Επιστολή των εργαζομένων του δήμου στο Δημ. Συμβούλιο Λαμίας για τη διαχείριση των απορριμάτων και τον εσωτερικό έλεγχο

κκ σύμβουλοι

είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε καταρχήν για δύο θέματα που κατά την κρίση μας αποτελούν κρίσιμα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Δύο θέματα τα οποία κατά την κρίση μας διαμορφώνουν τις νέες σχέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με το μέλλον.

Πρόκειται γι αυτά που αναδεικνύει τελευταία η Δημοτική Αρχή. Είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου στο δήμο.

 Διαχείριση απορριμμάτων

Από μια ανάγνωση της σχετικής εισήγησης το περίγραμμα το οποίο αποτυπώνεται ουσιαστικά απομακρύνει τη διαχείριση των απορριμμάτων από το δήμο και την μεταφέρει σε περισσότερο απρόσωπα μοντέλα εντάσεως κεφαλαίου τα οποία όμως περιγράφονται ως θνησιγενή. Από μία σαφή δημόσιου χαρακτήρα πορεία τα μεταφέρει σε εταιρείες υπό διάλυση με αμφιλεγόμενο μέλλον.  

Μέχρι σήμερα ο πειραματισμός της κεντρικής εξουσίας δεν έχει σταματήσει. Όπως  συγχρόνως δεν έχει καταλήξει. Αρχίζει και δημιουργεί ανώνυμες εταιρείες και πριν στηθούν τις καταργεί. Δημιουργεί άλλες τις οποίες προσπαθεί να διαμορφώσει σε ένα σχήμα το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει καταλήξει. Κάνει συνεχώς ομόκεντρους κύκλους δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερους και απρόσωπους κύκλους.

Κατά την κρίση μας όλα αυτά είναι πειράματα με κεντρικό στόχο να βρεθεί το κατάλληλο κλίμα για να περάσει η διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες. Πρόκειται για συντονισμένα βήματα τα οποία ανάλογα με την αντίσταση που βρίσκουν διαμορφώνουν κάθε φορά και περισσότερο η λιγότερο κλίμα.

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι τα βήματα τα οποία προτείνονται είναι αυτά τα οποία η νομοθεσία έρχεται και καταργεί.

Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ο ΧΥΤΑ της Λαμίας έγινε με φορέα τον δήμο για να εξυπηρετεί μια ευρύτερη περιοχή όπως είχε σχεδιαστεί. Καταρχήν δεν είναι τυχαίο ο Δήμος ήταν επικεφαλής. Είχε τη δυνατότητα είχε την πολιτική ωριμότητα είχε την υπηρεσιακή δεινότητα είχε το απαραίτητο προσωπικό για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Το 2007 με βίαια παρέμβαση προσδιορίζονται νέες γεωγραφικές περιοχές και δημιουργείται ένας νόμος υποχρεωτικού δικαίου ο 3536/07 ο οποίος υποχρεώνει την τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε ανώνυμες εταιρείες. Ένας νόμος ο οποίος αλλάζει συνεχώς μέχρι το 2009.

Αλλάζει  γιατί βέβαια όλοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις πραγματικές συνθήκες. Ο νόμος αυτός ήθελε οτιδήποτε να διαλύσει ότι είχε κατακτήσει η τοπική αυτοδιοίκηση σε εμπειρία, δυνατότητες, συνθήκες παραγωγής, αποτελέσματος, να μεταβιβαστεί σε μια εταιρεία. Μια προσπάθεια η οποία κατέρρευσε  αφού δεν μπορούσε να απαντήσει στις πραγματικές συνθήκες τις οποίες επιζητούσε η τοπική αυτοδιοίκηση.

Έτσι με νεότερο νόμο διαλύει στα χαρτιά ότι είχε δημιουργηθεί και με τους ίδιους ακριβώς τρόπους το μεταβιβάζει σε ένα ευρύτερο περιφερειακό σχήμα που ακόμη και τώρα ψάχνει το ρόλο του, τη μορφή του αλλά και τις διαδικασίες μετάβασης.

Μάλιστα είναι τόσο ευτελής ο σχεδιασμός αυτός που το μόνο που βλέπει είναι το αποτέλεσμα όμως δεν βλέπει τα αγκάθια. Έτσι πάνω από δύο χρόνια τώρα προσπαθεί να ενεργοποιήσει αυτό που έκανε αλλά το παρατείνει και του δίνει ζωή μέχρι το τέλος του 2015.

Σήμερα η εισήγηση, μας περιγράφει πως ως δήμος θα πάμε σε μια θνησιγενή κατάσταση από 1/1/2015 η οποία μετά από δώδεκα μήνες θα καταρρεύσει και θα πάμε σε κάτι περιφερειακό και άγνωστο αλλά πάντως σε κάτι που θα συγκεντρώνει μια κρίσιμη μάζα απορριμμάτων για ιδιωτικοποίηση όλης αυτής της διαδικασίας.

Όλα αυτά έχουν επενδυθεί με το μανδύα της δήθεν αποκατάστασης της νομιμότητας.

Μπαίνει το ερώτημα μέχρι τώρα ήταν όλα παράνομα;

Όχι βέβαια. Δεν αναφέρεται στην εισήγηση ότι όλες οι κινήσεις που έχουν γίνει οι οποίες μέχρι σήμερα συντηρούν το σκηνικό της διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν γίνει με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τα οποία έχουν εξουσιοδοτήσει τον δήμο της Λαμίας να κινηθεί προς όλες αυτές τις ενέργειες. Αποφάσεις που δεν καταργούνται.

Όλες οι προτάσεις χρηματοδοτικές, διαχειριστικές, μελετητικές που έχουν κατατεθεί έχουν τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων τα οποία έχουν αναδείξει το Δήμο της Λαμίας και τα όργανα του ως προϊσταμένη αρχή η ως διευθύνουσα υπηρεσία. Συγχρόνως η κατάργηση διά του νόμου του φορέα υποδοχής δεν αφήνει πολλά περιθώρια για βιαστικές κινήσεις.

Εμείς θέλουμε να σημειώσουμε ότι μας προβληματίζει ιδιαίτερα όλη αυτή η κινητικότητα, για να κατευθυνθούμε στο άγνωστο.

Είτε τώρα είτε μετά ο δήμος της Λαμίας θα είναι ο βασικός τροφοδότης του ΧΥΤΑ είτε σε απορρίμματα είτε σε οικονομικούς πόρους. Μπαίνουν όμως τα ερωτήματα. Τι θα μεταφερθεί στην Α.Ε. και από εκεί στον άλλο φορέα στη Θήβα; Η εμπειρία; Η γνώση; Οι δυνατότητες; Τα μηχανήματα; Οι υποδομές; Το προσωπικό; Όλα τα παραπάνω; Θεωρούμε ότι αυτές οι κινήσεις γίνονται με την συγκεκριμένη μεθοδολογία έτσι ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να φύγει από τα χέρια των τοπικών κοινωνιών από το πρωτογενές κύτταρο που είναι ο Δήμος και μέσα από διατάξεις υποχρεωτικού δικαίου να περάσει κάποια στιγμή στους ιδιώτες. Το μόνο που θα πετύχει ο Δήμος είναι να μην ασχολείται το Δημοτικό Συμβούλιο της Λαμίας με την διαχείριση των απορριμμάτων αλλά με την πληρωμή του κόστους που θα διαμορφώνουν άλλοι.

Βεβαίως και υπάρχουν δυνατότητες για ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των δήμων οι οποίες δεν θα μπορούν να είναι εντάσεως κεφαλαίου όπως είναι οι μετοχικές εταιρίες αλλά θα μπορούσαν να είναι εντάσεων δυνατοτήτων όπως είναι οι σύνδεσμοι και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Άλλωστε η αυτοδιοίκηση έχει μέχρι σήμερα μάθει να λειτουργεί μέσα από τη σύνθεση μέσα σε όργανα δημόσιου χαρακτήρα.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα βήματα μας βάζουν σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Θέλουμε να καταθέσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πορεία ιδιωτικοποιήσεις των απορριμμάτων, θέλουμε να καλέσουμε το δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει βαθιά το θέμα και να μην πάρει αποφάσεις που θα τραυματίσουν σοβαρά την τοπική αυτοδιοίκηση και θέλουμε να δηλώσουμε ότι ως συνδικαλιστικό κίνημα είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε στην κοινωνία να την ενημερώσουμε γι αυτό που έρχεται αλλά και για το σημαντικό κόστος που θα κληθεί να αναλάβει.

Είμαστε διατεθειμένοι από μηδενική βάση να συζητήσουμε τον τρόπο της συνεργασίας όχι όμως μέσα από εταιρείες που βρίσκονται υπό διάλυση αλλά και από εταιρείες που σημαντικό στόχο και σκοπό έχουν να λειτουργήσουν ως όχημα για τη μετάβαση σε άλλα σχήματα χωρίς οργανική σχέση με τον πυρήνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Εσωτερικός έλεγχος

Στο σύνολό του το συνδικαλιστικό κίνημα της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει θέσει πολύ υψηλά το θέμα των ελέγχων. Ζητάμε τον έλεγχο από τη βάση μέχρι την κορυφή. Ζητάμε θεσμοθετημένο έλεγχο που δεν έχει καμία σχέση με την αυθαιρεσία και με έξωθεσμικές κινήσεις. Είμαστε εμείς που μέσα στον οργανισμό είχαμε εντάξει με προτάσεις μας υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου.

Χρειάζεται ο εσωτερικός έλεγχος στον δήμο.

Ο εσωτερικός έλεγχος όμως ο οποίος θα εντοπίζει, θα προλαβαίνει, θα εισηγείται και θα βελτιώνει μέσα από μια διαρκή προσπάθεια αυτές καθ’ αυτές τις διαδικασίες έτσι ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις σε βάρος των πολιτών και σε βάρος του Δήμου.

Άλλωστε μέχρι σήμερα ο δημοτικός υπάλληλος από τη βάση μέχρι την κορυφή έχει δεκάδες ελεγκτικούς μηχανισμούς που τον παρακολουθούν είτε σε επίπεδο καταστολής είτε σε επίπεδο πρόληψης.

Να θυμίσουμε πως ούτε ευρώ δεν φεύγει από το Δήμο χωρίς προληπτικό ή κατασταλτικό έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο. Να θυμίσουμε την κατοχύρωση της διαφάνειας και τον κοινωνικό έλεγχο με το Δια@γεια. Να θυμίσουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πιέζει να επεκταθεί σε όλους τους τομείς δραστηριότητας όπως είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις, όπως είναι οι ανώνυμες εταιρείες, όπως είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού. Να θυμίσουμε το μητρώο συμβάσεων. Να θυμίσουμε τα όργανα του δήμου είτε πρόκειται για οικονομική επιτροπή είτε πρόκειται για δημοτικό συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε αρνηθεί τις διαδικασίες ελέγχου, δεν έχουμε αρνηθεί τον θεσμοθετημένο εσωτερικό έλεγχο.

Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να σημειώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην εκχώρηση του εσωτερικού ελέγχου σε εργολάβους. Αναγνωρίζουμε τον συμβουλευτικό τους χαρακτήρα όπου και αν χρειάζεται. Αναγνωρίζουμε τη δυνατότητα παροχής εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης αν και όταν χρειασθεί. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε την υποκατάσταση της δημόσιας λειτουργίας και των θεσμικών οργάνων δημόσιου χαρακτήρα από εργολάβους. Ζητάμε τον έλεγχο, θέλουμε τον έλεγχο έναν έλεγχο όμως ουσιαστικό που να παράγει αποτέλεσμα και να διορθώνει τις στρεβλώσεις. Έναν εσωτερικό έλεγχο που να είναι μια διαρκής θεσμική προσπάθεια να διορθώνονται τα λειτουργικά κενά και τα προβλήματα στις διαδικασίες εφαρμογής και όχι να αποτελεί επικοινωνιακό τρικ που να λειτουργεί σε βάρος του δήμου και των δομών του συνολικότερα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου με τις αποφάσεις που έχει πάρει μέχρι τώρα έρχεται αλληλέγγυο σε αυτή μας τη θέση.

Εμείς δηλώνουμε ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τους ελέγχους καθώς είμαστε καθημερινά και διαρκώς ελεγχόμενοι.

Σημειώνουμε  συγχρόνως τη θεσμική δυνατότητα να υπάρξουν δομές εσωτερικού ελέγχου έτσι όπως θεσμικά προβλέπονται. Και συγχρόνως δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πιθανότητα εκχώρηση διοικητικών δομών εσωτερικού ελέγχου σε ιδιώτες εργολάβους.

Εμείς οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουμε δώσει όρκο στο Σύνταγμα και στους νόμους, ώστε να εκπληρώνουμε τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντά μας , το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στους πολίτες του διευρυμένου Δήμου Λαμιέων.

                                                                                               Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.