργειας και μετατρέπονται σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Άλλες  εκτάσεις μπαζώνονται για την κατασκευή συγκοινωνιακών αξόνων, έργα που με ανεπαρκείς ή λανθασμένες μελέτες και κατασκευές  διαταράσουν την υδραυλική λειτουργία κοιλάδων και λεκανών απορροής υδάτων, προκαλούν καταστροφικές πλημμύρες και τις μετατρέπουν σε λίμνες και φράγματα.

Τα δάση καίγονται ανυπεράσπιστα, στην θέση τους φυτρώνουν ανεμογεννήτριες. Ακόμα και αυτά που είναι  ακόμα ανέπαφα από την φωτιά κινδυνεύουν από τους σχεδιασμούς των μεγάλων καρχαριών της ενέργειας για εγκατάσταση ακόμα περισσότερων ανεμογεννητριών. Έτσι όπως το πάνε θα αντικαταστήσουν όλο το πράσινο ( τους κάμπους και τα δάση μας) με πράσινη ενέργεια. Κάποιοι θα πλουτίσουν ακόμη περισσότερο, οι πολλοί θα συνεχίσουν να επωμίζονται το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας και για όλους θα λιγοστέψει το οξυγόνο. Ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται όλο και περισσότερο. Τα αστικά λύματα καταλήγουν στα ποτάμια και στην θάλασσα αφού οι βιολογικοί καθαρισμοί, εκεί που υπάρχουν, είναι ανεπαρκείς και υπολειτουργούν. Τα μονοπώλια των ιχθυοκαλλιεργειών μολύνουν  τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις. 

Είναι λοιπόν το μέλλον τόσο ζοφερό ή υπάρχει ελπίδα; 

Η απάντηση είναι ότι ελπίδα υπάρχει και λύσεις στα προβλήματα υπάρχουν. Η μαγική συνταγή βρίσκεται στον συνεχή αγώνα όλων μας. Όταν ο καθένας αρνηθεί  να δεχτεί ότι,  αυτή η πραγματικότητα είναι  η κανονικότητα στην ζωή του, ότι είναι της μοίρας γραφτό κάποιοι λίγοι  να είναι προνομιούχοι και οι υπόλοιποι πρέπει να υποφέρουν και να στερούνται, όταν συνειδητοποιήσει ότι η φωνή του έχει δύναμη, όταν μπορέσει να διακρίνει ποιοί είναι αυτοί που θα υπερασπιστούν με κάθε κόστος τα δικαιώματά του, όταν θα τους επιλέξει με την ψήφο του τότε μπορεί όλο αυτό να αλλάξει. 

Η Περιφέρεια σαν αρχή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, να δώσει λύσεις  στα μεγάλα προβλήματα και να βελτιώσει την ζωή όλων των πολιτών. Μία περιφερειακή αρχή που εκλέγεται για να στηρίξει και να εκτελέσει τις πολιτικές της κυβερνητικής εξουσίας, είναι αδύναμη να ορθώσει ανάστημα και να διεκδικήσει οτιδήποτε θα ήταν προς το συμφέρον των πολιτών αλλά θα ερχόταν σε σύγκρουση με τις κυβερνητικές επιλογές. Οποιοσδήποτε περιφερειάρχης εκλέγεται με την στήριξη της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να εξαργυρώνει επιταγές και να μην τολμάει να πάει κόντρα ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις όταν  κινδυνεύουν άνθρωποι και χάνονται περιουσίες (βλ. φωτιές στην Εύβοια).

 Μπορεί όμως να αλλάξει όλη αυτή η κατάσταση, όταν το περιφερειακό συμβούλιο θα απαρτίζεται από μέλη ικανά και αποφασισμένα να δουλέψουν για το καλό των πολιτών που τους εξέλεξαν. Ο κάθε περιφερειακός σύμβουλος πρέπει να μελετάει εξονυχιστικά όλες τις εισηγήσεις πριν βάλει την υπογραφή του, πρέπει να είναι σε θέση να εισηγηθεί και να υποστηρίξει προτάσεις, πρέπει με όλες του τις δυνάμεις να αποτρέπει την λήψη αποφάσεων που είναι εις βάρος του συμφέροντος των πολλών.

  Οι αποφάσεις των περιφερειακών συμβουλίων παίζουν καθοριστικό ρόλο και μπορούν να αποτρέψουν την εφαρμογή λανθασμένων ή επικίνδυνων μελετών είτε στις κατασκευές των μεγάλων έργων είτε στις μεγάλες εγκαταστάσεις  ενέργειας ( ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κ.ά.).  

Η Περιφέρεια πρέπει να απαιτεί και όχι να επαιτεί για να εξασφαλίζει την απαραίτητη χρηματοδότηση και στελέχωση των υπηρεσιών της, για την μελέτη και εκτέλεση όλων των έργων που είναι αναγκαία για: 

1) την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από πυρκαγιές και πλημμύρες,

2) την ενίσχυση των παροχών δημόσιας υγείας

3) την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας όλων των βαθμίδων 

4) την ενίσχυση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και την διασφάλιση θέσεων εργασίας, 

5) την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, 

6) την επίβλεψη όλων των δραστηριοτήτων που επηρεάζουν ή επιβαρύνουν το περιβάλλον.

7) την ενίσχυση ψυχαγωγικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτές.

Η καλή ποιότητα ζωής για τον καθένα δεν είναι ευχή είναι δικαίωμα!

Οι ζωές όλων μας πάνω από τα κέρδη των λίγων!

Όπως είχε πει και ο Τζωρτζ Όργουελ “Ένας λαός που εκλέγει διεφθαρμένους, κλέφτες, προδότες και απατεώνες δεν είναι θύμα! είναι συνεργός τους!” 

Ας μην γίνουμε συνεργοί τους!

    Κατερίνα Μακρυνιώτη

        Χημικός Μηχανικός

 Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Φθιώτιδας

 με την Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.