Ο Παντελής Βούλγαρης στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας (Βίντεο & φωτο)

Ο  σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης ήρθε στη Λαμία για την τιμητική εκδήλωση που πραγματοποίησε το Μουσικό Σχολείο Λαμίας την Κυριακή 5/5/19.

Οι μαθητές και το κοινό είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν  με τον σκηνοθέτη για την τέχνη του κινηματογράφου  και το σύνολο του έργου του.

 O  σκηνοθέτης μοιράστηκε με το κοινό τις «..μικρές αφορμές , τις εικόνες….» που του έδωσαν τα ερεθίσματα να γυρίσει  μερικές από τις σημαντικότερες  ταινίες του νεοελληνικού κινηματογράφου : «Ελευθέριος Βενιζέλος», « Νύφες» , «Ψυχή Βαθιά»,  «Η φανέλα με το Νούμερο 9», «ΑΚΡΟΠΟΛ», “Όλα Είναι Δρόμος”, «Το τελευταίο σημείωμα» , “Πέτρινα Χρόνια” ,“»Χάππυ Νταίη», «Το Προξενιό της Άννας” και  αποκάλυψε ακόμη και σκηνές  -στιγμές από τα παρασκήνια , σκηνές που δεν γυρίσθηκαν.

«Θεωρώ ότι πολιτική ταινία είναι η κάθε ταινία, ανεξάρτητα αν το δηλώνει ξεκάθαρα, ή εστιάζει την ιστορία της σε μια συγκεκριμένη πολιτική ιστορία, με την έννοια αυτή, είναι πως στεκόμαστε εμείς σε οτιδήποτε το εκφράζουν….» τόνισε ο Πανελής Βούλγαρης.

«Νιώθω κάποιες φορές ένα αίσθημα χρέους απέναντι στον κόσμο. Διότι τελικά οι ταινίες για εκείνους γίνονται. Γι’ αυτούς που πριν φτάσουν στο σινεμά δεν ξέρουν τίποτα και όταν βγουν θα έχουν επικοινωνήσει με μια ιστορία, θα έχουν μάθει νέες πληροφορίες και θα έχουν βιώσει δυνατά συναισθήματα.  Θεωρώ ότι η Ιστορία δεν πρέπει να μπαίνει σε μπαούλο .Είναι διαρκώς  παρούσα γύρω μας και μας κυνηγάει…»

Με αφορμή την ταινία «Το τελευταίο σημείωμα», σε ερώτηση μαθήτριας, τι ήταν αυτό που τον οδήγησε ώστε να ασχοληθεί με τη ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στην ταινία » Τελευταίο σημείωμα», o Παντελής Βούλγαρης απάντησε: » … ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση, ήταν η  στάση του. Αυτό που εννοούσε το έκανε.  Και  για μένα προσωπικά είχα την ανάγκη να μιλήσω για κάποιον που  θυσιάστηκε ενώ θα μπορούσε να την είχε κοπανίσει».

Τέλος,  ο Παντελής Βούλγαρης συνέστησε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το σινεμά να πάρουν μια κάμερα και να δημιουργήσουν μια ιστορία, διότι η κάμερα δεν κινηματογραφεί απλώς, αλλά αφηγείται κάτι.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.