Πρόστιμο 80.000 ευρώ για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας στη «Μαγεμένη Ελατοχώρα»!

Λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια  της «Μαγεμένης Ελατοχώρας»  κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας  Στερεάς  Ελλάδας επέβαλε πρόστιμο 80.000 ευρώ στην ΠΕΛ  για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας  γιατί μετά από έλεγχο βρέθηκαν 8 εργαζόμενοι ανασφάλιστοι.

Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε αναστάτωση στους 100 εργαζόμενους που  προσλήφθηκαν  για ένα μήνα στην ΠΕΛ από την ΚΟΙΝ. Σ. ΕΠ. « Μαγεμένη Ελατοχώρα» αφού πέρασαν από κάποια προγράμματα ανέργων της «ΦΘΙΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ». Μάλιστα κάποιοι από αυτούς μετά τις εξελίξεις  αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

Πέρα από την επιβολή του προστίμου και τις οικονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΠΕΛ υπάρχουν καταγγελίες  που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Εφημερίδα ΗΜΕΡΑ και εκφράστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η προγραμματική  σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ ΠΕΛ και της «Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης  Μαγεμένη Ελατοχώρα», η οποία συστάθηκε για να παρακαμφθούν οι νόμιμες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού  είναι παράνομη. Ειδικότερα αμφισβητείται η δυνατότητα της παραπάνω ΚΟΙΝ. Σ. ΕΠ.  να προσλαμβάνει ή να μισθώνει ανθρώπινο  δυναμικό   για το δημόσιο και συγκεκριμένα με την ΠΕΛ. Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Μαγεμένη Ελατοχώρα συγκροτήθηκε από άνεργους  με έμπνευση των υπευθύνων της ΦΘΙΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ  αρχικά με 25 μέλη με πιεστικές διαδικασίες και χωρίς σωστή ενημέρωση για τις υποχρεώσεις τους που πήρε έγκριση από το Υπουργείο Εργασίας στις 4 Δεκέμβρη. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει νόμιμη υπόσταση να υπογράφει συμβάσεις αφού δεν έχει κάνει έναρξη επαγγέμνατος όυτε έχει  αποκτήσει ΑΦΜ .  Μετά τις εξελίξεις οι 100  εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι αλλά και να εμπλακούν σε νομικές περιπέτειες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΛ Γιάννης Γρανίτσας  σε δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ αντικρούει τις κατηγορίες και δηλώνει πως την ευθύνη για τις προσλήψεις δεν έχει η ΠΕΛ αλλά  το νομικό πρόσωπο που συστάθηκε για να προσλάβει τους εργαζόμενους στην «Μαγεμένη Ελατοχώρα».  Επιπλέον όπως ανέφερε ο κ. Γρασνίτσας η Διοίκηση της ΠΕΛ προχώρησε στην ανάκληση της απόφασης για την προγραμματική σύμβαση προκειμένου να διορθωθεί και τα πρόστιμα  που επιβλήθηκαν γιατί κάποιοι εργαζόμενοι δεν καλύπτονταν χρονικά από τη νομιμοποιητική πράξη της εταιρίας θα καταπέσουν στα δικαστήρια.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη  που δείχνει την προχειρότητα  με την οποία αντιμετώπισαν οι υπεύθυνοι την όλη διοργάνωση στην οποία μπλέχτηκαν άνεργοι νέοι  για μια προσωρινη απασχόληση ενός μήνα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.