Τι προβλέπεται στη ρύθμιση των 120 δόσεων -Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή

-Κούρεμα της βασικής οφειλής είναι το καινοτόμο στοιχείο που περιλαμβάνει η ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, το Δημόσιο και τους ΟΤΑ η οποία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Η ένταξη στο ευνοϊκό καθεστώς ρύθμισης  γίνεται χωρίς εισοδηματικούς ή περιουσιακούς περιορισμούς και αφορά όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 που προσεγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ.

-Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης ή αν δεν εξυπηρετούνται οι τρέχουσες οφειλές του 2019.

Η κυβέρνηση κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε την Κυριακή τα βασικά σημεία της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, οι ασφαλισμένοι που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κεφάλαιο της οφειλής τους. Το κούρεμα της βασικής οφειλής θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής του ασφαλισμένου, η οποία έχει δημιουργηθεί από το 2002 και μετά, στη βάση της κατώτατης εισφοράς που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Στη συνέχεια, θα γίνεται κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%.

Με τα δύο αυτά βήματα, το κούρεμα της βασικής οφειλής και το κούρεμα των προσαυξήσεων, θα προκύπτει μία νέα οφειλή, μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, η οποία θα μπορεί να εξοφλείται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσεων τα 50 ευρώ. Όλες οι οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν, μέχρι τα τέλη του 2018, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Στη ρύθμιση εντάσσονται φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως αν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Επίσης, στη ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι οφειλές των επιχειρήσεων, των εργοδοτών από την απασχόληση των μισθωτών τους. Ειδικά, για τις οφειλές των επιχειρήσεων, αυτό που προβλέπει η ρύθμιση είναι ότι θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100%, αν προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση και κούρεμα προσαυξήσεων κατά 50%, αν προχωρήσουν σε εξόφληση με δόσεις. Και πάλι ελάχιστο ποσό δόσης οριζονται τα 50 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων θα φτάνει τις 120.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο Ευ. Τσακαλώτος προανήγγειλε ένα συνολικό πακέτο παροχών, το οποίο θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες μέρες, και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να μην προχωρήσει στην πρόταση μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη τη Δευτέρα, και να επιλέξει  να διεξαχθεί πρώτα η συζήτηση για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων.«Εάν το κάνει θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, διότι όταν ο λαός θέλει να ακούσει αυτά τα θετικά μέτρα και θα σταματήσει η συζήτηση για μια αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης. Να συζητήσουμε τα άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν εντός ολίγων ημερών. Έτσι, να γίνει μια αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης.

Από την πλευρά της, η Ε. Αχτσιόγλου υποστήριξε για το νομοσχέδιο ότι «το καινοτόμο για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής», καθώς για πρώτη φορά θα έχουν το δικαίωμα να μειώσουν το κεφάλαιο της οφειλής. Δήλωσε ότι το κούρεμα προσαυξήσεων θα είναι 85% και η νέα μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65% οφειλή θα μπορεί να εξοφλείται σε 12 δόσεις, με ελάχιστη τα 50 ευρώ. Στη ρύθμιση, τόνισε, θα μπορούν να ενταχθούν όλοι χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι δεν προβλέπεται κούρεμα οφειλής αλλά διαγραφή των προσαυξήσεων 100% αν πληρώσουν άμεσα και 50% αν πληρώσουν σε δόσεις, ενώ για τους αγρότες η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100%, με ελάχιστη δόση 30 ευρώ.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες ασφαλιστικών Ταμείων θα μπορέσουν τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους – και πολλοί από αυτούς να συνταξιοδοτηθούν άμεσα – με  τη νέα ρύθμιση 120 δόσεων που θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή .
Οι αιτήσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και  η διαδικασία θα γίνεται μέσω πλατφόρμας στον ΕΦΚΑ που θα ανοίξει μετά την ψήφιση του νόμου, ίσως και την επόμενη μέρα.

Οι συντάξεις χηρείας

Για τις συντάξεις χηρείας καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Πλέον, οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας. Παράλληλα, αυξάνεται το δικαιούμενο ποσοστό από 50% σε 70%. Η αύξηση αφορά όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Δεν προβλέπεται όμως η καταβολή αναδρομικών ποσών. Η αύξηση θα δοθεί από την ψήφιση του νόμου.

Διατηρείται η σύνταξη λόγω θανάτου που δικαιούνται τα άγαμα παιδιά μέχρι την ηλικία των 24 ετών, ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι.
Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, καταβάλλεται το 50% της σύνταξης, η οποία όμως δεν μπορεί να υπολείπεται από τα κατώτατο όρια των 360-384 ευρώ.
Προβλέπεται, τέλος, ότι σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου μετά τις 13 Μαΐου 2016, η σύνταξη επανυπολογίζεται και αποδίδεται στον επιζώντα σύζυγο το ποσοστό που δικαιούται χωρίς προσωπική διαφορά.

Αιτιολογημένες οι απολύσεις

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε η κ. Αχτσιογλου την διάταξη που προβλέπει ότι οι απολύσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε βάσιμο λόγο. Στην πράξη, το εθνικό μας δίκαιο ενσωματώνει τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Μεταξύ άλλων ασφαλιστικών και εργασιακών διατάξεων στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται ότι επιμηκύνεται από 13 σε 17 χρόνια το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να έχουν συμπληρωθεί οι 1.000 εκ των 3.600 απαιτούμενων ημερών εργασίας σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) από συνολικό χρόνο ασφάλισης 4.500 ημερών ή 15 ετών. Η διάταξη αυτή αφορά ασφαλισμένους για πρώτη φορά έως τις 31/12/1992.

Προστασία ντελιβεράδων

Ορίζεται ως υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει γραπτά στο σύστημα Εργάνη το όχημα με τον αριθμό κυκλοφορίας που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.
Προβλέπεται η λήψη αναγκαίων μέτρων ώστε τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα και συντηρημένα, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία τους.

Ο εργοδότης οφείλει να εφοδιάζει με τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους που κατά την εκτέλεση της εργασίας τους χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής δικής του ή των εργαζόμενων.  Αν ο εργαζόμενος χρησιμοποιεί μεταφορικό μέσο δικής του ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση κίνησης και συντήρησης του οχήματος, ίση με το 15% του νόμιμου κατώτατου μισθού ή της προκύπτουσας αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Η αποζημίωση αυτή δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.