Ψωμί από βιολογικό αλεύρι ζέας στις «Νηρηίδες» στη Λαμία

«Νηρηίδες» χειροποίητα αρτοσκευάσματα – Ψωμί από  βιολογικό αλεύρι ζέας. Καραϊσκάκη 6 (πεζόδρομος) Λαμία,  τηλ. what’s up: 6988119922

Τι θα λέγατε να δοκιμάζατε το ψωμί που έτρωγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι;

Ο λόγος για ψωμί που γίνεται με το δίκοκκο σιτάρι ή ευρέως γνωστό ως ζέα .

Είναι ένα απο τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο.
Δείγματα του βρέθηκαν σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον Ελληνικό χώρο με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται 12000 έτη π.Χ.

Για τους περισσότερους σύγχρονους  Έλληνες η ζέα είναι μία άγνωστη τροφή. Όχι άδικα,  αφού για πολλά χρόνια το δημητριακό είχε εξαφανιστεί από τη χώρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 30, ένας νόμος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία απαγόρευσε όχι μόνο την καλλιέργεια της ζέας στο εσωτερικό της χώρας. Με το πέρασμα των χρόνων, το δημητριακό ξεχάστηκε.. Οι Έλληνες στερήθηκαν έτσι για πολλά χρόνια ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο βέβαια άλλες χώρες συνέχιζαν να καλλιεργούν και να απολαμβάνουν. Για παράδειγμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία (farro) και στη Γερμανία (emmer).

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως το δημητριακό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει αργά και σταθερά να γίνεται γνωστό στους καταναλωτές   και μία ξεχασμένη εδώ και δεκαετίες καλλιέργεια  που μπορεί να αξιοποιήσει εγκαταλελειμμένες ορεινές και ημιορεινές περιοχές με ελάχιστο κόστος παραγωγής επιστρέφει δυναμικά στη χώρα μας.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές στις οποίες η ζέα διατίθεται στο εμπόριο είναι το αναποφλοίωτο αλεύρι ζέας, όπως επίσης και τα ζυμαρικά από αλεύρι ζέας, προϊόντα τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σε αρκετά καταστήματα βιολογικών. Εξαιρετικό  χειροποίητο ψωμί  από βιολογικό αλεύρι ζέας μπορείτε να βρείτε στη Λαμία στο κατάστημα-καφέ » Νηρηίδες» στον πεζόδρομο της οδού Καραϊσκάκη, πλησίον της πλατείας Λαού.

 images-18Θα αναρωτηθείτε ίσως: Και τί το «κακό» έχει το σιτάρι;

Η απάντηση είναι: Γλουτένη. Μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο.  Είναι πολύ πιθανό οι πρόγονοί μας να ήταν έξυπνοι  γιατί ότι δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι που έχει γλουτένη, ουσία που συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει αλλά ψωμί από ζέα που τον  κρατάει ξύπνιο.

Η ζέα εξωτερικά μοιάζει πολύ με το σιτάρι, έχει όμως διαφορετική θρεπτική σύσταση. Είναι  μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, κάτι που φαίνεται και από το ίδιο το όνομά της το οποίο σχετίζεται με τον όρο «ζειδωρός», που σημαίνει αυτός που δίνει ζωή. Είναι πλούσια στις βιταμίνες A, B, C και Ε και  έχει  40% υψηλότερη περιεκτικότητα   σε μαγνήσιο, συστατικό  που ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού και  θεωρείται «τροφή» του εγκεφάλου.

Μια  χρήσιμη ουσία που έχει το δημητριακό ζέα είναι το αμινοξύ λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα γλουτένης. Αυτό  συμπεριλαμβάνεται στις ευεργετικές της ιδιότητες, καθώς την καθιστά εύπεπτη. Για τα άτομα με δυσανεξία  ήπιας μορφής, η ζέα  αποτελεί  μια θρεπτική εναλλακτική επιλογή, έναντι των  άλλων δημητριακών που είναι δύσπεπτα.

Επίσης, η ζέα έχει διπλάσια περιεκτικότητα φυτικών ινών. Αυτό την καθιστά μια πολύ καλή επιλογή και για άτομα με διαβήτη. 

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως η ζέα συμβάλλει στην καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονών και στην προστασία από διάφορες μορφές  καρκίνου.

Και αρκετά σημαντικό, η ζέα  αν και υπερέχει σε θρεπτικά συστατικά έχει   τις ίδιες θερμίδες με τα υπόλοιπα και  έτσι δεν επιβαρύνουμε τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

zea_19313

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.