Ειδικά Σχολεία, Νοσοκομείο, διαχείριση απορριμμάτων και Κοινωφελής στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Λαμίας

Τα σοβαρά προβλήματα των Ειδικών σχολείων, του Νοσοκομείου Λαμίας, του Κυνοκομείου Λαμίας, του Περιφερειακού ΦΟΣΔΑ  και της καθαριότητας  στα τοπικά Διαμερίσματα τέθηκαν προ ημερήσιας συζήτησης στη  συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου 2015. Τα θέματα αυτά που απασχόλησαν τη συνεδρίαση για δυόμισι ώρες περίπου έθεσαν τόσο οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας όσο και δημοτικοί σύμβουλοι ενώ παρεμβάσεις για διάφορα θέματα έκαναν και εκπρόσωποι φορέων που παρευρίσκονταν στη Συνεδρίαση.

Στη συνέχεια μέχρι τα μεσάνυχτα συζητήθηκαν τα 45 θέματα της ημερήσιας διάταξης με  τη λειτουργία της  Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου στο επίπεδο της αντιπαράθεσης. με αφορμή την  τροποποίηση προϋπολογισμού και εκ νέου επιχορήγηση της επιχείρησης από το Δήμο  με το ποσό των 300.000 ευρώ.
Προβλήματα Ειδικών Σχολείων
Το θέμα της μεταστέγασης των Ειδικών Σχολείων και της μεταφοράς των μαθητών τους έθεσε η επι κεφαλής της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ Μαρία Αντωνίου διαβάζοντας και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Ειδικών Σχολείων. Τη στηριξη τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητες των Ειδικών Σχολείων εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων συνδυασμών της μειοψηφίας. Παρεμβάσεις για το θέμα έκαναν και οι πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Ντίνα Καλοπήτα και Παναγιώτης Αγγελάκης οι οποίοι παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση. Ειδικότερα ο Πρόεδρος του ειδικού γυμνασίου και λυκείου κ. Αγγελάκης τόνισε ότι δεν μπορεί να βγει άλλος χειμώνας σε ένα ακατάλληλο κτίριο, υπογραμμίζοντας ότι από Φεβρουάριο μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κατάλληλο κτίριο να μετεγκατασταθούν από το Κωσταλέξι σε ένα κατάλληλο κτίριο πιο κοντά στη Λαμία. «Στο πρόσωπο το δικό μου κοροϊδεύετε 40 παιδιά στο Κωσταλέξη και 20 παιδιά στο Παγκράτι», είπε χαρακτηριστικά. Η κ. Καλοπήτα έθεσε το ζήτημα της μεταφοράς από και προς το σχολείο των παιδιών του ειδικού δημοτικού και νηπιαγωγείου. Είναι μεγάλη ανάγκη αλλαγής αυτοκινήτου, πρόσθεσε καθώς αυτό που υπάρχει, δωρεά τη πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας στο Δήμο, είναι ουσιαστικά επικίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών. Ζήτησε από τον δήμαρχο Νίκο Σταυρογιάννη, την επίσπευση της μελέτης για την αγορά νέου σχολικού λεωφορείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα τα μικρά παιδιά μεταφέρονται με λεωφορείο του στρατού.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η μελέτη για αγορά καινούργιου λεωφορείου για τη μεταφορά των μαθητων Αναφορικά με τη μετεγκατάσταση του Ειδικού σχολείου ο δήμαρχος απάντησε ότι αν και δεν αποτελεί αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής, αναζητείται σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες, κατάλληλο κτίριο. Το θέμα εέχει καθυστερήσει καθώς τα δύο κτίρια που είχαν βρεθεί στη βόρεια πλευρά της πόλης, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Το Νοσοκομείο Λαμίας
Στα οξυμένα προβλήματα και την απαξίωση του Νοσοκομείου Λαμίας έκανε επερώτηση η επικεφαλής της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ κ. Αντωνίου τονίζοντας την ανάγκη ο Δήμος Λαμίας να στηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων και των δημοτών και να κινητοποιηθεί για την επίλυση τους. Ειδικότερα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσος Χρονάς ως γιατρός του Νοσοκομείου επισήμανε τις ελλείψεις σε προσωπικό , αναλώσιμα υλικά και στην έλλειψη Διοίκησης.
Ο δήμαρχος Λαμίας υποσχέθηκε ότι αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλία , σε συνεργασία με τους βουλευτές του Νομού , ώστε να απαιτήσουν από τον Υπουργό υγείας, τον διορισμό νέου διοικητή ενώ πρότεινε να στηρίξει ο Δήμος Λαμίας κινητοποίηση για την διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα του Νοσοκομείου
Διαχείριση απορριμμάτων και αδέσποτα ζώα
Από την κ. Αντωνίου και τον κ. Χρονά τέθηκε επίσης το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς ΑΕ χωρίς να δοθούν ιδιαίτερες απαντήσεις για το αδιέξοο που έχει προκύψει από τον κ. Σταυρογιάννη. Η κ. Αντωνίου ζήτησε ενημέρωση για τη συνάντηση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Στερεάς με τον Υπουργό και διάβασε στη συνεδρίαση έγγραφο τστο οποίο αναφέρεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ενιαία στάση πανελλαδικά στο θέμα της νομικής μορφής των ΦΟΔΣΑ , δεν προωθεί σχήματα ΑΕ παρά τις όποιες ερμηνείες της Δημοτικής Αρχής και κ. Χρονάς αναρωτήθηκε και για το ποσό που υπολείπεται στη δημόσια χρηματοδότηση από τη μελέτη του σχεδιασμού που έχει προκριθεί.
Ο κ. Σαγιάς άφησε αιχμές για μεροληπτική μεταχείριση των τοπικών διαμερισμάτων στο θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο Δήμος να είναι πατέρας όλων των εργαζομένων σ’ αυτόν και όχι πατριός για ορισμένους»!… Για το θέμα έγινε παρέμβαση και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρίου Υπάτης Παναγιώτης Πρέζας που ουσιαστικά κατήγγειλε ότι τα μηχανήματα του Δήμου δε φτάνουν ποτέ στο χωριό του ενώ για μεροληπτική μεταχείριση τοπικών Διαμερισμάτων μίλησε και ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Κοτρωνιας
Ο επικεφαλής της ΠΕΠΛΑ, Παναγιώτης Στασινός και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης των αδέσποτων ζώων που στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα που προέκυψε στο κυνοκομείο Λαμίας με το μεγάλο αριθμό θανάτους ζώων. Ο κ. Στασινός ενημέρωσε και για τις προθέσεις της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας για κλείσιμο των δημοτικών κυνοκομείων προκειμένου να αντικατασταθούν από Δημοτικά Κτηνιατρεία ‘οπου θα τσιπάρονται και θα στειρώνονται πριν αφεθούν και πάλι ελεύθερα αλλά και τη προσφορά εθελοντών κτηνιάτρων να έρθουν στην πόλη μας να βοηθήσουν στις στειρώσεις. Ο Δήμαρχος παραδέχτηκε στην ομιλία του ότι το Κυνοκομείο Λαμίας έχει μεγάλο κόστος λειτουργίας με μηδαμινά αποτελέσματα και ζήτησε από τους συμβούλους να καταθέσουν προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης, η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας, Μαρία Ραφτοπούλου, κατηγορώντας την πλειοψηφία ότι δεν έχει συστήσει ακόμη τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας τη στιγμή που τα προβλήματα της παιδείας τρέχουν όπως αυτά των Σχολείων Ειδικής Εκπαίδευσης ενώ ζήτησε και ενημέρωση για τις ζημιές στα σχολεία μετά τις καταλήψεις.
Προ ημερησίας τοποθετήθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Βασίλης Νταφλούκας, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση του Δήμου στήριξης των πρώην εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας αλλά και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παν. Φώσκολος λέγοντας ότι δεν έγιναν συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όλο τον Αυγουστο με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα θέματα.
Παρέμβαση εγινε από τον Αντιπροέδρο του Συλλόγου Επισιτιστικών Επαγγελμάτων, Νίκου Τσακτάνη, ο οποίος επανέφερε τον εφιάλτη του 2% που απειλεί την ύπαρξη πολλών επαγγελματιών του κλάδου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δυσθεώρητα υπόλοιπα είναι αδύνατο και για το Δήμο να εισπράξει και για τους ίδιους να πληρώσουν.
Τέλος ο εκπρόσωπος των σωματείων Παγκρατιακού και Καλυβίων, Νίκος Τσιγκόλης ζήτησε να μάθει γιατί δεν ξεκίνησαν τα έργα στο γήπεδο Καλυβίων, τη στιγμή που δοθήκαν χρήματα για το γήπεδο στο Φραντζή όπου δεν υπάρχει ομάδα και φιλοξενεί επιχείρηση ιδιώτη.

Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Λαμιέων

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η επιχορήγηση των 300.000 ευρώ από το Δήμο στην Κοινωφελή Επιχείρηση για κάλυψη των ελλειμμάτων της με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να ανακινούν θέματα διαφανούς λειτουργίας της Επιχείρησης.

Στο επίκεντρο της έντονης κριτικής τόσο από την κ. Αντωνίου όσο και τον κ. Χρονά και τον κ. Συλεούνη ήταν η στάση του ΔΣ της Κοινωφελούς που μέχρι στιγμής δεν είχε δώσει τα οικονομικά στοιχεία που με επιστολή της έχει ζητήσει σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και οι αδιαφανείς διαδικασίες  προσλήψεων και η έλλειψη ενημέρωσης των παρατάξεων της μειοψηφίας που δεν μετεχουν στο ΔΣ για τις συνεδριασεις της επιχείρησης και τις εισηγήσεις

Κρατώντας  αποστάσεις,  μετά την πίεση που δέχτηκε ο κ. Σταυρογιάννης από τη σκληρή στάση μελών του ΔΣ της Κοινωφελούς, διαβεβαίωσε  ότι όλες οι αποφάσεις δημοσιεύονται στη Διαύγεια,  τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την αντιπολίτευση θα δοθούν μόλις συγκεντρωθούν από τις υπηρεσίες και  επαναβεβαίωσε τη θεση  του για ανοιχτές συνεδριάσεις  για τους δημοτικούς συμβούλους και τους εκπροσώπους των παρατάξεων  πέρα από το γράμμα του «Καλλικράτη».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.