Η «ιστορική» συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στα Αγραφα

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016 στην γραφική  πλατεία των Αγράφων πραγματοποιήθηκε η 13η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Προ ημερήσιας διατάξεως της «ιστορικής»,  όπως χαρακτηρίστηκε συνεδρίασης, έγινε ενημέρωση και ανοικτή συζήτηση επί θεμάτων που αφορούν το Δήμο Αγράφων.

Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να  δουν από κοντά την φυσική ομορφιά  των Αγράφων αλλά και να ακούσουν για τις πολλά προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής  (ελλείψεις υποδομών, κακό οδικό δίκτυο, υγεία, παιδεία, ανεργία). Το παρόν στη συνεδρίαση έδωσαν όλες οι αρχές του τόπου και πολλοί δημότες.

 Μετά το καλωσόρισμα από το Μητροπολίτη Ευρυτανίας το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Στερεάς. Ο κ. Μπακογιάννης κατά τον ένθερμο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων δήλωσε:«Ευχαριστώ πολύ τον κ. Μπαμπαλή για την άψογη συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα και πραγματικά νιώθω ότι παίζουμε στην ίδια ομάδα για τα Άγραφα», ενώ χαρακτήρισε τα Άγραφα «τόπο λεβεντιάς και ελευθερίας. Περήφανα τα Άγραφα αλλά και τόσο αδικημένα… Στόχος μας η ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Περιφέρειά μας και η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων».

Στα δύο χρόνια θητείας της Περιφερειακής Αρχής, σύμφωνα με τον Κώστα Μπακογιάννη, εντάχθηκαν έργα ύψους 27 εκατ.ευρώ και χρηματοδοτήθηκαν έργα 16 εκατ ευρώ. Επίσης είναι σε διαδικασία ένταξης, νέα έργα που ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Βεβαίως συμπλήρωσε ο κ. Μπακογιάννης, «δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί η αδικία που έχει υποστεί η περιοχή, αλλά θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξή της».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής ο οποίος δήλωσε «Για εμάς η σημερινή σας επίσκεψη και η συνεδρίαση αποτελεί ιστορικό γεγονός», καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τόνισε τη σπουδαιότητα και σημασία της διεξαγωγής μιας τέτοιας συνεδρίασης στα ιστορικά Άγραφα, καθώς όπως δήλωσε απευθυνόμενος στο Περιφερειακό Συμβούλιο «Τώρα έχετε άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Δήμο Αγράφων.. διότι η εικόνα δε μεταφέρεται ούτε με λόγια ούτε με έγγραφα». Μέσα από την ομιλία του ο κ. Μπαμπαλής έδωσε την ευκαιρία στους περιφερειακούς Συμβούλους να γνωρίσουν το Δήμο Αγράφων, να κατανοήσουν και να καταγράψουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σε όλες τις βασικές του υποδομές. «Όλα αυτά που εσείς θεωρείτε δεδομένα και αυτονόητα, δυστυχώς σε αυτόν τον τόπο είναι ακόμα ζητούμενα» δήλωσε, κάνοντας αναφορά στα εξής σημεία – κατηγορίες:

  1. Άρση της απομόνωσης και αποκλεισμού με τους όμορους Δήμους, Νομούς και Περιφέρειες Δυτ. Ελλάδας – Θεσσαλίας – Ηπείρου, όπου ακόμα δυστυχώς υπάρχουν ημιτελείς οδικές προσβάσεις
  2. Ελλείψεις βασικών υποδομών Δήμου όπως : οδοποιία – υδρεύσεις – αρδεύσεις – αποχετεύσεις – αντιπλημμυρικά- αναπλάσεις – τηλεπικοινωνίες – πρόσβαση στο διαδίκτυο – τηλεοπτική κάλυψη – σχολικές μονάδες – αθλητικές εγκαταστάσεις – και τεράστιες ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  3. Αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του Δήμου σε συνδυασμό με τους 2 πυλώνες ανάπτυξης του τόπου α) Λίμνη Κρεμαστών και β) Ορεινός όγκος Αγράφων
  4. Ενίσχυση και των τριών τομέων παραγωγής (πρωτογενής – δευτερογενής – τριτογενής)
  5. Επενδύσεις ΣΔΙΤ για δημιουργία τακτικών εσόδων στο Δήμο
  6. Ανάδειξη και προβολή της περιοχής
  7. Υποστήριξη των δημοτών μας για χρηματοδοτήσεις από το νέο ΕΣΠΑ (LEADER)
  8. Αξιοποίηση των θρησκευτικών μνημείων – του πολιτισμού – της ιστορίας  και της παράδοσης της περιοχής μας
  9. Κοινωνική μέριμνα και Υγεία με στελέχωση του Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας – του πολυδύναμου ιατρείου Γρανίτσας και όλων των Περιφερειακών Αγροτικών Ιατρείων
  10. Αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από το Δήμο στην Περιφέρεια (17 προτάσεις έργων το 2014) και (45 προτάσεις έργων) πρόσφατα.
  11. Υποστήριξη και βοήθεια από την Περιφέρεια ώστε να χρηματοδοτηθούν όσο περισσότερες γίνεται από τις 80 μελέτες που ετοιμάζει ο Δήμος (ο Δήμαρχος παρέδωσε φάκελο με τις 62 προτάσεις έργων και τις 80 μελέτες σε όλα τα μέλη του ΠΣ)
  12. Τεχνική και Διοικητική υποστήριξη από την Περιφέρεια λόγω της υποστελέχωσης του Δήμου σε όλες τις Υπηρεσίες και κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό
  13. Λειτουργία άλλων υπηρεσιών εκτός αρμοδιοτήτων Δήμου Αγράφων όπως:
  • Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Γρανίτσας – Δασικές Υπηρεσίες – Κέντρο Υγείας – Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας και Περιφερειακά Ιατρεία – Πολεοδομία – Επαρκής στελέχωση Α.Τ. Κερασοχωρίου
  1. Σύγκλιση και ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Τέλος, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες «Από την καρδιά των Αγράφων  και της πάντα ελεύθερης Ελλάδας», ευχήθηκε μια παραγωγική και επιτυχημένη συνεδρίαση του ΠΣ.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Τασιού, του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργου, εκπροσώπων συλλόγων, φορέων και δημοτών, των αρχηγών των περιφερειακών παρατάξεων και η συνεδρίαση έκλεισε με τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

thumbnail_DSCN5822

thumbnail_DSCN5819thumbnail_DSCN5813

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.