Ερωτηματικά και απορίες για την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λαμίας

Αναβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας της Δευτέρας 16/12/2013 η λήψη απόφασης  στο θέμα «ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ : ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΓΟΝΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ».   

Πρόθεση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου  ήταν να περάσει το θέμα  στα γρήγορα χωρίς συζήτηση. Αναγκάστηκε  ‘όμως σε αναδίπλωση αποσύροντας το θέμα για περαιτέρω διερεύνηση,  μετά την τεκμηριωμένη παρέμβαση της εκπροσώπου της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ Μαρίας Αντωνίου.  Σύμφωνα με την  τοποθέτηση της κ. Αντωνίου δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται η μέθοδος της απ΄ ευθείας ανάθεσης για προμήθεια προϊόντων για το κοινωνικό παντοπωλείο και ερωτηματικά προκαλούν  η κήρυξη  των σχετικών διαγωνισμών άγονων.  Επί πλέον   η προς συζήτηση  απ΄ ευθείας ανάθεση αγοράς προϊόντων  με έξοδα του Δήμου Λαμίας συνολικού ποσού 68.000 ευρώ σε ιδιωτική επιχείρηση  της πόλης μας όχι μόνο δεν έγινε σε τιμές χονδρικής αλλά  σε πολύ ακριβότερες  και από τις συνηθισμένες τιμές λιανικής πώλησης!

Ως γνωστόν το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Δήμο μας λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2012 σε χώρο στην Παλαιά Δημοτική Αγορά Λαμίας και  στοχεύει στην κοινωνική προστασία και μέριμνα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, που πλήττονται από τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Οι συμπολίτες μας που ωφελούνται από την συγκεκριμένη κοινωνική δομή του Δήμου εγκρίνονται από  τριμελή επιτροπή μετά την υποβολή δικαιολογητικών.   Για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου έχουν προσληφθεί πέντε (5) εργαζόμενοι με 2ετή σύμβαση μέσω της «Φθιωτικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας» και του «Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης»  σε υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος. Αν και τυπικά οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ από τις παραπάνω μη κυβερνητικές οργανώσεις  σε συνεργασία με το Δήμο Λαμίας ερωτηματικά υπάρχουν για το κατά πόσο  ενημερώθηκαν για να υποβάλλουν αιτήσεις για τις θέσεις οι χιλιάδες άνεργοι συμπολίτες μας (κατά πληροφορίες υπήρξαν  ελάχιστες αιτήσεις!) και  αν οι διαδικασίες πρόσληψης ήταν αδιάβλητες.  Ανεξάρτητα όμως από τις διαδικασίες πρόσληψης είναι απαραίτητο η Δημοτική αρχή να αξιοποιήσει πλήρως τους 5 εργαζόμενους ώστε  να είναι καθημερινά ανοιχτό το κοινωνικό παντοπωλείο,  η λειτουργία του να αναβαθμισθεί , να  διευρυνθεί ο αριθμός των ωφελούμενων συμπολιτών μας, να βρεθούν χορηγοί , να γίνονται προμήθειες με διαφάνεια και σε  συμφέρουσες τιμές, να ενημερώσουν τους συμπολίτες μας  που έχουν ανάγκη στήριξης,  να γίνουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης κλπ. Η μέχρι τώρα λειτουργία του δεν είναι ικανοποιητική όπως έχει επισημανθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι  μια κοινωνική δομή ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ όπως είναι το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» που  ενισχύεται από το Δήμο, ευρωπαϊκά κονδύλια  και  στηρίζεται σε προσφορές επιχειρήσεων και συμπολιτών μας   μπορεί να  χρησιμοποιείται από τη Δημοτική Αρχή σαν ρουσφετολογικός μηχανισμός και  να λειτουργεί χωρίς διαφάνεια και ορθολογική διαχείριση των πόρων του ….

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.