Πολιτική λύση αναζητά η κυβέρνηση στο καυτό θέμα των «κόκκινων» δανείων ύψους 107 δις ευρώ

Διαφύλαξη της «κοινωνικής συνοχής» και της «πολιτικής σταθερότητας» είναι οι δύο προτεραιότητες που βάζει  ο Αλέξης Τσίπρας για τον επόμενο κρίσιμο μήνα – προτεραιότητες, που θα δοκιμαστούν και να περάσουν από τη  δοκιμασία των κόκκινων δανείων. Στο καυτό θέμα των «κόκκινων δανείων»  ύψους 107 δις ευρώ (1 στα 2 δάνεια δεν εξυπηρετείται), το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι θα εξαντληθεί κάθε πολιτικό περιθώριο και διπλωματική δίαυλος για να προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς η πρώτη κατοικία των αδύναμων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων τη στιγμή που οι δανειστές εμφανίζονται να μην υποχωρούν στα ζητήματα των ορίων ένταξης στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Το εν λόγω μήνυμα θα σταλεί και στις Βρυξέλλες μέσω του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί που φθάνει αύριο στην Αθήνα. Ο όγκος των κόκκινων δανείων αποκαλύπτει το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος, δεδομένου ότι αγγίζει 1,5 εκατ. δανειολήπτες (300.000 στεγαστικά, 700.000 καταναλωτικά, 500.000 πιστωτικές κάρτες και 100.000 επιχειρηματικά, κυρίως ΜμΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η πίεση για πολιτική λύση θα εξαντληθεί υπέρ της αύξησης των εισοδηματικών ορίων και αντικειμενικών κριτηρίων για προστασία από πλειστηριασμούς για ακίνητα που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες, φτωχές και μεσοαστικές περιοχές και δεν θα αφορά τις χρεωμένες μεν, αλλά πολυτελείς κατοικίες σε ακριβές περιοχές.

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ σε ρυθμίσεις εξπρές των «κόκκινων» στεγαστικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων «σπρώχνει» τις εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σε συνδυασμό με τον Κώδικα Δεοντολογίας αποτελούν τον μπούσουλα για να επανέλθει σε ορθή πορεία το μεγαλύτερο ποσοστό από δάνεια  που δεν εξυπηρετούνται. Ηδη η BlackRock ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση όλων των προβληματικών δανείων και παρέδωσε την ανάλυσή της (segmentation report) στην Τράπεζα της Ελλάδος την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.
Από σήμερα και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η ΤτΕ μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα καθώς και το ακριβές ποσοστό που η κάθε τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε τράπεζα θα έχει ανά μήνα συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο για να «ανακτήσει» στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Και παράλληλα η ΤτΕ θα αξιολογεί την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίζουν την κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων και να «πιάνουν τους στόχους».
Μάλιστα τα στελέχη της ΕΚΤ προχθές Σάββατο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, μετά την ανακοίνωση των stress tests, τόνισαν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών φτάνουν στο ποσό των 107 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 52% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου τους.

Οι βασικότερες ρυθμίσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά είναι:
• Ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας.
• Σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη, όπου το ένα τμήμα θα εξυπηρετείται κανονικά και το υπόλοιπο θα «παγώνει» για διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας (π.χ. 5 έτη).
• Επιμήκυνση της διάρκειας και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής του δανειολήπτη, με μεταφορά βαρών στους εγγυητές – κληρονόμους.
• Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και ο δανειολήπτης θα μένει στο σπίτι του πληρώνοντας ενοίκιο, το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά.
Γεροβασίλη «Η πρώτη κατοικία προστατεύεται μέχρι το τέλος έτους»

Η Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι «η πρώτη κατοικία προστατεύεται μέχρι το τέλος του έτους» κι αναφερόμενη στους πλειστηριασμούς σημείωσε ότι δεν πρόκειται για την πρώτη κατοικία και τις ομάδες που προστατεύονται. «Ο οδικός χάρτης μέχρι τα Χριστούγεννα έχει σαφή και καίρια ζητήματα για την οικονομική και κοινωνική ζωή», δήλωσε (Flash 96) η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Τα πράγματα δεν είναι τρομαχτικά, σε αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πανικού που καλλιεργείται», είπε λέγοντας πως η αυξημένη φορολογία έρχεται από το παρελθόν.

Σταθάκης: Εκπονούνται μελέτες για τα κόκκινα δάνεια

Η κυβέρνηση έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία με δέσμη προτάσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
«Από την πλευρά μας έχει ήδη γίνει εκτενής προετοιμασία με μια δέσμη προτάσεων στις οποίες περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κοινωνικά κριτήρια που συναρτούν τον ρυθμό αποπληρωμής από το εισόδημα, ενώ θα συσταθεί ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθηση της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων, με απόλυτο σεβασμό στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων», αναφέρει ειδικότερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και προσθέτει ότι «στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν οι θετικές ρυθμίσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας ενώ βασική επιδίωξη είναι οι λύσεις να βρεθούν εντός του τραπεζικού συστήματος». Ο υπουργός αναφέρει επίσης ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της εξωδικαστικής διευθέτησης εταιρικών οφειλών με τη βελτίωση του ν. 4307/2014 για να καταστεί πιο λειτουργικός. Ταυτόχρονα, εκπονούνται μελέτες για την εφαρμογή συνολικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι θέμα άμεσα συνυφασμένο με την ανακεφαλαιοποίηση και άρα εντός της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.