Καμένα Βούρλα: Πως το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των ιαματικών πηγών περνάει μέσα από την εγκατάλειψη….

Τα ξενοδοχεία «Ράδιον» και «Θρόνιον» και το υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός» στα Καμένα Βούρλα,  μετά από αγώνες των φορέων και  κατοίκων  χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα με την ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/115471/2871/10/02/2009 απόφαση  ως μνημεία συνδεόμενα άρρηκτα με την ιστορία και την κοινωνική, πολεοδομική και πολιτιστική ταυτότητα της λουτρόπολης.

Έχουν ρυθμό Bauhaus και αρχιτέκτων ήταν ο Γ. Μολφέσης.  Παρουσιάζουν  επίσης, αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και είναι  αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, τα οποία μαζί με ανάλογα κτίσματα της εποχής τους, επηρέασαν αποφασιστικά την πορεία και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των κτηρίων αυτής της χρήσης, σε μια προσπάθεια των αρχιτεκτόνων να εκφραστούν μέσω των αρχών του μοντέρνου κινήματος.

Όμως  τίποτα δεν έγινε για την αναπαλαίωση και επαναχρησιμοποίηση τους.

Η Α.Ξ.Ε. ΑΣΤΗΡ της Εθνικής Τράπεζας που εκμεταλλευόταν το όλο συγκρότημα ως το 1998 σταμάτησε τη λειτουργία του ΘΡΟΝΙΟΝ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και του ΡΑΔΙΟΝ το 1989. Το 1998 όλο το συγκρότημα του ΕΟΤ (συμπεριλαμβανομένου και του νεότερου ξενοδοχείου ΓΑΛΗΝΗ και του νεότερου υδροθεραπευτηρίου ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ), εκμισθώθηκε από την εταιρία Ξενοδοχειακές Τουριστικές Επιχειρήσεις Μήτσης ΑΕ με ιδιωτικό συμφωνητικό.
Το ΡΑΔΙΟΝ και το ΘΡΟΝΙΟΝ δεν έτυχαν καμίας συντήρησης από όταν έκλεισαν ούτε από την Α.Ξ.Ε. ΑΣΤΗΡ ούτε στη συνέχεια από την Μήτσης Α.Ε. Η τελευταία επένδυσε μόνο στο ξενοδοχείο ΓΑΛΗΝΗ το οποίο μάλιστα επέκτεινε, ενώ το 2000 σταμάτησε τη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, το οποίο έχει μετατρέψει σε αποθήκη.
Τόσο το ΡΑΔΙΟΝ και το ΘΡΟΝΙΟΝ όσο και το υδροθεραπευτήριο βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη. Σκουπίδια παντού αλλά και δέντρα φυτρώνουν και ξεπηδούν από το κτίριο του υδροθεραπευτηρίου, επιδεινώνοντας το ενδεχόμενο κατάρρευσής του. Παράλληλα η συνολική έκταση του ΕΟΤ (το πάρκο γύρω από τη ΓΑΛΗΝΗ, ο περιβάλλων χώρος του ΡΑΔΙΟΝ, του ΘΡΟΝΙΟΝ και του υδροθεραπευτηρίου κτλ.) είναι σε κακά χάλια γεμάτος σκουπίδια και ξερόχορτα.
Να σημειωθεί ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό αναφέρει ρητά τις υποχρεώσεις διατήρησης και συντήρησης σε άριστη κατάσταση, απαγορεύει τη μετατροπή της μορφής και της χρήσης τους, υποχρεώνει για τη διατήρηση της υγιεινής και της καθαριότητας.

Η   πλήρης εγκατάλειψη  έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια  στα 2 αυτά κτίρια  ιδιοκτησίας πλέον του ΤΑΙΠΕΔ σαν αποτέλεσμα της   ανευθυνότητας των αρμόδιων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και της δημοτικής αρχής.

 Τελευταία γνωστοποιήθηκε πρόθεση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την «αξιοποίηση» δέσμης (bundle) ιαματικών πηγών, ξενοδοχειακών και λοιπών εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής, στη Φθιώτιδα, μέσω σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στα σχέδια «αξιοποίησης» των οποίων η σχετική προκήρυξη προωθείται  με γρήγορους ρυθμούς περιλαμβάνονται και οι εγκαταστάσεις και οι ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων

Σύμφωνα με το ν. 3986/2011 (ΦΕΚ Α’ 152), όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον πρόσφατο Ν. 4092/2012 (ΦΕΚ Α’ 220), στις δυνητικές χρήσεις που επιφυλάσσονται για το ΡΑΔΙΟ, ΘΡΟΝΙΟ , υδροθαραπευτήριο ‘ ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ’  μαζί με το  camping του Ε.Ο.Τ. στα Καμένα Βούρλα, περιλαμβάνονται παραθεριστικές κατοικίες, τουριστικά χωριά,  επιχειρηματικά και θεματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα, υπηρεσίες περίθαλψης, υγείας και ευεξίας,  κέντρα προπονητικού αθλητικού τουρισμού, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης, καζίνα, γήπεδα γκολφ, μαρίνες  κ.λπι.  Τα τουριστικά επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης στοχεύουν στην υλοποίηση μεγάλης κλίμακας τουριστικών επενδύσεων από ιδιώτες  , ικανών να προσελκύσουν tour operators που μπορούν να κινητοποιήσουν μαζικά την τουριστική ζήτηση. Στο ίδιο Πρόγραμμα αναφέρεται επίσης, ότι μεταξύ των βασικών προαπαιτούμενων κριτηρίων «αξιοποίησης» των τουριστικών ακινήτων, είναι και η μη ύπαρξη ανταγωνισμού σε ακτίνα 80 χλμ. από τον τόπο της επένδυσης.

Είναι αυτή η μορφή τουριστικής ανάπτυξης που χρειάζεται η λουτρόπολη; Εκτός από την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της λουτρόπολης ποιο θα είναι το όφελος για τους κατοίκους , τους επιχειρηματίες της περιοχής και τους παραθεριστές από τέτοιου είδους μεγάλης κλίμακας all-inclusive  τουριστικές επενδύσεις ; 
Είναι φανερό ότι η εκχώρηση σε ιδιώτες  επενδυτές  αντί πινακίου φακής   δημόσιας περιουσίας  και μαζί του ανεκτίμητου φυσικού πλούτου   των  ιαματικών πηγών περνάει μέσα από την εγκατάλειψη.  Οπότε  αναπόφευκτα οι αντιστάσεις της τοπικής κοινωνίας κάμπτονται και οι ιδιώτες επενδυτές  εμφανίζονται σαν σωτήρες.
 Υπάρχει δυνατότητα για μια διαφορετικού τύπου τουριστική ανάπτυξη  και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών σήμερα;
Μπορούν οι  τοπικοί φορείς και η Αυτοδιοίκηση  αξιοποιώντας τις δυνατότητες του επενδυτικού νόμου για τον ιαματικό τουρισμό να πάρουν  στα χέρια της υπόθεση, αξιοποιώντας  αυτό τον ανεκτίμητο πλούτο που τους χάρισε η φύση προς όφελος του τόπου τους του κοινωνικού συνόλου;
Είναι  ένα κρίσιμο ερώτημα και ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση, για την τοπική κοινωνία.  Ενα στοίχημα που θα μπορούσε να κερδηθεί αν υπάρξει συνεννόηση, πρωτοβουλίες και  πολιτική βούληση.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.