Διπλός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Χαλκίδα – Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Σεισμική δόνηση μεγάλης έντασης και διάρκειας σημειώθηκε στις 01:05  και 1.09 της 18/11/2014 στη Χαλκίδα. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού΄Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα. Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 26χλμ. βόρεια της Χαλκίδας και 79χλμ. βόρεια των Αθηνών.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική. Ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός.

 ΟΙ ΕΚΤΙΜΉΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΛΌΓΩΝ

Επιφυλακτικοί ως προς το αν οι δύο δονήσεις που σημειώθηκαν κοντά στη Χαλκίδα ήταν οι κύριοι σεισμοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, σημειώνοντας πάντως ότι η σεισμική ακολουθία με τους αρκετούς μικρούς μετασεισμούς, αποτελεί σημάδι εκτόνωσης της σεισμικής δραστηριότητας. .

Με δηλώσεις του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους στην περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, σημείωσε, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλης σεισμικότητας.

Ο κ. Τσελέντης διευκρίνισε επίσης ότι το επίκεντρο των σεισμών δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά είναι πολύ κοντά σ’ αυτό.

Καθησυχαστικός για τη σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται στην περιοχή του βόρειου Ευβοϊκού, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας  ο οποίος εκτίμησε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης. «Το ρήγμα της Αταλάντης δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει ένα μεγάλο σεισμό αυτό το χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως άλλα μικρότερα ρήγματα στην περιοχή που ενεργοποιήθηκαν και έδωσαν τους σημερινούς σεισμούς», ανέφερε. Πρόσθεσε επίσης πως το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε, όπως είπε, με αρκετούς μετασεισμούς, σημαίνει πως «αποφορτίζεται η κατάσταση».

Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε με τη σειρά του ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτου, Γιώργος Δρακάτος.

Ο ίδιος ανέφερε πως είναι νωρίς για να ειπωθεί με σιγουριά εάν οι δύο σεισμικές δονήσεις ήταν οι κύριοι σεισμοί. «Μέσα σε πέντε και έξι ώρες δεν έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα ακόμη για να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Μιλάμε με εκτιμήσεις παρακολουθώντας την εξέλιξη της δραστηριότητας», εξήγησε. Σημείωσε ακόμη ότι μετά τις διπλές δονήσεις ακολούθησαν δεκάδες μικρότερες, ενώ από αυτές, περίπου 10  με 12 ήταν μεταξύ 3 και 3,9 βαθμών. Εξήγησε ακόμη ότι οι δύσο σεισμοί έγιναν αισθητοί σε πολλές περιοχές γιατί ηταν επιφανειακοί και με επίκεντρο μία περιοχή σε κεντρικό σημείο της χώρας.

Π. Βαρώτσος: Το ΒΑΝ είχε καταγράψει σήματα από τις 7 Αυγούστου. Ο επικεφαλής της ομάδας ΒΑΝ τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε, το αναμέναμε» Ο επικεφαλής της ομάδας ΒΑΝ τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε, το αναμέναμε. Εμείς από τις αρχές Αυγούστου έχουμε αναρτήσει στη διεθνή βάση του Πανεπιστημίου του Κορνέλ, ανακοίνωση ότι είχαν αρχίσει να καταγράφονται προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα στο σταθμό μας στην Κερατέα. Από τις 7 Αυγούστου είχαν αρχίσει τα προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα αυτά για την περιοχή του Ευβοϊκού».

 http://left.gr/news/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.