Η παρουσίαση της ιστορίας του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας (Φωτορεπορτάζ, video)

Μια σημαντική εκδήλωση για την ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας, 55 χρόνια μετά τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λαμία . Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και το ΤΕΕ Αν. Στερεάς Ελλάδας. Η παρουσίαση εντάσσεται στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στη Λαμία για γνωριμία των κατοίκων και επισκεπτών της με κτίρια της πόλης, που αποτελούν σημεία αναφοράς και επηρέασαν πολύπλευρα τη ζωή και την κοινωνία της.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου οι ομιλητές της εκδήλωσης η αρχιτέκτονας Αγγελική Τρανταφύλλου και ο φυσικός Κωνσταντίνος Μπαλωμένος ξεδίπλωσαν την ιστορία του,  από τις πρώτες ατελέσφορες προσπάθειες για την κατασκευή του τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την ολοκλήρωσή του. Ανέλυσαν επίσης τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου και αναφέρθηκαν σε σημαντικές παραστάσεις με μεγάλους ηθοποιούς που πέρασαν από τη σκηνή του.
Το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, σχεδιάστηκε από ένα σπουδαίο Αρχιτέκτονα τον Κίμωνα Λάσκαρη (Λαμία 1905-Αθήνα 1978) και εγκαινιάστηκε επί δημαρχίας Ι. Παπασιόπουλου (1961). Αποτελεί κόσμημα και σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης ανακοίνωσε ότι θα φέρει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο να αναγερθεί προτομή του τότε δημαρχου Λαμίας Ι. Παπασιόπουλου στο προαύλιο χώρο του Θεάτρου. Επίσης, πρότεινε να τοποθετηθεί τιμητική πλακέτα στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο για τον δικηγόρο Οδ. Πάνο ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης της προσπάθειας ίδρυσης Δημοτικού Θεάτρου στη Λαμία. Ο κ.  Πάνου το 1911 έθεσε πάνω σε ιδιόκτητο οικόπεδο του τα θεμέλια μιας σκηνής θεάτρου αλλά ο θάνατός του δεν επέτρεψε να προχωρήσει το έργο (διαβάστε εδώ).

Το καλλιμάρμαρο επιβλητικό θέατρο με τις κολώνες δωρικού ρυθμού που κόστισε 7 εκ. δραχμές  εγκαινιάστηκε  τον Δεκέμβριο του 1961.  Μαζί με τα εγκαίνια δόθηκε η πρώτη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου με το έργο του Ξενόπουλου » Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας» και πρωταγωνίστρια τη μεγάλη ηθοποιό Κυβέλη.

ΘΕΑΤΡΟ 027 ΘΕΑΤΡΟ 032ΘΕΑΤΡΟ 009ΘΕΑΤΡΟ 015 ΘΕΑΤΡΟ 008

Τα πρώτα σχέδια για δημιουργία Δημοτικού Θεάτρου στη Λαμία

ΘΕΑΤΡΟ 031

ΘΕΑΤΡΟ 035

ΘΕΑΤΡΟ 040

Το δημοτικό Θέατρο με φόντο τη Λαμία τη δεκαετία του 60

ΘΕΑΤΡΟ 041 Από τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας

μακέτα χειμερινού Θεάτρου (Λάσκαρις)

Μακέτα του κτιρίου σχεδιασμένη από τον Αρχιτέκτονα Κίμωνα Λάσκαρη

ΘΕΑΤΡΟ 057

Το ΔΘΛ σήμερα

Σημαντικές παραστάσεις στη σκηνή του ΔΘΛ

ΘΕΑΤΡΟ 054

ΘΕΑΤΡΟ 045ΘΕΑΤΡΟ 052ΘΕΑΤΡΟ 044

ΘΕΑΤΡΟ 053

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.