Δημοτικό συμβούλιο – μνημόσυνο για το Πανεπιστήμιο Στερεάς – Ενόχλησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου των φοιτητών (video)

–   Περισσότερο κίνηση για επικοινωνιακή διαχείριση των τετελεσμένων παρά σύσκεψη ουσίας το νέο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο-μνημόσυνο για το Πανεπιστήμιο Στερεάς

–    Εκκωφαντική η απουσία της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου που σφυροκοπήθηκε σαν υπεύθυνη της κατάστασης

–    Η μόνη απόφαση που πάρθηκε ήταν  η σύσταση επιτροπής  η οποία  μελετήσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν με  στόχο  να ανατρέψει τα σχέδια της Κυβέρνησης για  το προδιαγεγραμμένο τέλος του Πανεπιστημίου Στερεάς

–   Για μια ακόμα φορά ο εκπρόσωπος των φοιτητών Ανδρεας Ευσταθίου είπε τα πράγματα με το όνομα τους όσον αφορά  τις ευθύνες των τοπικών παραγόντων  για το κλείσιμο του Πανεπιστημίου Στερεάς και ενόχλησε πολλούς.

Στο σημερινό έκτακτο Δημοτικό  Συμβούλιο που έγινε στη σκιά του σχεδίου ΑΘΗΝΑ που προβλέπει διχοτόμηση και κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς,  συμμετείχαν ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς , οι βουλευτές του Νομού Ελένη Μακρή-Θεοδώρου (ΝΔ), Κουτσογιαννακόπουλος Κωστας (ΝΔ) , Κυριακάκης Βασίλης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Σταυρογιάννης. Επίσης, παρευρέθηκαν  εκπρόσωπος του ΤΕΙ Λαμίας,   τοπικοί φορείς και ο Πρόεδρος  του Συλλόγου των φοιτητών ο οποίος όπως δήλωσε ο Σύλλογος  τους  δεν έλαβε πρόσκληση να παρευρεθεί . Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν με ανησυχία για το μέλλον τους και  αρκετοί φοιτητές του Πανεπιστημίου. Εκκωφαντική ήταν η απουσία της Διοικούσας Επιτροπής με εξαίρεση το μέλος της Στέλιο Ζαχαρόπουλο που παρευρέθηκε καταθέτοντας την προσωπική του άποψη για το θέμα.  

Η όλη διαδικασία κατέδειξε για μια ακόμα φορά την πολιτική ανεπάρκεια  και  τις ευθύνες των τοπικών παραγόντων  για  την άδοξη κατάληξη του Πανεπιστημίου Στερεάς. Όλων αυτών που ενέταξαν το Πανεπιστήμιο στις μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες,  έμειναν στα μεγάλα λόγια και σήμερα  προσπαθούν να διαχειριστούν επικοινωνιακά  τις ειλημμένες πλέον και δύσκολα αναστρέψιμες αποφάσεις για το μέλλον του Πανεπιστημίου.

Ο Δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς στην εισήγηση του προσπάθησε δικαιολογήσει τις παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής  κατηγορώντας τη Διοικούσα Επιτροπή για την πορεία απαξίωσης του Πανεπιστημίου Στερεάς.  Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του Δημάρχου: Για το μόνο πράγμα που μετάνιωσα είπε, ‘ είναι πως δεν πέταξα έξω με τις κλωτσιές τη Διοικούσα και ζητώ συγνώμη γι αυτό το λάθος’. Τόνισε ότι δεν πρέπει να συμψηφίσουμε το κλείσιμο του Πανεπιστημίου Στερεάς με τη μεταφορά κάποιων τμημάτων στο ΤΕΙ Λαμίας το οποίο όπως ανέφερε δεν είναι οριστικό γιατί αντιδρούν οι πόλεις που τα χάνουν και χρειάζεται επαγρύπνηση. Όπως ανέφερε στη πρόταση που θα κατατεθεί  θα πρέπει να τεκμηριώνεται με ακαδημαϊκά  κριτήρια η βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου και όχι με κριτήρια δυσμενών επιπτώσεων στην τοπική οικονομία. Τέλος, ζήτησε να ενώσουν όλοι οι τοπικοί φορείς τις δυνάμεις τους για να μην κλείσει το Πανεπιστήμιο και  πρότεινε την σύσταση επιτροπής που θα μελετήσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο Υπουργείο  Παιδείας. Η επιτροπή αυτή πρότεινε  να απαρτίζεται  από εκπροσώπους του Δήμου Λαμίας, της Περιφέρειας,  του ΤΕΕ κλπ. Την ανάγκη να  ενισχυθεί η Επιτροπή με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών   πρότεινε ο εκπρόσωπος του ΤΕΙ Λαμίας Στ. Καρκάνης,  πρόταση που έγινε αποδεκτή από τους περισσότερους ομιλητές.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των φοιτητών Ανδρέας Ευσταθίου, όπως και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο  στην ομιλία του δεν «χάιδεψε αυτιά»  μίλησε με σκληρή γλώσσα για τις ευθύνες των τοπικών παραγόντων για την πορεία του Πανεπιστημίου,   γεγονός  που ενόχλησε και ξεσήκωσε αντιδράσεις. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Λαμίας και τους εκπροσώπους των φορέων  τους  επισήμανε  πως το προηγούμενο διάστημα είχαν  την ευκαιρία να αναπτύξουν  το Πανεπιστήμιο Στερεάς για να μην κινδυνεύει σήμερα, αλλά αδιαφόρησαν.  «Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος» είπε, «το αποτέλεσμα είναι αυτό  και   ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, του τι έκανε και τι όχι». «Δεν αξίζαμε  τέτοια συμπεριφορά», πρόσθεσε. «Εμείς αγαπήσαμε την πόλη  αλλά πλέον έχουμε διαφορετικά συμφέροντα. Εμείς βλέπουμε το Πανεπιστήμιο ακαδημαϊκά όμως εσείς το βλέπετε σαν σουβλάκια .  Αν το Πανεπιστήμιο δεν είναι βιώσιμο, λειτουργικό θα είμαστε απέναντι», δήλωσε κάνοντας σαφές  πως αν το Τμήμα στη Λαμία μείνει μόνο του  και απαξιωμένο ακαδημαϊκά,  οι φοιτητές  δεν θα μείνουν εδώ να σαπίζουν  αλλά όπως έχουν τοποθετηθεί με απόφαση του Συλλόγου τους  θα ζητήσουν τη μεταφορά του σε ένα μεγαλύτερο ίδρυμα, όπως τους αξίζει.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.