ΚΚΕ Αν. Στερεάς- Εύβοιας: Για τις εξελίξεις στο ΤΕΙ Στερεάς

Ήταν προδιαγεγραμμένο και αναμενόμενο το αδιέξοδο και οι αρνητικές εξελίξεις στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η «καρατόμηση» του Προέδρου του Ιδρύματος με παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας.

Πέρα και πάνω από τις προσωπικές ευθύνες της παρούσας και των πρότερων Διοικήσεων του ΤΕΙ, βασικοί υπεύθυνοι είναι η αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική  πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που την υπηρέτησαν βέβαια και οι παραπάνω διοικήσεις.

 Η οικονομική ασφυξία, η έλλειψη ελέγχων και το άνοιγμα των ΑΕΙ – ΤΕΙ στις επιχειρήσεις με το Νόμο Πλαίσιο και το Σχέδιο Αθηνά οδήγησαν στην αδυναμία του ΤΕΙ Στερεάς να λειτουργήσει στοιχειωδώς.

Στην πορεία που χάραξε η Ε.Ε. για την Ανώτατη Εκπαίδευση και αποδέχονται όλοι οι λεγόμενοι ευρωπαϊστές και ο ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλώνουν οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση. Τα ιδρύματα και η επιστήμη δένονται ασφυκτικά στις ανάγκες του κεφαλαίου, ενώ η μεγαλύτερη εισβολή επιχειρηματικών συμφερόντων στα ιδρύματα παρουσιάζεται ως λύση στην πενιχρή κρατική χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει η θέση για «Αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων».

Η αλλαγή Προέδρου ή η εκλογή νέας Διοίκησης δεν φτάνει να ξετυλίξει το μπερδεμένο οικονομικό και διοικητικό κουβάρι στο ΤΕΙ, ούτε να δώσει ανάσα στους σπουδαστές που εγκαταλείπουν οριστικά τις σπουδές τους, στους σπουδαστές που ξενοικιάζουν και επιστρέφουν στο πατρικό, επειδή δε φτάνει το εισόδημα της οικογένειας.

Χωρίς γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό, δεν υπάρχει λύση για τα χρέη, τις υποχρεώσεις, τη λειτουργία τού ΤΕΙ Στερεάς. 

Παράλληλα πρέπει να συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς ο οικονομικός έλεγχος και ο έλεγχος σκοπιμότητας των δαπανών, ώστε να αποδοθούν τυχόν ευθύνες σε πρόσωπα ή όργανα που δε σεβάστηκαν το χρήμα (τον ιδρώτα) του λαού.

Και πάλι όμως λείπει το σημαντικότερο. Γονείς, σπουδαστές, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου που  ορίζει την εκπαίδευση των παιδιών της Εργατικής Τάξης, του λαού μας, σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα και τις ανάγκες της.

Απαιτείται μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία που θα παλέψει για Ενιαία, Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Για Παιδεία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.     

 Άμεσα: 

Να εξασφαλισθεί με ευθύνη του κράτους, η σίτιση των σπουδαστών των οποίων οι λέσχες τους έκλεισαν. Να αξιοποιηθούν δημόσιες υποδομές (μαγειρεία στρατού, νοσοκομείου), χωρίς καμία ανάμειξη ιδιώτη.

Να σταματήσει η κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους (καθαριότητα κτλ.) με την κατασπατάληση κονδυλίων σε εργολάβους.

Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.