ΕΛΜΕ Φθιώτιδας: ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ Μαθητές, καθηγητές, σχολεία ενός κατώτερου θεού…

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων. Ο νέος νόμος για το νέο Λύκειο προβλέπει πως για το σχολικό έτος 2013 – 2014 οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης των ημερήσιων ΕΠΑΛ, της Β’, Γ’ και Δ’ τάξης των εσπερινών ΕΠΑΛ και της Β’ τάξης των ΕΠΑΣ, έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους στον τομέα που επέλεξαν πριν την  κατάργηση των τομέων και των ειδικοτήτων.

Αυτή όμως είναι η αλήθεια;

Υπάρχουν σχολεία που οι μαθητές δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε μια ώρα στα μαθήματα της ειδικότητας που επέλεξαν και βεβαίως θα κληθούν να εξεταστούν και να πάρουν πτυχίο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά. Την ίδια στιγμή, κι από τις 22 Ιουλίου, 1992 εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Πολλοί μαθητές των ΕΠΑΛ παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία άλλων περιοχών, διαφορετικών από τον τόπο κατοικίας τους.

Τα ΕΠΑΛ και οι ΕΠΑΣ αντιμετωπίζουν επίσης και τα προβλήματα που παρουσιάζονται και στα άλλα σχολεία όπως η υποχρηματοδότησή τους και τα άδεια ταμεία των σχολικών επιτροπών, οι συμπτύξεις και καταργήσεις τμημάτων και η μεταφορά μαθητών από και προς το σχολείο. Σ’ αυτά τα σχολεία φοιτούν κυρίως παιδιά λαϊκών οικογενειών, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα φοίτησής τους. Παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας κοινοποιεί στις ΕΠΑΣ,  ΚΥΑ με την οποία καταργεί τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών που έχουν πάρει απολυτήριο και έχουν εγγραφεί στις ΕΠΑΣ για να πάρουν μια ειδικότητα.

Ενώ το Υπουργείο Παιδείας καταργεί τις ειδικότητες, από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι τα παιδιά που ακολουθούν αυτούς τους τομείς και ειδικότητες είναι πάνω από 17000 εκ των οποίων 10000 είναι στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας και πάνω από 6000 στις ειδικότητες Αισθητικής, Κομμωτικής και Γραφικών Τεχνών.

Σήμερα για τη Φθιώτιδα δίνονται ότι υπάρχουν , στο 2ο ΕΠΑΛ Λαμίας υπάρχουν 19 κενές ώρες στην ειδικότητα Βοηθών Ιατρικών Εργαστηρίων και στην ΕΠΑΣ 26 κενές ώρες σε όλες τις ειδικότητες. Αποκρύπτεται όμως ότι δεν καλύπτονται οι εργαστηριακές ώρες από 2ο εκπαιδευτικό που σημαίνει ότι στο 2ο ΕΠΑΛ οι πραγματικές ακάλυπτες ώρες είναι 46 ενώ στην ΕΠΑΣ είναι 92!!

Έτσι, σε πανελλαδικό επίπεδο, πολλά ΕΠΑΛ δεν έχουν καλύψει τις διδακτικές ώρες ενώ σε αρκετά δεν διδάσκονται ακόμα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα !!! Αλήθεια, πως θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις; Πως θα πάρουν αυτά τα παιδιά πτυχίο; Πως θα καλυφθεί το μεγάλο κενό στη διδακτέα ύλη; Τώρα δεν κινδυνεύει η νομιμότητα των πανελλαδικών εξετάσεων;  Έτσι δεν καταργείται στην πράξη η δωρεάν παιδεία για όλους; Τώρα δεν διαταράσσεται η ψυχική υγεία των μαθητών που πέρσι τόσο πολύ «ενδιαφερόταν» το Υπουργείο Παιδείας;

Ποιος και πότε θα απαντήσει για όλα αυτά; Ποιος θα πάρει την ευθύνη;

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα

Να ξανανοίξουν αυτές που έκλεισαν

Να επαναπροσληφθούν όσοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και να μην απολυθεί κανείς.     

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  Θύμιος Παλέτσος                                                                      Γιάννης Αλιμήσης

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.