Φυλακές Δομοκού: Αναστέλλουν την απεργία πείνας οι κρατούμενοι, συνεχίζουν με αποχή από το συσσίτιο

Ανεστάλη η απεργία πείνας που ξεκίνησε από τις Φυλακές Δομοκού και επεκτάθηκε και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, με τους κρατούμενους  να  συνεχίζουν την αποχή από το συσσίτιο και να κρατούν στάση αναμονής για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η απεργία διήρκεσε πέντε μέρες με κύρια αιτήματα τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές, την έλλειψη υγειονομικής φροντίδας και την τιμωρητική αντιμετώπιση των κρατουμένων. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, τα συμβούλια των φυλακών απορρίπτουν συστηματικά τα αιτήματα αδειών και σχεδόν ποτέ δεν κάνουν αποδεκτά αιτήματα υφ’ όρον αποφυλάκισης, παραβλέποντας τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν πειθαρχικά.

Την επιστολή με τα αιτήματα των κρατουμένων έλαβαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, η γενική γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο προϊστάμενος της εισαγγελίας της Λαμίας.

Σύμφωνα με την Εφσυν, την περασμένη εβδομάδα, εισαγγελέας μετέβη στις Φυλακές Δομοκού και ζήτησε χρονικό περιθώριο προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα των κρατουμένων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε καλή διάθεση για ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων, όπως των υφ’ όρον απολύσεων. Οι κρατούμενοι ανέστειλαν μεν την απεργία, αλλά συνεχίζουν την αποχή από το συσσίτιο, ενώ σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν τη μαζικότερη απεργία πείνας των τελευταίων ετών.

Πολλές από τις καταγγελίες των κρατουμένων συμπεριλαμβάνονται στα συμπεράσματα της έκθεσης Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές.

Τα δύο κυρίαρχα προβλήματα που διαπίστωσε η επιτροπή CPT είναι ο υπερπληθυσμός και η χρόνια έλλειψη προσωπικού, τα οποία επέτειναν τις πολλές πρόσθετες ελλείψεις όπως «πολύ κακές υλικές συνθήκες, έλλειψη υγιεινής, απουσία κατάλληλου προσωπικού, υψηλά επίπεδα βίας και εκφοβισμού μεταξύ των κρατουμένων, καθώς και ανεπαρκής και ακατάλληλη ιατρική περίθαλψη».

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των αιτημάτων των φυλακισμένων είναι:

  1. Να εφαρμοστεί και στις φυλακές Δομοκού το όριο των 19 ετών αντί των 25, για την υφ’ όρον απόλυση στους παλιούς πολυισοβίτες, όπως ισχύει σε όλες τις φυλακές της χώρας.
  2. Να καταργηθεί το άρθρο 105Β παρ. 6 του Ποινικού Κώδικα του 2019, που ορίζει όριο τα 25 έτη για τους καινούργιους πολυισοβίτες.
  3. Να μην έχει αναδρομική ισχύ ο Σωφρονιστικός Κώδικας για τις άδειες και να ισχύσουν τα παλιά όρια (10 έτη για ισοβίτες και πολυισοβίτες και 1/5 για τις πρόσκαιρες καθείρξεις ).
  4.  Να αρθούν τα εμπόδια για μεταγωγή στις αγροτικές και την ΚΑΥΦ και να επανέλθουν τα όρια που ίσχυαν, χωρίς εξαιρέσεις.
  5. Να μην καθυστερούν τα δικαστικά συμβούλια της Λαμίας τις διαδικασίες για την υφ όρον απόλυση.
  6. Να μην αυξηθεί το συνολικό όριο επιβολής κατά συγχώνευση ποινών από τα 20 στα 25 έτη.
  7. Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
  8. Να μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις ποινών και πειθαρχικών και να εφαρμόζεται το άρθρο 94 παρ. 4 χωρίς εξαιρέσεις και παρερμηνείες, όσον αφορά τα αδικήματα κατά την διάρκεια της άδειας και όχι πέραν των ημερών αυτών.
  9. Να επανέλθει για τις πρόσκαιρες καθείρξεις το όριο των 3/5 για την υφ’ όρον απόλυση, για όλες τις υποθέσεις.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.