Τα αθώα θύματα της καταστροφής

 Πυρκαγιές….Χάσαμε 1 εκ. στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, σπίτια και αμέτρητα ζώα, πτηνά, έντομα…
[προσοχή κάποιες εικόνες είναι σκληρές]
⚫️ Ίσως τα μεγαλύτερα και πιο αθώα θύματα της καταστροφής που συνεχίζει να συντελείται να είναι τα ζώα και τα πουλιά. Χιλιάδες εξ’ αυτών δυστυχώς κάηκαν, όπως και τα οικοσυστήματά τους. Έγιναν κι αυτά »κλιματικοί μετανάστες» όπως οι κάτοικοι χωριών της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Τεράστια η καταστροφή.
🟢 Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι (πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι) έσωσαν και συνεχίζουν να σώζουν ζώα. Πρόβατα και άλλα οικόσιτα ζώα, σκυλιά, γατιά και άλλα κατοικίδια, τραυματισμένα πτηνά, χελώνες…
Είναι τεράστια υπόθεση να βλέπεις ανθρώπους μέσα στις πυρκαγιές να διακινδυνεύουν ή να κοντοστέκονται για να περισυλλέξουν χαμένα, εγκλωβισμένα ή τραυματισμένα ζώα.
🔻 Τα πιο τυχερά εξ αυτών μεταφέρονται σε σπίτια ή σε δομές όπου εθελοντές προσφέρουν φροντίδα, σαν την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ή το Dogs’ Voice, περιθάλπονται και δεκάδες απ’ αυτά επανενώνονται με τους ανθρώπους που τα είχαν χάσει.
🕊 Οι ιστορίες είναι πολλές. Αξίζει ίσως να σταθούμε στους πελαργούς που αυτή την εποχή ταξιδεύουν νότια περνώντας από την Αττική. Οι φωλιές τους στα δάση καταστράφηκαν και ο κόσμος στα βόρεια προάστια της Αθήνας τους βλέπει πλέον στις ταράτσες, τις καπνοδόχους και δυστυχώς στις κολώνες της ΔΕΗ. Αρκετοί πελαργοί λόγω καπνού πέφτουν πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ και τραυματίζονται ή σκοτώνονται. Άνθρωποι που τους περισυλλέγουν επικοινωνούν με την ΑΝΙΜΑ και άλλα κέντρα για να τους δώσουν φροντίδα.
🔻 Κάνουμε κι από εδώ μια έκκληση για στήριξη αυτών και ανάλογων δομών.
⚫️ Για εμάς αυτές οι εικόνες είναι άλλος ένας λόγος που δεν θα ξεχάσουμε τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και κράτους.
*επιλέξαμε να μη συμπεριλάβουμε καμία από τις πολλές φωτογραφίες νεκρών και απανθρακωμένων ζώων που κυκλοφορούν αλλά μόνο κάποιων τραυματισμένων, τα οποία με την ανθρώπινη φροντίδα θα επιζήσουν!
 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.