Η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας για τα αποτέλεσμα των προαγωγικών εξετάσεων Α Λυκείου

Τα πρώτα στοιχεία από τα αποτελέσματα των προαγωγικών εξετάσεων της Α’ Λυκείου, τόσο στο Νομό Φθιώτιδας όσο και πανελλαδικά, φαίνεται να επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις εκτιμήσεις και τους φόβους της εκπαιδευτικής κοινότητας που είχαν εκφραστεί όταν το Σεπτέμβρη του 2013 ψηφιζόταν ο νόμος 4186 για το “Νέο Λύκειο” και τη Τεχνική Εκπαίδευση. Ένας νόμος που καθιέρωνε εκτός των άλλων “τράπεζα θεμάτων” και τις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε όλες τις τάξεις και σε όλα τα μαθήματα του Λυκείου, καθώς και την αλλαγή στον τρόπο προαγωγής των μαθητών.

Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα και με πολλούς τρόπους ότι η υλοποίηση των σχετικών διατάξεων αυτού του νόμου θα έχει συνέπειες τους μαθητές όπως:

αύξηση της μαθητικής διαρροής και βίαιη εξώθηση των μαθητών στην πρόωρη άτυπη κατάρτιση μετά το Γυμνάσιο και την απλήρωτη και εκμεταλλευτική μαθητεία

μεταβολή του Λυκείου σ’ ένα απέραντο ναρκοπέδιο αλλεπάλληλων εξετάσεων που θα συντελέσει στην υποβάθμιση του μορφωτικού του χαρακτήρα

ενίσχυση της προσφυγής στα φροντιστήρια σε μια περίοδο ακραίας οικονομικής ανέχειας για την ελληνική οικογένεια

Είχαμε τονίσει και στη προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την τωρινή ότι η διδακτέα ύλη είχε προσδιοριστεί με μεγάλη προχειρότητα τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς την έκτασή της που σε συνδυασμό με τα σοβαρά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό ειδικά στα Επαγγελματικά Λύκεια, μετά τις διαθεσιμότητες – απολύσεις των εκπαιδευτικών, έχουν οδηγήσει πολλά σχολεία σε πλημμελή κάλυψη της ύλης. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα θεμάτων άνοιξε τρεις μόλις ημέρες πριν τις εξετάσεις ενώ ενδεικτικό της σπουδής και της προχειρότητας των όσων νομοθετούνται, είναι η σημερινή εγκύκλιος του Υπουργείου (103738/3-7-2014) η οποία αλλάζει τον τρόπο προαγωγής των μαθητών της Α’ Λυκείου.

Είχαμε τονίσει ότι “αν το Υπουργείο Παιδείας επιμείνει στην καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος, θα είναι απολύτως υπεύθυνο για τα καταστροφικά αποτελέσματα, από παιδαγωγική, μαθησιακή και κοινωνική άποψη, που θα προκύψουν”.

Μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Α’ Λυκείου είναι ολοφάνερο πλέον ότι η βασική τους κατεύθυνση είναι λιγότερα σχολεία, λιγότεροι μαθητές, λιγότεροι εκπαιδευτικοί. Επιβεβαιώνεται ο καταστροφικός χαρακτήρας της εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση με τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 4186/13, κινούμενη στα πλαίσια της Ε.Ε που επιδιώκει την παραπέρα προσαρμογή της εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της αγοράς. Απαιτούμε:

Να επανέλθει άμεσα ο προηγούμενος τρόπος προαγωγής των μαθητών για την Α’ Λυκείου

Να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων

Να καταργηθεί ο ν. 4186/13

Αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο, ενιαίο δωρεάν 12χρονο δημόσιο σχολείο

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  Γιάννης Αλιμήσης                                                           Τζένη Παπαγιαννοπούλου

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.