Ενημερωτική συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ στο ΔΣ Λαμίας παρουσία του Περιφερειάρχη

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας τη Δευτέρα 11/5 παρευρέθηκε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Καραϊσκο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Σκοπός της παρουσίας τους ήταν   να ενημερώσουν  το σώμα και να γίνει συζήτηση για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό στο πλαίσιο του Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2014-2019 και του ΕΣΠΑ 2014-2019.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε το καθεστώς ασφυξίας στο οποίο βρίσκονται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αλλά και την «δομική αδικία» σε βάρος της Περιφέρειας Στερεάς που έχει τις μικρότερες κατανομές σε χρηματοδοτικούς πόρους. Οπως ανέφερε ο Περιφερειαρχης και στο επόμενο ΕΣΠΑ   η Περιφέρεια Στερεας  θα έχει μειωμένες δυνατότητες χρηματοδότησης λόγω στόχου 2 κάτι που αν και άδικο δεν μπορεί πρακτικά να αλλάξει. Οσο αναφορά τους χρηματοδοτικούς πόρους εκτός από τα 190 εκ. του ΕΣΠΑ στόχος είναι να εξασφαλιστούν άλλα 250 εκ. ευρώ από το γεωργικό ταμεία για έργα αγροτικού τομέα καθώς και τα 80 εκ. για έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων.
«Η αυτοδιοίκηση δέχεται ακόμη πόλεμο και σήμερα. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες κατάφεραν να μείνουν όρθιοι και τώρα να αντέξουν και να συμβάλουν στην δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας. Βλέπετε εμάς χτυπά πρώτα την πόρτα ο πολίτης Είμαστε μάλλον αναγκασμένοι να πηγαίνουμε χέρι – χέρι ο Α΄με τον β΄Βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης Αυτή η σημερινή μας επαφή – όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα , είναι η αφετηρία μιας παραγωγικής συνεργασίας , που θα έχει ως σκοπό στις δύσκο9λες αυτές οικονομικές συνθήκες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε λόγω και της ιδιαιτερότητας της Περιφέρειας μας και της αδικίας που υφίσταται , θα πρέπει να υλοποιήσουμε από κοινού…»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θύμιος Καραϊσκος  στην τοποθέτηση του, παρουσίασε τα έργα που η Περιφέρεια βάζει σε προτεραιότητα στον Δήμο Λαμίας αλλά και στην υπόλοιπη Περιφέρεια, όπως είναι ο Κόμβος της Ξηριώτισσας, οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας με βελτιώσεις, διαγραμμίσεις, έργα που αφορούν την αγροτική Ανάπτυξη, το αρδευτικό της Ροδίτσας και της Ανθήλης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχή αντιμετώπιση των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων.
Γενικά στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας όπως και σε παρόμοιες συνεδριάσεις ΔΣ  της Περιφέρειας στις οποίες συμμετέχει ο Περιφερειάρχης το τελευταίο διάστημα έγινε μια  θεωρητική συζήτηση για τα μειωμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις πολλές ανάγκες που έχουν οι Περιφέρεια και ο Δήμος χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία αλλά και χωρίς να γίνει κάποιος απολογισμός για την μέχρι τώρα διαχείριση και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.