Γιάννης Δραγασάκης: Πρέπει να φαντασθούμε την έξοδο από την κρίση με όρους ασυνέχειας και ρήξεων

«Ποια έξοδος; Από ποια κρίση; Με ποιες δυνάμεις;», είναι ο τίτλος του βιβλίου του αντιπροέδρου της Βουλής και  βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Γιάννη  Δραγασάκη,  που παρουσιάστηκε    την Τετάρτη 12 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαμίεων.  Στην  εκδήλωση  που οργάνωσε το βιβλιοπωλείο ΟΙΩΝΟΣ παρευρέθηκε ο ίδιος ο Γιάννης Δραγασάκης και προλόγισε ο Σπύρος Λαπατσιώρας, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πρόκειται για μία συλλογή άρθρων και παρεμβάσεων του στελέχους της Αριστεράς κατά την προηγούμενη 15ετία, η οποία συνοδεύεται από έναν εκτενή πρόλογο με αναλύσεις, εκτιμήσεις και θέσεις για τις πτυχές της κρίσης που πλήττει την χώρα .

Ο Σπύρος Λαπατσιώρας παρουσιάζοντας  το βιβλίο του Γ. Δραγασάκη  μεταξύ άλλων υπογράμμισε :  Χαίρομαι  για τη δυνατότητα που   δίνεται να γίνει αυτή η συζήτηση με δεδομένο   τις επείγουσες  καταστάσεις που φαίνονται να σχηματίζονται . Βασική ιδέα είναι ότι παρόλο που εδώ και τρία χρόνια ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του μνημονίου ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και εμείς οι ίδιοι   σκεφτόμαστε τι  θα  γίνει σε έξι  μήνες, σε τρείς μήνες, σε ένα μήνα,  παρόλο δηλαδή που έχουμε την  αίσθηση  του επείγοντος και ενός πράγματος που συνεχώς αλλάζει  συγχρόνως  είναι ανάγκη να συζητήσουμε για τις ιδέες  με τις οποίες θα προσεγγίσουμε την κατάσταση και θα δώσουμε απαντήσεις . Παρά το γεγονός  ότι  γίνεται μια  μεγάλη και πλούσια συζήτηση στην κοινωνία  για το τι πρέπει να γίνει,  είναι μια συζήτηση κυριαρχούμενη με τους όρους του επείγοντος,            μια αναμόχλευση  μιας συζήτησης που δεν έχει γίνει τα προηγούμενα  χρόνια, είναι σημαντικό να έχουμε  καθαρό  ότι  όποιες αποφάσεις πάρουμε θα καθορίσουμε τη μορφή που θα κινηθεί η εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας στο βάθος μιας γενιάς.  Αυτή τη στιγμή οι πολιτικές που ακολουθούνται στοχεύουν όχι στο βραχυπρόθεσμο αλλά  στην αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας μακροπρόθεσμα.   Αυτή η συζήτηση για τις ιδέες,  για τις πολιτικές που  ασκούνται  αυτή τη στιγμή  που  στοχεύουν να αλλάξουν την ελληνική κοινωνία έχουν γίνει εδώ και μια τριακονταετία   διεθνώς που συνοπτικά μπορούμε να την ονομάσουμε «η προσέγγιση του νεοφιλελευθερισμού στο τρόπο με τον οποίο θα δουλεύουν οι κοινωνίες».  Η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση δεν μπορεί  να γίνει μόνο κάτω από την αίσθηση του επείγοντος, δηλαδή στο τι θα πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα.   Θέλει  το θεωρητικό της  χρόνο  για να  συζητηθούν  οι ιδέες  σε βάθος που θα δώσουν μια άλλη προσέγγιση  απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό.

Το βιβλίο του Γιάννη Δραγασάκη υπηρετεί και τους δύο στόχους.  Μας δίνει συνδετικούς κρίκους απαντήσεων με το αξιακό στίγμα της αριστεράς   και  στα  βραχυπρόθεσμα , πρακτικά προβλήματα και συγχρόνως ανοίγει τη  συζήτηση διαμόρφωσης βαθιών ιδεών  με τις οποίες που θα προσεγγίσουμε τα σύνθετα φαινόμενα της οικονομικής κρίσης μακροπρόθεσμα . Ο Γιάννης Δραγασάκης είναι πολιτικά παρεμβαίνων  άτομο, ο ίδιος  δημιουργεί πολιτική και διαμορφώνει πολιτικές απαντήσεις  αλλά συγχρόνως επιχειρεί μια θεωρητική παρέμβαση  γεγονός  που καθιστά το βιβλίο του ιδιόμορφο.  Από αυτή την πλευρά  επιχειρεί να απαντήσει  όχι μόνο στην πολιτική  συγκυρία αλλά στηριζόμενος στην πολιτική του εμπειρία και  να διαμορφώσει μια θεωρητική  απάντηση  απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό  . Γ, ια να μπορέσουμε να απαντήσουμε  στο ερώτημα με ποια έξοδο θα  βγούμε από την κρίση,  είναι  απόλυτα αναγκαίο να απαντήσουμε σε ποιο χρόνο δημιουργήθηκε  και να αναζητήσουμε τις αιτίες που την δημιούργησαν. Όπως τόνισε ο κ. Λαπατσιώρας ,    δεν υπάρχει μονοσήμαντη έξοδος από την κρίση αλλά φωτίζεται από τον τρόπο που θέλουμε να ζήσουμε σαν κοινωνία.  Είναι ζητήματα  τα οποία δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς στα οποία για να απαντήσουμε θα πρέπει να ξεφύγουμε από βεβαιότητες.   Το βιβλίο του Γιάννη Δραγασάκη είναι ένα εργαστήρι γόνιμων ιδεών πάνω στις οποίες  μπορούμε να στηριχτούμε  για να δώσουμε μια ιδέα απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό,  για το πού θέλουμε να πάμε σαν κοινωνία , σαν απάντηση στην κρίση που ζούμε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βασίλης Κυριακάκης. Όπως δήλωσε  στο χαιρετισμό του ο κ. Κυριακάκης,  ο , βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ και Αντιπρόεδρος της βουλής  Γιάννης Δραγασάκης έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος  του ΣΥΡΙΖΑ  το οποίο δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις  πάνω στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και τον τρόπο  που θα βγούμε από την κρίση  Όμως   από μόνο του το πρόγραμμα δεν  φτάνει. Χρειάζεται να συναντηθεί με την οργή της κοινωνίας  και τους αγώνες  για ένα καλύτερο κόσμο.

Στην παρέμβαση του ο Γιάννης Δραγασάκης αναφερόμενος στην κρίση ,  υπογράμμισε ότι  πρόκειται για ένα σύνθετο φαινόμενο , μια συστημική κρίση που δεν μπορεί να ξεπεραστεί στα πλαίσια διαχείρισης του συστήματος.  Ειδικά για την Ελλάδα  οι αιτίες της κρίσης πρέπει να αναζητηθούν στο σύστημα της νεοφιλελεύθερης οικονομίας ,  τον τρόπο με τον οποίο το πολιτικό σύστημα οικοδομήθηκε στην Ελλάδα  μετά τη μεταπολίτευση  και τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών  στην ύφεση και την ανεργία.  Πρέπει να φαντασθούμε την έξοδο από την κρίση  και την πρόταση της κυβέρνησης  της Αριστεράς για διέξοδο από την κρίση όχι με όρους συνέχειας ή επιστροφής σε  κάποια εκδοχή του παρελθόντος αλλά με όρους ασυνέχειας και ρήξεων.  Ως ένα σχέδιο που υλοποιείται παράλληλα στα πεδίο των αξιών και των ιδεών, στο πεδίο των μεγάλων δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, και σ’ εκείνο των κινημάτων και θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας .  Χρειαζόμαστε ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο που να ορίζει με τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια πώς θα βγούμε από την κρίση, με ποιες δυνάμεις, με ποιες συμμαχίες, προς ποια κατεύθυνση, σε ποια διεθνή πλαίσια.  Πρέπει να τη φαντασθούμε σαν μια  διαδικασία συγκρότησης κοινωνικών συμμαχιών και διαμόρφωσης ενός νέου κοινωνικού και πολιτικού συνασπισμού εξουσίας που, με πυρήνα του τον κόσμο της εργασίας και τις δυνάμεις της Αριστεράς, θα κινητοποιήσει τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και θα ηγηθεί της κοινωνικής, παραγωγικής, οικολογικής και δημοκρατικής ανασυγκρότησης».

Την παρουσίαση  ακολούθησε πλούσιος διάλογος  και δόθηκαν  απαντήσεις  από τους εισηγητές πάνω σε μια σειρά ερωτήματα πάνω σε θεωρητικά θέματα όπως  το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, την ανάγκη δημιουργίας μετώπου των χωρών του νότου αλλά και της πολιτικής συγκυρίας μετά το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ με Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου από την τρικομματική κυβέρνηση. Όπως τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης  η κυβέρνηση ακολούθησε  την τακτική «σοκ»  απέναντι στην κοινωνία για να την παγώσει και να περάσει  νέα επώδυνα μέτρα  σύμφωνα   με τις δεσμεύσεις της για απολύσεις απέναντι στην τρόικα. Δεν μπόρεσε όμως να υπολογίσει την αποφασιστική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα και το μέγεθος των αντιδράσεων που φαίνεται να  δρομολογούν πολιτικές εξελίξεις. Τέλος,  έγινε συζήτηση για το πρόγραμμα της κυβέρνησης της Αριστεράς και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργούν   δυνατότητες ξεπεράσματος του αδυναμιών του παρελθόντος και αποτελεσματικότερης παρέμβασης της αριστεράς  για ριζοσπαστικές αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη προς όφελος της κοινωνίας.

DSC_0218

DSC_0210

 

DSC_0213

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.