Συλλογικότητες Λαμίας: Ποτέ ξανά χούντα! Ποτέ ξανά φασισμός! (Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση)

46 χρόνια μετά τη μαύρη ημέρα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, οι συλλογικότητες και οι πολίτες της Λαμίας πραγματοποίησαν    ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Πάρκου υπέρ της ελευθερίας και ενάντια σε κάθε φασιστική επιβολή. Στην εκδήλωση  από εκπρόσωπο των ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ εκφωνήθηκε μια σύντομη ομιλία  για την περίοδο της χούντας  με αναφορές στους κοινωνικούς και αντιφασιστικούς  αγώνες του σήμερα.   Στη συνέχεια προβλήθηκε  το ντοκιμαντέρ «Το χρονικό της δικτατορίας 1967-1974» του Παντελή Βούλγαρη, και ακολούθησε συναυλία με το νεανικό συγκρότημα  της πόλης μας ΡΕΥΜΑ και τους  μουσικούς ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΡΙΝΗ-ΑΥΓΕΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ.

Το κείμενο της εισήγησης:

Ποτέ ξανά χούντα! Ποτέ ξανά φασισμός!

DSC_021446 χρόνια πριν, στις 21/4/1967, μια συμμορία ξεπουλημένων αξιωματικών, με επικεφαλείς τους Παττακό Παπαδόπουλο και Μακαρέζο, έβαζαν πραξικοπηματικά στο γύψο τη χώρα, δρομολογούσαν τραγικές εξελίξεις για το λαό και για την εθνική κυριαρχία σε Ελλάδα και Κύπρο, εκτελώντας κατά γράμμα τις εντολές του  νατοϊκού στρατιωτικοπολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, ολοκλήρωναν αυτό για το οποίο στρατολογήθηκαν από τους κατοχικούς δοσίλογους και τους πολιτικούς κηδεμόνες τους.

Το πραξικόπημα ακολούθησαν εφτά χρόνια μαρτυρίου και ντροπής για την Ελλάδα, κάτω από τη μπότα της ανεκδιήγητης τριάδας και του Ιωαννίδη που τους διαδέχτηκε. Η ιστορία έχει καταγράψει πολλές χιλιάδες φυλακίσεις και εξορίες, φρικτά βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ στη Μπουμπουλίνας και στα υπόλοιπα κολαστήρια της χούντας, θανάτους στις διώξεις και στο Πολυτεχνείο τότε, θανάτους μέχρι σήμερα λόγω των ανήκεστων βλαβών που υπέστησαν όσοι έπεσαν στα χέρια της μισάνθρωπης παρέας του Θεοφιλογιαννάκου. Έχει καταγράψει καταπάτηση κάθε ελευθερίας  με διάλυση κομμάτων και συνδικάτων, με δοτές διοικήσεις σε συνδικαλιστικούς και φοιτητικούς φορείς, με κλείσιμο εφημερίδων και με διορισμένες χουντικές διευθύνσεις σε όσες για τα μάτια του κόσμου συνέχισαν. Έχει καταγράψει την εξαργύρωση της προδοτικής επιταγής, το τραγικό ξεπούλημα της Κύπρου.

Εκτός από αυτά, η ιστορία έχει καταγράψει και την αλήθεια για τη ζημιά που η χούντα προκάλεσε στην οικονομία της Ελλάδας. Έχουν καταρριφθεί δια παντός τα παραμύθια τους, που επιμένουν και σήμερα οι νοσταλγοί τους να λένε, για τη διαχείριση και την υγεία της οικονομίας επί χούντας. Τα σκάνδαλα της επταετίας, η υπόθεση Litton, τα «μαύρα κρέατα», το «τάμα του Έθνους», τα όργια του Τομ Πάππας με την Esso του κι όλες οι αποικιοκρατικές συμβάσεις, οι διπλασιασμένοι μισθοί των πραξικοπηματιών και των ευνοούμενών τους, οι χρυσοπληρωμένες από το λαό σπατάλες των σογιών τους, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παραμυθιών. Ο υπερδανεισμός της χώρας είτε απευθείας είτε μέσω των διακρατικών συμβάσεων και συμφωνιών, τα χρυσοπληρωμένα έργα των εργολάβων και τα υπερτιμολογημένα οπλικά συστήματα, που μόνο ένα μέρος τους παραλάβαμε τότε όπως φανερώνει η διάλυση και η γύμνια μας το ’74, όλα αυτά, είναι αναμφισβήτητες αποδείξεις και για το ποιόν της χούντας, αλλά και για τα χρέη και για την υποδούλωση που κληροδότησε στις επόμενες γενιές.          

Σήμερα 46 χρόνια μετά, μετράμε ήδη 3 χρόνια μνημονίων υπό άλλο φασιστικό καθεστώς, εδραιωμένο από «εθνοπατέρες» και λαοπλάνους της μεταπολίτευσης με κάθε λογής αντιλαϊκούς μηχανισμούς, με πάσης φύσεως πρακτικές εξαπάτησης κι επιβολής. Οι πράξεις αντίστασης πολλών κατά την επταετία, τα ορόσημα των εξεγέρσεων της Νομικής και του Πολυτεχνείου το ’73 και οι λαϊκοί αγώνες μετά την πτώση της χούντας το ’74, έγιναν στόχος της εξουσίας και των «σταγονιδίων» της. Με πάτημα μια χούφτα επιτήδειων, πλάσαραν το αστικό ψέμα της «γενιάς του Πολυτεχνείου που ρήμαξε τη χώρα», το έκαναν καραμέλα στα στόματα ανίδεων απολιτίκ όντων. Καραμέλα ναρκωτική, για να μένουν ανιστόρητοι και ανίκανοι να κρίνουν τα πεπραγμένα και να διεκδικούν τα δίκια τους με αγώνες.

Σήμερα, ζούμε την εντεινόμενη καταπίεση και την «Τελική Λύση» που η τρόικα θέλει για μας. Με «μέτρα» να έρχονται καταιγιστικά για να παγιώσουν την εξαθλίωσή μας. Με το κράτος των ξεπουλημένων κυβερνήσεων και των ελεγχόμενων ΜΜΕ κι “έγκριτων” αναλυτών να κάνει το παν για να σπείρει ψεύτικες ελπίδες ανάπτυξης και τρόμους χρεοκοπιών. Με το παρακράτος των ναζιστικών μορφωμάτων που δρουν μισαλλόδοξα εντός κι εκτός Βουλής να τρομοκρατεί τον αγωνιζόμενο λαό και να σπέρνει αθώα θύματα στις φτωχογειτονιές των πόλεων και στις Μανωλάδες γιατί δήθεν φταίνε για τα δεινά της χώρας. Με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και το σερβίρισμα της χώρας ως νέο ελντοράντο στο πιάτο του τραστ ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, με την άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων στους δρόμους και στις πλατείες, με τις επεμβάσεις τρόμου στα σπίτια αγωνιστών στη Χαλκιδική και οπουδήποτε αλλού, να είναι ο κανόνας της καθημερινότητας.

Μοναδικό χρέος για μας σήμερα είναι ο μαζικός αγώνας με αλληλεγγύη και σχέσεις ισοτιμίας, για την ανατροπή όλων των υποτακτικών και των ναζιστικών παραφυάδων τους. Για την αποτροπή της εξαθλίωσης και του κοινωνικού κανιβαλισμού, για την εξασφάλιση μέλλοντος με αληθινή δημοκρατία χωρίς μισαλλοδοξία χωρίς ολοκληρωτισμό χωρίς ρατσισμό και φασισμό. Για να σταθούμε αντάξιοι όλων αυτών που με το αίμα τους και τη ζωή τους μας άφησαν βαριά κληρονομιά αγώνα, αγώνα για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, Θάνατο στο φασισμό και Θάνατο στη χούντα, στην κάθε Χούντα!      

DSC_0237 DSC_0225DSC_0244DSC_0241DSC00086                                                                                              

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.