Μαζικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου- Δακρυγόνα και προσαγωγές στη πορεία των μαθητών

 ΣΥΝΕΛΛΑΒΑΝ 14ΧΡΟΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ… «ΒΙΑΣΥΝΗ» ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΟΥΡΙΣΤΑ!

Σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις το απόγευμα της Πραρασκευής (6/12) στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν μαθητικές πορείες οι οποίες αμαυρώθηκαν από την άγρια καταστολή και τη βία των αστυνομικών δυνάμεων, που με κυβερνητικές εντολές ξυλοκόπησαν 14χρονους μαθητές και έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών!

Μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (6/12) στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πέντε χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του μαθητή από τον ειδικό φρουρό Επ.Κορκονέα.

Με κυβερνητική εντολή και με απόφαση της αστυνομίας κλειστοί είναι από τις 10:00 το πρωί οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα»,«Πανεπιστήμιο» και «Ευαγγελισμός», με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, ενώ τροποποιήσεις έχουμε και στα δρομολόγια των λεωφορείων, με σκοπό την παρεμπόδιση της μαζικής παρουσίας διαδηλωτών από όλο το λεκανοπέδιο.

Νωρίτερα στη μαθητική πορεία επικράτησε ένταση στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ο αυταρχισμός και η προκλητική στάση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε εμφανής από την έναρξη των εκδηλώσεων, καθώς η πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια με κατεύθυνση το Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβίδων κρότουλάμψης στα Προπύλαια, όπου επέστρεψε ομάδα μαθητών μετά την ολοκλήρωση της πορείας προς το Σύνταγμα. Τα ΜΑΤ περικύκλωσαν την ομάδα των μαθητών, ενώ προχώρησαν και σε 27 προσαγωγές. Μετά από παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ, η αστυνομία έσπασε τον αστυνομικό κλοιό γύρω από τους μαθητές.

Καθ’ όλη τη διάρκειά της σημειώνονταν μικροεντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με τους μαθητές να πετούν νεράντζια κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ. Μικροεπεισόδιο σημειώθηκε την ώρα της προσυγκέντρωσης στα Προπύλαια, όταν -σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- οι αστυνομικοί επιχείρησαν να περιορίσουν τους συγκεντρωμένους στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα οι μαθητές να αντιδράσουν. Κάποιοι επιτέθηκαν στον διοικητή της Τροχαίας και του αφαίρεσαν το πηλίκιο, το οποίο τοποθέτησαν σε άγαλμα στα Προπύλαια. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων το επεισόδιο δεν έλαβε έκταση.

To απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία προς το Σύνταγμα στην οποία συμμετείχαν μαθητές, αντιφασιστικές οργανώσεις, πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ και υπάλληλοι των νοσοκομείων.  Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 7 μμ και σύμφωνα με εκτιμήσεις συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 2.500 άνθρωποι. Λίγο μετά τις 8 μμ ο κύριος όγκος των διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στην πλατεία Εξαρχείων. Έπεσαν μολότοφ στη Στουρνάρη και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου- λάμψης για να διαλύσουν το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία. Διμοιρίες των ΜΑΤ από τα γύρω στενά έχουν αρχίσει και κυκλώνουν την πλατεία όπου δεν υπάρχει κάδος σκουπιδιών ούτε για δείγμα. Συνεχίζεται η εκδικητική μανία της αστυνομίας με επιθέσεις με μηχανές, κρότου λάμψης, δακρυγόνα και προσαγωγές στο σωρό στα Εξάρχεια, μετά τη λήξη των απογευματινών διαδηλώσεων. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 136 προσαγωγες συνολικά και 7 συλλήψεις. Μεταξύ των προσαχθέντων και δύο φωτορεπόρτερ, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι απλά και μόνο γιατί πέρασαν δύο φορές από την οδό Αθηνάς. Οι δύο φωτορεπόρτερ αφέθηκαν ελεύθεροι το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες μαθητές πραγματοποίησαν πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Με πανό και συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της τρόικας, οι μαθητές κινήθηκαν, από την Καμάρα, μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης προς τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Ξηροκρήνης, όπου τελέστηκε η κηδεία της 13χρονης Σάρας, η οποία έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού. «Σάρα ζεις, εσύ μας οδηγείς», φώναξαν οι μαθητές, όταν έφτασε στον Ιερό Ναό η σορός της αδικοχαμένης μαθήτριας. Στη συνέχεια διαλύθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Την ίδια ώρα, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, εκπαιδευτικοί τριών ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και διαμαρτυρήθηκαν για την υποβάθμιση της εκπαίδευσης.

Όμως το πιο ακραίο  και το πιο παράλογο είναι ότι μεταξύ των συλληφθέντων διαπιστώσαμε ότι είναι και γερμανός τουρίστας 21 ετών, που δεν μιλάει καθόλου ελληνικά και μας είπε στα αγγλικά ότι δεν ξέρει πού τον έχουν και για ποιο λόγο, ενώ μας ανέφερε ότι τον συνέλαβαν ενώ περπατούσε στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει τον αναξιόπιστο χαρακτήρα των τυποποιημένων καταθέσεων των ανδρών των ΜΑΤ, με βάση τις οποίες κάποιες προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Η σημερινή αστυνομική επίθεση εναντίον της μαθητικής διαδήλωσης, των προσαχθέντων και συλληφθέντων ανηλίκων μαθητών αποτελεί μία νέα και ανεγκέφαλη αυταρχική ενέργεια σε βάρος της δημοκρατίας. Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και ο αρχηγός της αστυνομίας έχουν την αποκλειστική πολιτική ευθύνη. Ο λαός και η νεολαία με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στους συλλογικούς κοινωνικούς αγώνες, θα βάλουν ένα τέλος στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.»

ΠΗΓΗ: www.iskra.gr, www.alterthess.gr,  www.thepressproject.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.