Μας συγκλόνισαν «Τα κορίτσια της βροχής» της Αλίντα Δημητρίου (video)

Με αφορμή τα 41 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποίησε στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας προβολή της ταινίας «Τα κορίτσια της βροχής» της Αλίντας Δημητρίου. Ακολούθησε  μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον δημοσιογράφο Παύλο Κλαυδιανό και την αρχιτέκτονα Πόλυ Σαββινίδου, μία από τις γυναίκες  που συμμετέχουν στην ταινία.

Ένα ντοκιμαντέρ  γροθιά στο στομάχι  που με άμεσο και λιτό σκηνοθετικό τρόπο,  μέσα από τις μαρτυρίες 50 γυναικών φωτίζει ένα  σκοτεινό κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας μας, Η καταπληκτική δουλειά  της Αλίντα Δημητρίου προκαλεί τη συγκίνηση και το θαυμασμό μας για τη ψυχική δύναμη αυτών των γυναικών να  μη λυγίσουν στα φριχτά βασανιστήρια με ένα έντονο “γιατί”  να συγκλονίζει τη ψυχή σου. Γιατί φυλακίστηκαν, γιατί βασανίστηκαν αυτές οι γυναίκες, γιατί η καταπιεστική εξουσία μετατρέπει τόσο εύκολα τους ανθρώπους σε βασανιστές-τέρατα;  Και καθώς  η  σκηνοθέτης χρησιμοποιεί εικόνες από τα πρόσφατα επεισόδια στο Σύνταγμα στα ενδιάμεσα των συγκλονιστικών αφηγήσεων των γυναικών,  μας προβληματίζει έντονα για την ομοιότητα του τότε και του σήμερα και μας βάζει αμείλικτα ερωτήματα για την ποιότητα της μεταπολιτευτικής  δημοκρατίας μας.

Με το ντοκιμαντέρ  «Τα κορίτσια της βροχής», μετά τις γυναίκες της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, που πρωταγωνίστησαν στις δυο προηγούμενες ταινίες, η αξέχαστη Αλίντα Δημητρίου στρέφει το φακό της στις γυναίκες της αντιδικτατορικής πάλης. Τα κορίτσια της βροχής είναι  καθημερινές κοπέλες από όλα τα κοινωνικά στρώματα που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν από τη χούντα για τις αξίες τους  και άντεξαν τα απάνθρωπα βασανιστήρια   χωρίς να λυγίσουν. Κοιτάζουν από ένα μικρό άνοιγμα του κελιού τον ουρανό και λαχταρούν να βρεθούν έξω στη βροχή. Τον καιρό της Χούντας ήταν μόλις είκοσι χρονών…  Τις χαρακτηρίζει η ίδια περηφάνια, το ίδιο ήθος, το ίδιο πείσμα με τις γυναίκες της Αντίστασης. Είναι οι  ανώνυμες  αγωνίστριες της γενιάς του Πολυτεχνείου που δεν εξαργύρωσαν τους αγώνες τους και εξακολουθούν  μέχρι σήμερα  να υπερασπίζονται με αξιοπρέπεια τα ιδανικά τους.

DSC_1281 DSC_1288

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.