Επιτροπή αγώνα πλημμυροπαθών Κόμματος: Ο αγώνας μας συνεχίζεται με την ίδια επιμονή…

Πέρασαν 19 μήνες από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε το Κόμμα και την Νότια περιοχή της Λαμίας.

Όλο αυτό το διάστημα δίνεται ένας τιτάνιος αγώνας από τους πλημμυροπαθείς του Κόμματος και τους συμπαραστάτες πολίτες, φορείς και κινήματα της Λαμίας για να προβλεφθούν και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο αγώνας αυτός έχει δώσει καρπούς και τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι η υδραυλική λειτουργία της κοιλάδας απορροής του Σπερχειού ποταμού ο οποίος ανέκαθεν παρουσίαζε πλημμυρικά φαινόμενα ανατράπηκε, δραματικά προς το χειρότερο, με την κατασκευή των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων.

Η επιλογή να γίνουν τα έργα πάνω σε συμπαγείς επιχώσεις πολλών μέτρων ύψους χωρίς την πρόβλεψη για διόδους απορροής των υδάτων που πάντα θα ξεχειλίζουν από τον Σπερχειό και τα υπόλοιπα ρέματα της κοιλάδας εφόσον η διατομή της κοίτης έχει δυνατότητα απορροής μόνο το 30% του μέγιστου όγκου νερού που συσσωρεύεται μετά από έντονες βροχοπτώσεις, δημιούργησε ένα φράγμα, μία τεχνητή λίμνη.

Η ζωή και η εργασία σε αυτή την περιοχή είναι πια επισφαλής. Η όλη κατάσταση έχει προκαλέσει προβληματισμό στο Υπουργείο Υποδομών που έχει την επιστασία του έργου και στους ίδιους τους κατασκευαστές, που σε ανάλογα με του Δεκέμβρη του 2021 φαινόμενα, θα βλέπουν το οδόστρωμα να πλημμυρίζει με νερά και θα αναγκάζονται στην διακοπή της κυκλοφορίας εφόσον θα υπάρχει κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα , ενώ θα καταστρέφονται τα συνοδά έργα (παράδρομοι, διαβάσεις, οχετοί κ.ά. ).

Πιστεύουμε πως η εξεύρεση άμεσης λύσης θα ήταν προς όφελος όλων. Εμείς οι πληγέντες θα μπορέσουμε να επισκευάσουμε τα σπίτια μας χωρίς να φοβόμαστε ότι θα κινδυνέψουμε ξανά να πνιγούμε, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την λειτουργία τους και οι παραγωγικές μονάδες θα λειτουργήσουν ξανά, όμως και ο αυτοκινητόδρομος θα είναι ένας ασφαλής δρόμος για τους διερχόμενους και τους επενδυτές.

Το τελευταίο διάστημα είχαμε επαφές με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης νυν εκλεγμένους αλλά και υποψηφίους στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Θεωρούμε ότι το ζήτημα των πλημμυρών στην περιοχή μας είναι υψίστης , ζωτικής σημασίας και πρέπει για όλους, όσοι ανακατεύονται με τα κοινά, να είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας. Τι θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό από την ασφάλεια των πολιτών ενός τόπου και την προστασία τους από φωτιές και πλημμύρες τώρα μάλιστα που αντιμετωπίζουμε όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στην συνάντηση της επιτροπής των πλημμυροπαθών με τον Δήμαρχο Λαμιέων και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας έγινε αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας της υπόθεσης και ζητήσαμε να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ώστε να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των πλημμυροπαθών, επιστημονικά καταρτισμένοι, στο διάλογο που έχει εξαγγείλει ο νέος υπουργός για την εξεύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα των πλημμυρών της κοιλάδας του Σπερχειού.

Φυσικά επιμείνουμε στο αίτημά μας για ανακατασκευή του κλάδου ΑΒ του Α/Κ Λαμίας ως κοιλαδογέφυρα δηλαδή πάνω σε πασσάλους-κολώνες σαν την πιο άμεση και εφικτή λύση για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά πλημμύρα τόσου μεγάλου μεγέθους από την επιστροφή των νερών που δεν βρίσκουν διέξοδο προς την θάλασσα και συμπληρωματικά όποιο άλλο έργο κριθεί απαραίτητο για την ομαλή υδραυλική λειτουργία της κοιλάδας του Σπερχειού.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα έχει επικοινωνία με τον Υπουργό αλλά και συνεργασία με τους άλλους δημάρχους του νομού, μας υποσχέθηκε επίσης ότι θα υλοποιήσει παλαιότερη δέσμευση που είχε απέναντί μας όσον αφορά την συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου στην λεπτομερή καταγραφή των ζημιών των πληγέντων ώστε να μην επωμιστούν οι κάτοικοι ένα ακόμα δυσβάσταχτο κόστος.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας δεσμεύτηκε και αυτός ενώπιον μας και ενώπιον του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σανίδα και των περιφερειακών συμβούλων Κώστα Μπασδέκη και Αντώνη Αλεξού που ήταν παρόντες, ότι θα έχει άμεση επικοινωνία με τον Υπουργό και θα μας ενημερώνει συχνά για το θέμα. Στην συνάντηση ήταν παρούσα και η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας η οποία μας ενημέρωσε σχετικά με την πρόοδο των έργων που έχει αναλάβει η Περιφέρεια καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όταν η ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ (Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων ) δεν απαντά στα έγγραφα της Περιφέρειας σχετικά με το πως προχωρούν οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα και όταν το Δασαρχείο Λαμίας δεν επιτρέπει, με διάφορες προφάσεις, να προχωρήσει ο καθαρισμός της κοίτης του Σπερχειού.

Παράλληλα με αυτές τις επαφές προχωράμε στην αποστολή αιτήματος προς το Υπουργείο Υποδομών για να συμπεριληφθούμε στο διάλογο και να μην αποφασίζουν για τις τύχες μας μελετητές, που από την ασφάλεια των γραφείων τους και μπροστά σε χάρτες σχεδιάζουν έργα, που στην πράξη αποδεικνύονται καταστροφικά για ολόκληρες περιοχές.

Δεν έχει απαντηθεί ποτέ αίτημα που κάναμε προ διμήνου προς την ΕΥΔΕ όπου ζητούσαμε να μας εξηγήσουν πάνω σε ποιες μελέτες βασίστηκαν και προχώρησαν εκ των υστέρων στην κατασκευή τριών μικρών τεχνικών στον κλάδο του κόμβου σπαταλώντας χρήματα από αυτά που προορίζονται για την κατασκευή σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων.

Η πρόθεσή μας είναι να μην επιτρέψουμε να παραληφθεί και να δοθεί σε κυκλοφορία ο Α/Κ Λαμίας έως ότου εκλείψει ο κίνδυνος πρόκλησης πλημμύρας και ως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο προς αυτό το σκοπό.

Αναμένουμε οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και το Υπουργείο να ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματά μας. Παρόλο το διάστημα που πέρασε ο αγώνας μας συνεχίζεται με την ίδια επιμονή για να μην περάσουν εκατοντάδες άνθρωποι άλλον ένα εφιαλτικό χειμώνα.

Επιτροπή αγώνα πλημμυροπαθών Κόμματος

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.