Ανησυχία μετά το χθεσινό κραχ που πυροδότησε το τραπεζικό sell-off σε Ελλάδα και Ευρώπη

H πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών δίνει ανοδική  κατεύθυνση σήμερα στο Χ.Α.  με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο μετά το ισχυρό sell-off αλλά και την αναβάθμιση από την S&P χθες. Πάντως  οι ευρωαγορές δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τα ολιγόλεπτα κέρδη που κατέγραψαν κατά την εκκίνηση των συναλλαγών σήμερα , «βαδίζοντας» και πάλι στο… «κόκκινο», στον «απόηχο» των ευρωπαϊκών stress tests. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,21% στις 334,75 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ  σημειώνει άνοδο 0,34% στις 553,49 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 4,8 εκατ. ευρώ με όγκο 10,6 εκατ. τεμαχίων. Ωστόσο η νευρικότητα αναμένεται να παραμείνει έντονη καθώς οι ανησυχίες γύρω από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο παραμένουν, ενώ προβληματισμούς δημιουργεί η επιμονή της εγχώριας συναλλακτικής δραστηριότητας σε χαμηλά επίπεδα.

Ο τραπεζικός δείκτης αντιδρά στις χθεσινές μεγάλες απώλειες  (που έφτασε στο -8,15% παρασύροντας το Γενικό δείκτη ) και υπεραποδίδει κινούμενος με άνοδο 2,34%, με την Τράπεζα Πειραιώς να διαπραγματεύεται στο +3,91% και τα 0,1330 ευρώ, στο 1,86% και τα 0,4380 ευρώ κινείται η Eurobank, με άνοδο 3,53% και τα 0,1760 ευρώ διαπραγματεύεται η Εθνική Τράπεζα και στα  1,67 ευρώ με άνοδο 1,83% κινείται η Alpha Bank.

Οριακά είναι τα κέρδη στο FTSE 25, με το επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπόλοιπα blue chips να παραμένει περιορισμένο. Ανοδικά ξεχωρίζουν ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Aegean και ΟΛΠ, ενώ να πιέσεις δέχεται η ΕΧΑΕ, η Βιοχάλκο, η Folli mFollie, η Jumbo και η Coca Cola.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές υπεραποδίδουν σήμερα μετά το ισχυρό διήμερο sell-off, όπου   όλες οι συστημικά σημαντικές τράπεζες από Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία κινήθηκαν σε ελεύθερη πτώση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης παραμένει 30% χαμηλότερα από τις αρχές του έτους, αποτελώντας των κλάδο με τις χειρότερες αποδόσεις στην Ευρώπη. Με δεδομένο ότι οι φόβοι και οι ανησυχίες που οδήγησαν στο κραχ των δύο προηγούμενων ημερών δεν έχουν σε καμία περίπτωση ηρεμήσει, πολλοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί  ως προς το «ράλι ανακούφισης» που φαίνεται να σημειώνεται σήμερα.

«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι απλό – πάρα πολύ χρέος στους ισολογισμούς των τραπεζών και πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους», σημειώνουν οι αναλυτές της Berenberg . «Εμείς δεν θα επενδύαμε σε καμία τραπεζική μετοχή, αν δεν χρειαζόταν», προσθέτουν.

Αναφορικά με την χθεσινή μεγάλη πτώση των  ελληνικών τραπεζικών μετοχών , η αγορά «στέκεται» και στα σχόλια της S&P και την προειδοποίηση που έστειλε για τα NPLs.  O οίκος υπογράμμισε το «αδύναμο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν «ένα υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και χαμηλή κερδοφορία». Επίσης εκτιμά ότι θα διατηρηθεί η εξάρτηση των τραπεζών στις διευκολύνσεις ρευστότητας των ευρωπαϊκών αρχών αν και επισημαίνει ότι η βοήθεια σε έκτακτη ρευστότητα μειώθηκε το τελευταίο έτος κατά 32 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά των ΓΔ, οι αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμη για τη συνέχεια τη στήριξη των 556 μονάδων προκειμένου να αποφευχθεί νέα πτωτική επιτάχυνση, ενώ η αδυναμία διακράτησης των επιπέδων αυτών θα οδηγήσει χαμηλότερα, στα επίπεδα των 520 μονάδων.

Αντίθετα, η απόκτηση και πάλι ενός ανοδικού momentum η οποία θα ξεκινήσει με την προσέγγιση του επιπέδου των 580 μονάδων και θα ανοίξει στη συνέχεια το δρόμο προς τις 600 μονάδες, χρειάζεται αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Η νέα κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, αποτέλεσμα σειράς εγγενών προβλημάτων τους, με αιχμή την τεράστια έκταση των «κόκκινων» δανείων αλλά και του συνεχούς κατήφορου της οικονομίας, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή bail in σε βάρος των καταθετών, σε έναν φαύλο κύκλο που δεν έχει τέλος.

Eίναι ξεκάθαρο ότι τα συμπεράσματα που έχουν βγάλει οι επενδυτές από τα πανευρωπαϊκά stress tests είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικά.Τα stress tests έβγαλαν στο φως τις μεγάλες αδυναμίες και τα μεγάλα προβλήματα των συστημικά σημαντικότερων ευρωπαϊκών τραπεζών, που δεν είναι άλλα από το βουνό των «κόκκινων δανείων» (NPLs), τα κεφαλαιακά κενά και η πτώση της κερδοφορίας. Μπορεί οι αρχές να επιχείρησαν να καθησυχάσουν τα πράγματα, δηλώνοντας μετά τα αποτελέσματα, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανθεκτικές σε μία νέα κρίση, ωστόσο οι αγορές δεν πείστηκαν.

ΠΗΓΕΣ

http://www.capital.gr/

http://www.iskra.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.