Ο αποκεφαλισμός της καμήλας και ο χορός του καμηλιέρη- Video από το «Λαμιώτικο καρναβάλι του 2019»

Η παραδοσιακή καμήλα βγήκε κι εφέτος σεργιάνι  στους δρόμους της Λαμίας  ανοίγοντας τις εκδηλώσεις   του «Λαμιώτικου Καρναβαλιού 2023» προς τέρψιν μικρών  και μεγάλων.

Ένα λαϊκό έθιμο της Αποκριάς  που  φέρανε στην πόλη της Λαμίας οι κάτοικοι της συνοικίας των Αγίων Θεοδώρων οι οποίοι  με  προσήλωση    από γενιά σε γενιά κάνουν  την αναπαράσταση του  στο πέρασμα του χρόνου.

 Η καμήλα ή Τζιαμάλα ή γκαμήλα είναι ένα λαϊκό δρώμενο  που με διάφορες παραλλαγές  το συναντάμε  στη ΝΑ ΕυρώπηΗ καμήλα είναι ζώο ανθεκτικό στην πείνα και στη δίψα, πολύτιμος σύντροφος των ταξιδιωτών στην Ανατολή. Στη Λαμία καραβάνια με καμήλες χρησιμοποιούνταν  τα παλιότερα  χρόνια για να μεταφέρουν αλάτι από της αλυκές του Βόλου και της Ανθήλης. Από εκεί    και οι προσωνυμίες Αλατόστρατα και Καμηλόβρυση.

Την Καθαρά Δευτέρα  μετά από ξέφρενο γλέντι στην πλατεία των Αγίων Θεοδώρων γίνεται το τελετουργικό του αποκεφαλισμού της ‘άτακτης’  γκαμήλας  από τον καμηλιέρη.

Πως κατασκευάζεται: Πρώτα γίνεται ένας  ξύλινος σκελετός   Για κεφάλι έχει ένα ψεύτικο ομοίωμα καμήλας και στη ράχη της στολίδια και μια κούκλα. Ύστερα δύο παλικάρια μπαίνουν από κάτω και αποτελούν τα πόδια της καμήλας και ξεκινούν το μουσικό σεργιάνι στους δρόμους της πόλης.

Οι νοικοκυραίοι φιλοδωρούν με λιχουδιές και χρήματα την καμήλα, αλλά, αν ξεφύγει από τον καμηλιέρη, την… φιλοδωρεί με χτυπήματα.

Το ζώο μέσα από την πορεία του αναπαριστά την πορεία της ζωής του ανθρώπου, με τις ατυχίες αλλά και τις επιτυχίες της, συμβολίζοντας την υποταγή στη μοίρα, που μας οδηγεί και κανείς δεν μπορεί να της ξεφύγει.

ά. Στο τέλος του γλεντιού ο καμηλιέρης χορεύει ένα Διονυσιακό χορό με την καμήλα κρατώντας το σπαθί του και την αποκεφαλίζει, τιμωρώντας την για τις κλεψιές της.

 Μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι με τον αποκεφαλισμό της ‘ απείθαρχης΄ γκαμήλας ο αφέντης-γκαμηλιέρης θέλει να περάσει το μήνυμα  στη καμήλα ( λαό)  ότι γλέντησες, γλέντησες. Τώρα τα .. κεφάλια μέσα και από δω και πέρα νηστεία και προσευχή.

Δείτε παλαιότερο βίντεο  του 2019 που αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας με τον συμβολικό  αποκεφαλισμό της καμήλας και τον διονυσιακό  χορό του καμηλιερη.

Παραγωγή βίντεο:Νίκος Παρμενόπουλος

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.