Εκδήλωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για την απελευθέρωση της Λαμίας (φώτο+ video)

Με ξεχωριστή εκδήλωση μπροστά στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού γιόρτασε η δημοτική παράταξη «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας  την απελευθέρωση της Λαμίας από τους φασίστες κατακτητές. Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η επικεφαλής της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ Μαρία Αντωνίου.   Στην ομιλία της  η κ. Αντωνίου μεταξύ άλλων τόνισε:DSC_2044

«Ένα από τα βασικότερα μελήματα της δημοτικής μας κίνησης είναι η διαφύλαξη της συλλογικής ιστορικής μνήμης, η συμβολή μας στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τον τόπο μας, αλήθειας που τόσο βάλλεται συστηματικά από τους ιδεολογικούς ταγούς του συστήματος σε μια γενικευμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης και ξαναγραψήματος της ιστορίας με όρους αντιδραστικούς. Στα πλαίσια αυτά η  απελευθέρωση της πόλης μας από τη ναζιστική κατοχή είναι ίσως το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της Λαμίας. Στη συνέχεια η κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στο ιστορικό της απελευθέρωσης της Λαμίας από τους μαχητές του ΕΛΑΣ και τα γεγονότα που ακολούθησαν με την θριαμβευτική υποδοχή του Αρη Βελουχιώτη στη πόλη και την μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΕΛΑΣ όπου ο ‘Αρης Βελουχιώτης εκφώνησε το Λόγο της Λαμίας». Στη συνέχεια  έκανε κριτική στη στάση της Δημοτικής αρχής, που «αντί να τιμήσει έμπρακτα τις χιλιάδες αγωνιστών και αγωνιστριών που έχυσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση της πόλης μας, αλλά και το λαϊκό ηγέτη γέννημα-θρέμμα της Λαμίας Αρη Βελουχιώτη, στέκονται αρωγοί και υποστηρικτές στην προσπάθεια της ηγεσίας της Εκκλησίας αλλά και του πολιτικού κατεστημένου να εμφανίσει στη συνείδηση του κόσμου την απελευθέρωση σαν αποτέλεσμα » θείας παρέμβασης». «Ο καθιερωμένος διπλός εορτασμός που δίνει έμφαση στο θρησκευτικό περιεχόμενο της επετείου, όχι μόνο υποβαθμίζει  την προσφορά των μαχητών του ΕΛΑΣ και των άλλων αντιστασιακών και κυρίως του πρωτοκαπετάνιου ΄Αρη Βελουχιώτη, αλλά συσκοτίζει-όχι τυχαία- την ιστορική αλήθεια. Σεβόμαστε, βέβαια το δικαίωμα των πιστών χριστιανών όπως και των πιστών των άλλων θρησκευτικών δογμάτων να πιστεύουν ότι θέλουν, αλλά θεωρούμε απαράδεκτο ο Δήμαρχος, ένα πολιτικό πρόσωπο να συνεχίζει αυτή την τακτική. Η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης από τις επίσημες αρχές δεν σώζει τα προσχήματα!!. Γι αυτούς τους λόγους η δημοτική μας κίνηση » ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ» δεν συμμετέχει στον επίσημο εορτασμό της επετείου, στο πρόγραμμα του οποίου συμπεριλαμβάνονται δοξολογίες και λιτάνευση εικόνων». «Δεν μας εκπλήσσει βέβαια αυτή η εμμονή του Δημάρχου στο μονόπλευρο θρησκευτικό εορτασμό»,  ανέφερε η κ. Αντωνίου φέρνοντας σαν παράδειγμα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που ενώ πέρασαν χρόνια από την απόφαση για τη δημιουργία του ακόμα να λειτουργήσει. Θα μπορούσε να κάνει τα εγκαίνια του σήμερα και να τιμήσει τον ‘Αρη ΒΕΛΟΥΧΙΏΤΗ και τους Αντιστασιακούς. «Η Δημοτική Αρχή οργάνωσε εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 180 χρόνων από τον Τουρκικό ζυγό. Δεν διαφωνούμε. Καλά κάνει η πόλη να » γιορτάζει και να θυμάται». ΟΜΩΣ να θυμάται και να γιορτάζει και την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς με τη συμβολή του ΕΛΑΣ».

 

IMG_1657

Στη συνέχεια η ομιλήτρια αναφέρθηκε στη σημερινή συγκυρία που το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού και του νεοναζισμού που λούφαζε κρυμμένο στο ζεστό κόρφο του συστήματος  προβάλλει ολοζώντανο μπροστά μας. Δυστυχώς, τόνισε η κ. Αντωνίου, η Δημοτική Αρχή στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο αρνήθηκε να δεσμευτεί για τη μη συμμετοχή εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής σε εκδηλώσεις και συνεδριάσεις του Δήμου ενώ υπενθύμισε την πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής προς τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ να συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα της Υπάτης.

Οπως τόνισε η κ. Αντωνίου » η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί  πως ο αγώνας ενάντια στο φασισμό είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα για την ακύρωση του μνημονίου της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που μετατρέπουν τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική έρημο ,, που » βιάζουν» τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια των πολιτών, που αφαιρούν την ελπίδα από το λαό.» Τέλος απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες,» όλοι μαζί να ανακαλύψουμε την αξία της ενεργού συμμετοχής στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, τη χαμένη αλληλεγγύη μας και όλοι μαζί να συντονίσουμε τα βήματα μας να τους σταματήσουμε. Να μην  τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν άλλο τις ζωές μας. Όλοι μαζί να τους ανατρέψουμε. Ο αγώνας μας θα είναι ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση, το φασισμό. Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό είναι και αγώνας για τη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Εθνική Ανεξαρτησία».

DSC_2034

DSC_2037  DSC_2040

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:  Λαμία 18 Οκτωβρίου 2013: Η πόλη γιορτάζει… αλλά η Δημοτική αρχή θυμάται επιλεκτικά! Της Χαράς Παρμενοπούλου

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.