Παγκόσμια Ημέρα Ρομά: Χωρίς ρεύμα και νερό στο γκέτο της Καμηλόβρυσης…

«Κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες ζουν οι ΡΟΜΑ της Καμηλόβρυσης στη Λαμία και οι εκπρόσωποί τους ζητούν την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν».

«Μάλιστα τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, γεγονός που έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Η διακοπή του ρεύματος έγινε μετά από επιχείρηση της αστυνομίας, όπου διαπιστώθηκε πως οι Ρομά έκαναν ρευματοκλοπή» αναφέρει το ρεπορτάζ  (7/4)  του Αργύρη Μπλόντζου στην  τηλεόραση ΣΤΑΡ Κεντρικής Ελλάδας.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος  και ο Γραμματέας των Ρομά στη Φθιώτιδα  στο σχετικό βίντεο, στην ουσία δεν υπήρξε  ρευματοκλοπή καθώς   στον καταυλισμό στην Καμηλόβρυση  παρέχεται νόμιμα  δωρεάν ρεύμα και νερό. Όμως  με τις πλημμύρες  και κατολισθήσεις οι εγκαταστάσεις  που είχε κατασκευάσει  η ΔΕΗ το 2011 καταστράφηκαν.  και  κάποιοι ρομά  οι οποίοι  μάλιστα συνελήφθησαν  με τη  διαδικασία του αυτόφωρου,  από άγνοια αντί να ειδοποιήσουν   τη ΔΕΔΔΗΕ  σύνδεσαν μόνοι τους τα καλώδια.

 Οι ρομά της Καμηλόβρυσης  που χρόνια τώρα  ζουν σε άθλιες συνθήκες γκετοποίησης   μετά την επιχείρηση  της αστυνομίας  έμειναν χωρίς  ρεύμα αλλά και νερό καθώς   η ύδρευση τους λειτουργεί με αντλία.

 «Είναι αλήθεια ότι  δεν έχετε ρεύμα και νερό;» ρώτησα απορημένη  μια γυναίκα ρομά  που συνάντησα με το μωρό της μέσα  σε ένα ξεχαρβαλωμένο καρότσι  στο αστικό λεωφορείο σήμερα  το πρωί.

» Ναι καλέ κυρία. Στην Καμηλόβρυση εδώ και  μέρες δεν έχουμε   ρεύμα, δεν έχουμε νερό, δεν μπορώ να ετοιμάσω ούτε το γάλα  στο μωρό, κινδυνεύουμε  και από τα ποντίκια, υποφέρουμε»,  μου απάντησε.

Κι εκείνο  που μου  κάνει εντύπωση είναι ότι το  πρόβλημα  των ρομά   που ζουν   περιθωριοποιημένοι  δίπλα  μας δεν απασχολεί ουδόλως την τοπική κοινωνία αλλά ούτε και τη δημοτική αρχή και τις δημοτικές  παρατάξεις και παρά   τις κατά καιρούς υποσχέσεις οι συνθήκες διαβίωσης τους παραμένουν άθλιες.   Συνήθως  η κριτική   εξαντλείται   στην παραβατικότητα των ρομά, στο ότι φταίνε οι ίδιοι που δεν  θέλουν  να ενταχθούν,  δεν πλένονται , δεν  στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, δεν δουλεύουν  και  ζουν εισπράττοντας  τα  κοινωνικά επιδόματα.

Δεν  γνωρίζω, ούτε υπάρχει καμιά ανακοίνωση της ΤΑ αν το πρόβλημα  με το ρεύμα και το νερό  στον καταυλισμό λύθηκε ή πότε  θα λυθεί.  Σίγουρα    για πολλούς είναι  βολικό   να ρίχνουμε   το ανάθεμα  σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα .   Το πρόβλημα  όμως  δεν μπορεί να λυθεί  αν δεν  κατανοήσουμε ότι χρειάζεται η  στήριξη των ρομά   με μέτρα  ένταξης και παράλληλο  σεβασμό στον πολιτισμό και τις συνήθειες τους. Κι αυτό είναι  όχι  μόνο  θέμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης αλλά και κοινωνικής  συνοχής. Ας μην τους θυμόμαστε μόνο προεκλογικά…..

 Α, ναι. Να σας θυμίσω ….

Σήμερα 8 Απριλίου  είναι  η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά. «Γιορτάζουμε τη γλώσσα, τις τέχνες, τον πολιτισμό και τη συμβολή των Ρομά στην ιστορία της χώρας»,  αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

«Παρά τις προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, η πρόοδος στα ζητήματα κοινωνικής ένταξης είναι πολύ αργή. Μεγάλο ποσοστό των Ρομά στερείται μέχρι σήμερα ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας, στέγη και απασχόληση»  υπογραμμίζει η (ΕΕΔΑ) ενώ εκφράζει την ανησυχία της «για την αύξηση του αντιτσιγγανισμού στη χώρα μας και επισημαίνει την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων καταπολέμησης αυτού του φαινομένου».

Χ.Π.

Παρακαλώ, δείτε το βίντεο

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.